scheepvaartmuseum Amsterdam

Het scheepvaartmuseum in Amsterdam

Wanneer we weer een keer naar het museum konden, was de vraag van mijn twee oudste. Wat een geluk dus voor ze, dat we deze herfstvakantie een bezoek gepland hadden aan het scheepvaartmuseum in Amsterdam. We hadden het gebouw al vaker gezien tijdens onze eerdere bezoekjes aan de hoofdstad, dus de meisjes waren al nieuwsgierig geworden. En nu gingen we dan eindelijk eens echt naar dit nautische evenement. Dit waren onze highlights van de dag.

Het VOC-schip

scheepvaartmuseum Amsterdam

Naast het museumgebouw liggen drie schepen om bezichtigd te worden. De gaafste is natuurlijk wel het VOC-schip. Het deerde de meisjes totaal niet dat het regende. Zo graag wilden ze het dek op. Bij de eerste stap voelde ik gelijk al, dat we ons op het water bevonden. Mijn evenwichtsgevoel raakte meteen van slag. De kinderen leken daar geen last van te hebben gelukkig. Of het kwam doordat ze zo zwaar onder de indruk waren van het schip. De kanonnen waren natuurlijk machtig interessant. Maar ook de hangmatten, want daar mocht je ook echt in liggen. Hoe gaaf is dat?

Beetje bij beetje hebben wij het schip verkend. Ik zelf vond de eetkamer vlakbij de werkplek van de kapitein indrukwekkend. Vooral omdat manlief en ik ooit een diner hebben gehad in zo’n kamer op een schip. Het grappige is is dat ik echt maar op één plek aan tafel toen kon zitten, omdat ik anders zeeziek werd. Terwijl we niet eens op zee waren! De andere imponerende plek was toch de kajuit van de chirurg. Toen ik de chirurgische instrumenten zag liggen, waande ik mijzelf heel even in een horrorfilm.

Natuurlijk hebben we ook nog even een rondje op het dek gelopen. De meisjes vroegen of ze de mast in mochten klimmen. Heb mijn kleine zeemonsters helaas moeten teleurstellen. Het wiel (roer) was gelukkig een mooie troost. Het VOC-schip was echt het eerste hoogtepunt van het scheepvaartmuseum.

Waar is Willem?

Tot ons bezoekje aan het scheepvaartmuseum hadden wij nog nooit van Willem van de Velde gehoord. Noch van de vader noch van de zoon. Inmiddels zijn wij helemaal onderwezen wat betreft deze twee heren. Zij waren de journalisten van de zeventiende eeuw. Er waren natuurlijk geen fototoestellen nog, dus via schilderijen werd er verslag gedaan van de zeeslagen. Vader Van der Velde deed dat met potlood in zwart en wit en zoonlief deed het gekleurd. Dit allemaal werd ons verteld tijdens de rondleiding. Echt een aanrader!

Zo leerden we ook dat de pers in die tijd, gewoon in een bootje tussen de vechtende schepen door roeide. En iedereen liet ze met rust! Ook hebben we de Van de Velde collectie van de Engelse koningin kunnen bewonderen. Deze drie stukken zijn tijdelijk te zien in het scheepvaartmuseum. Tijdens de rondleiding hebben we zelf ook nog een tekening met speciaal potlood gemaakt. De kinderen en ik gingen er helemaal in op. Heerlijk dat ze zo kunnen genieten van kunst.

De walvis

Een permanente tentoonstelling is die van de walvis. Deze bleek ook zeer informatief en gewoon leuk. Verrassend leuk zelfs! Ik heb in zo’n korte tijd nog nooit zoveel geleerd over de walvis. Wist je bijvoorbeeld dat er 80 verschillende soorten zijn? En dat de narwal slechts twee tanden heeft? Het was ook best intimiderend soms, want we zagen ook de enorme zaag waarmee ze vroeger doormidden werden gezaagd. Het besef weer dat er ooit gejaagd werd op deze prachtige wezens. Gelukkig zagen mijn meisjes alleen maar de glorie van de walvis. En genoten ze ervan in diens mond te staan.

Het plein

In het midden van het scheepvaartmuseum is een soort plein. Het is de plek waar vroeger de kanonnen opgeslagen werden. In de toiletten beneden lag weer het kruit. Tegenwoordig is het plein de verzamelplek. Je kan daar de rondleiding starten, een drankje doen of je creatieve talenten er uit laten komen. Deze vakantie kan je er namelijk , net zoals Van der Velde, prachtige schilderijen maken. Allemaal volledig nautisch, dus helemaal in het blauw. En als het af is, vormt het een onderdeel van de golven. Heel leuk bedacht!

Zoals je het leest, hebben wij een heerlijke dag achter de rug. Het is de moeite waard om in de vakantietijd een bezoek te brengen aan het scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het is gegarandeerd niet alleen een educatief dagje, maar vooral ook gewoon leuk!

2 thoughts on “Het scheepvaartmuseum in Amsterdam

  • Hier zijn we nog nooit geweest. Wel al eens in open lucht museum Arnhem, Zuiderzee museum. Batabiawerf aviodroom, spoorwegmuseum oorlogsmuseum overloon en archeon. Stuk voor stuk allemaal leerzame maar ook hele leuke museums voor kinderen. Echt interactief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.