somnoblue

Wat de kleur oranje voor je slaap kan betekenen

Dit jaar word ik zeventig! Een gedenkwaardige leeftijd, vind ik. Hopelijk is tante Corona tegen die tijd voorgoed opgehoepeld. Aan mij zal het niet liggen, ik hou me braaf aan de voorschriften zoals afstand houden en mondkapje dragen etc. Vooral dat laatste is ergerniswekkend: sinds ‘de grote aftakeling’(de wallen horen nu eenmaal bij het ouder worden) kan ik mijn lenzen niet meer verdragen en ben weer terug aan de bril. Dat was in het begin wel even wennen, moet ik eerlijk toegeven. Ik had mijn echtgenoot in mijn studententijd brilloos leren kennen en opeens moest ik weer dat ding op mijn neus! Zou hij mij nu nog net zo leuk vinden? Ik voelde me weer helemaal de kwetsbare puber van vroeger die zichzelf lelijk vond. 

Televisie

Met het ouder worden heb ik ook gemerkt dat ik in de bioscoop of voor de televisie IN SLAAP VAL! Terwijl ik helemaal niet moe ben, maar door de flikkeringen van het heldere licht me draaierig in mijn hoofd voel worden en hopla, ik ben onder zeil. De eerste keer dat het me overkwam, ging ik met een van mijn schoonzonen naar de bioscoop, naar een film die IK erg graag wilde zien. Hij hoefde niet zo heel erg. Maar de 3D versie trok hem over de streep. De helft van de film heb ik slapende doorgebracht en na afloop benauwd gevraagd of ik misschien ook nog gesnurkt had? Hij verzekerde me haastig dat hij er NIETS van had gemerkt, hoor Bobje! 

Oranje boven

Diezelfde schoonzoon raadde me op een gegeven moment aan om een oranje opzetbril, de zogeheten Somnoblue, te gebruiken, als ik ’s avonds televisie kijk of achter de computer zit. Zijn theorie was dat het oranje alle UV licht wegfiltert, zodat je ogen minder moe worden en je hersenen het signaal doorkrijgen dat het echt avond is. Met als gevolg dat je daarna ook stukken gemakkelijker in slaap valt. ‘Je kunt het toch eens proberen,’ zei hij, ‘baat het niet, dan schaadt het niet.’

De reactie

Ik volgde zijn advies op en schafte me zo’n Somnoblue bril aan. Een bijna carnavaleske mega opzetbril die ik over mijn gewone bril heen schuif. Dubbelbebrild zit ik dus tegenwoordig rechtop in bed voor de televisie (ja ja, we hebben ALLEEN in de slaapkamer dat bakbeest staan, al sinds St. Juttemis). Het ziet er super hilarisch uit. ‘Je lijkt nu helemaal op vrouwtje PIGGELMEE,’ zei mijn echtgenoot vertederd, toen hij mij zo voor de eerste keer zag. Zijn favoriete boekje uit zijn jeugd, helaas door mij laatst weggegooid, omdat het helemaal aangevreten was door de zilvervisjes en het vocht. Het verhaaltje ging over een dik rond vrouwtje dat samen met haar man in een Keulse theepot woonde. Je kon vroeger de plaatjes bij de thee of koffie sparen, geloof ik. 

Resultaat

Tot ons beider stomme verbazing val ik nu voor de televisie niet meer in slaap. In het begin moest ik even wennen dat de hele wereld op het beeldscherm plotseling oranje is geworden door mijn Somnoblue, maar toen ik me realiseerde dat we vroeger toch ook gezellig naar zwart-wit films keken, besloot ik me daar niet druk om te maken. Het heeft ook wel iets: de halve virtuele wereld loopt nu rond met oranje haren en ziet eruit alsof ze te lang onder de zonnebank hebben gelegen. Maar een mooie man blijft ook in oranje een mooie man (Ahhhhh, Bridgerton!) en nu weet ik tenminste hoe het verhaal afloopt en hoef ik niet meer regelmatig te vragen wat er ondertussen gebeurd is. 

En… ik val direct als een rijpe roos in slaap, niet meer als de verwaaide paardenbloem die alle kanten opdraait om de juiste slaaphouding te vinden! 

Tot hier geschreven door Oma Bobje

Wat is Somnoblue?

Kort gezegd komt het er op neer dat Somnoblue een merk is van brillen met oranje glazen. Wat daar nou zo speciaal aan is? Het helpt met het in slaap vallen en dieper te slapen. We kijken voortdurend naar een vorm van blauw licht wat de aanmaak van melatonine verstoort. Ook blijf je er wakker van. De oranje brillenglazen filteren dit licht weg waardoor je vermoeider wordt, sneller én dieper in slaap valt. Je draagt het een uurtje voor het slapen gaan en je zal snel verschil merken. Je ziet er alleen even raar uit met de bril op, maar geloof me als ik zeg dat het het waard is!

somnoblue

68 thoughts on “Wat de kleur oranje voor je slaap kan betekenen

 • Hier een verpleegkundige met veel onregelmatige diensten. Ik hou van de onregelmatigheid. Late en nachtdiensten, ik hou ervan want dan kom ik toe aan flink wat slaap. Maar dagdiensten, niet mijn hobby, ik lig zo op de wekker, weet dat het een korte nacht wordt dat het me maar niet lukt om direct in slaap te vallen. Ik lig soms uren te woelen. Dit zou echt een geweldige uitvinding zijn als dit helpt om mijn dagdiensten ook met genoeg slaap (dus eerder inslapen) vol goede moed tegemoet te gaan! Mijn duimen draaien!

 • Wat een goede tip! Beide lijkt me zalig. Mijn job (onregelmatig) maakt dat ik vaak nog hyper ben wanneer ik in mijn bed lig. Na drukke avonddiensten op de IC kijk ik graag nog even tv, ik moet mijn gedachten verzetten. Hoe ideaal zou het zijn om heerlijk in slaap te vallen..

 • Het zou mij in eerste instantie gaan om het sneller in slaap vallen.
  Ik ben erg benieuwd en zou dit graag een goede kans willen geven dus bij deze mijn deelname…

 • Misschien wat meer ontspannen slapen.
  Overigens is er totaal geen onderbouwing voor de maatregelen, werken ze eerder verzwakkend op je immuunsysteem en maken meer kapot dan je lief is, eisen ook mensenlevens. Bekpamper schadelijk voor je gezondheid. Ziek worden komt niet door zogenaamde besmetting. Alles wat nu niet mag, ondersteunt juist je weerstand.

 • Voor mijn lief, die met ernstige slaapproblemen worstelt. Ik gun hem eindelijk een diepe en verkwikkende slaap en zal echt proberen om niet te lachen als hij die bril opheeft.

 • Ik heb hier al eerder over gelezen, en de wetenschap is er geloof ik nog niet helemaal uit of het nou echt werkt. De oplossing is dan om het maar gewoon zelf uit te testen, wat ik dan ook heel graag zou willen doen 🙂 Ik word per nacht wel 5 of 6 keer wakker dus voor mij zou het echt een uitkomst zijn als hij helpt bij het doorslapen!

 • Mijn man draait zich op en is vertrokken. Dat zou ik ook wel willen. TV kijken voor het slapen gaan is niet goed, maar ik kan me er even niet toe zetten om een boek te gaan lezen voor het slapen gaan. Deze bril lijkt me wel wat. En als ik dan toch weer ga lezen met deze bril dan ben ik ook zo vertrokken.

 • ik doe graag mee. heb grote slaapproblemen en al heel veel geprobeerd. zou dit het zijn? Ik ga dan ook voor beiden, het sneller in slaap vallen én de diepere slaap. ik zou het graag uitproberen. ben heel benieuwd!

 • In slaap vallen is niet zo’n probleem de diepere slaap dat is de boosdoener! Ik ben ’s morgens niet uitgeslapen ofschoon ik toch naar mijn idee 7 tot 8 uur heb geslapen. Als die bril me zou helpen om dieper te slapen zou dat perfect zijn!

 • Heleen Haarsma says:

  Ben zo vaak geneigd altijd voor het slapen nog even televisie te kijken of op mijn mobiel. Dat gaat van even snel naar soms wel een halfuur. Wat vaak betekent dat ik echt helemaal niet vast slaap. Misschien dat deze bril mij daar vanaf kan helpen, maar toch nog eventjes televisie kan kijken…omdat ik anders vaak echt nog niet moe word….

 • Oh wat gaag, ik zou heel heel heel graag winnen.
  Mijn lichaam heeft veel rust nodig, door diverse ziektes maar ik kan vaak niet goed in slaap komen en slaap niet diep, dus eigenlijk beide redenen.

  Superleuke actie en erg bedankt ervoor en succes voor de deelnemers!

 • Nou wat mij betreft alle 2 zowel het inslapen als het doorslapen heb ik problemen mee dus al lost er maar 1 van de problemen op voel ik me tevreden

 • De diepe slaap! Op zich slaap ik genoeg uurtjes maar diepe slaap is nooit meer dan 15 minuten. Ik heb nooit het gevoel echt uitgerust wakker te worden. Lijkt mij erg fijn!

 • Miriam,

  Deze bril zou ik heel erg graag willen proberen want sneller in slaap vallen en een diepere slaap zou een uitkomst zijn want ik lig altijd uren wakker en een diepe slaap bereik ik niet vandaar dat ik altijd zo moe ben overdag. Eens goed uitrusten zou geweldig zijn.

 • dat je in een diepe. slaap kunt vallen spreekt me aan, het inslapen is mijn probleem niet meer echt uitgerust wakker worden is iets wat niet vaak gebeurd, helaas

 • Helaas slaap ik slecht en moet ik na uitzoeken met psycholoog een streng rooster aanhouden om te proberen zo goed mogelijk te kunnen uitrusten, daarnaast gebruik ik ook al een verzwaringsdeken en verduisteringsgordijnen. Dit allemaal om het slaap te proberen te bevorderen. Dit zijn allemaal fysieke hulp maar helaas niet mentaal. Ik leest graag om mijn hoofd rustig te krijgen. Een papieren boek werkt niet want dan moet ik zitten en het licht aanhouden. Ik gebruik dus een tablet maar het is een ouder moddelletje dus helaas geen blauwlicht filter (ik gebruik wel darkmode om niet blind te worden) Dit zou voor mij ideaal zijn om voor het slapen even een half uurtje te kunnen lezen. zonder dat het mijn ogen vermoeid om sneller in te slapen en dieper te kunnen slapen.

 • Super gaaf!! Wist niet eens dat dit bestond ! Ik ben 28, en heb al ongeveer 17 jaar last van erge slaapproblemen.. Soms heb ik periodes dat ik pas rond 8 uur ‘s ochtends in slaap val en ze noemden het hierdoor het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het enige wat mij vaak helpt om in slaap te vallen is een film opzetten, en zelfs medicatie lijkt niet echt te helpen. Het enige nadeel is dat ik thuiswerk (ik plan vaccinatie afspraken in voor heel NL met veel liefde ❤️) dus ik werk al 4 dagen per week hele dagen achter mijn laptop. Waardoor ik vaak hoofdpijn krijg. Wat mij dus aantrekt aan deze bril is de mogelijkheid om eerder in slaap te vallen én te genieten van een betere nachtrust!! Dat lijkt me heerlijk, om weer meer energie te hebben! Sorry voor dit lange bericht haha typische vrouw maar ik duim dus heel erg graag mee!

 • Oh wow dit klinkt eigenlijk te goed om waar te zijn. Met (de eerste keer) in slaap vallen heb ik meestal geen probleem, maar in die diepe slaap komen en blijven is echt wel een ding. Waardoor ik dus regelmatig wakker word en wakker lig.
  Dus wat me het meest in de bril aantrekt is de diepere slaap, ik waag graag een kans op betere nachtrust en meer gezelligheid voor iederen hier in huis 🙂

 • In slaap vallen is geen probleem, maar ik word (te) vaak wakker en ben meestal moe. Daarom wil ik deze bril graag winnen, lijkt me heerlijk om dieper en langer te slapen.

 • Ik kijk graag voor het slapen gaan nog even een uurtje tv(…soms nog langer als het spannend is…) en ik heb gemerkt dat ik daarna moeilijker in slaap kom.
  Dacht dat dat erbij hoorde, maar nu lees ik dat ik door het dragen van deze bril gemakkelijker in slaap val.
  Dat is natuurlijk het proberen waard, dus ik doe graag mee.

 • Ik ken iemand die heeft zo’n bril gekocht voor het slapen.
  Het schijnt echt super te helpen.
  Nu ik bijna de deur niet meer uit kom en thuis werk.
  Slaap ik nog slechter dan daarvoor.
  Lijkt mij helemaal super om zo’n bril te hebben en lekker te slapen.
  Van dat andere zou dan niet veel meer komen,vrees ik …
  Mijn man valt niet zo op Piggelmee..hahaha…maar dat geeft niet ..eens lekker slapen is ook veel waard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.