Dit jaar word ik zeventig! Een gedenkwaardige leeftijd, vind ik. Hopelijk is tante Corona tegen die tijd voorgoed opgehoepeld. Aan mij zal het niet liggen, ik hou me braaf aan de voorschriften zoals afstand houden en mondkapje dragen etc. Vooral dat laatste is ergerniswekkend: sinds ‘de grote aftakeling’(de wallen horen nu eenmaal bij het ouder worden) kan ik mijn lenzen niet meer verdragen en ben weer terug aan de bril. Dat was in het begin wel even wennen, moet ik eerlijk toegeven. Ik had mijn echtgenoot in mijn studententijd brilloos leren kennen en opeens moest ik weer dat ding op mijn neus! Zou hij mij nu nog net zo leuk vinden? Ik voelde me weer helemaal de kwetsbare puber van vroeger die zichzelf lelijk vond. 

Televisie

Met het ouder worden heb ik ook gemerkt dat ik in de bioscoop of voor de televisie IN SLAAP VAL! Terwijl ik helemaal niet moe ben, maar door de flikkeringen van het heldere licht me draaierig in mijn hoofd voel worden en hopla, ik ben onder zeil. De eerste keer dat het me overkwam, ging ik met een van mijn schoonzonen naar de bioscoop, naar een film die IK erg graag wilde zien. Hij hoefde niet zo heel erg. Maar de 3D versie trok hem over de streep. De helft van de film heb ik slapende doorgebracht en na afloop benauwd gevraagd of ik misschien ook nog gesnurkt had? Hij verzekerde me haastig dat hij er NIETS van had gemerkt, hoor Bobje! 

Oranje boven

Diezelfde schoonzoon raadde me op een gegeven moment aan om een oranje opzetbril, de zogeheten Somnoblue, te gebruiken, als ik ’s avonds televisie kijk of achter de computer zit. Zijn theorie was dat het oranje alle UV licht wegfiltert, zodat je ogen minder moe worden en je hersenen het signaal doorkrijgen dat het echt avond is. Met als gevolg dat je daarna ook stukken gemakkelijker in slaap valt. ‘Je kunt het toch eens proberen,’ zei hij, ‘baat het niet, dan schaadt het niet.’

De reactie

Ik volgde zijn advies op en schafte me zo’n Somnoblue bril aan. Een bijna carnavaleske mega opzetbril die ik over mijn gewone bril heen schuif. Dubbelbebrild zit ik dus tegenwoordig rechtop in bed voor de televisie (ja ja, we hebben ALLEEN in de slaapkamer dat bakbeest staan, al sinds St. Juttemis). Het ziet er super hilarisch uit. ‘Je lijkt nu helemaal op vrouwtje PIGGELMEE,’ zei mijn echtgenoot vertederd, toen hij mij zo voor de eerste keer zag. Zijn favoriete boekje uit zijn jeugd, helaas door mij laatst weggegooid, omdat het helemaal aangevreten was door de zilvervisjes en het vocht. Het verhaaltje ging over een dik rond vrouwtje dat samen met haar man in een Keulse theepot woonde. Je kon vroeger de plaatjes bij de thee of koffie sparen, geloof ik. 

Resultaat

Tot ons beider stomme verbazing val ik nu voor de televisie niet meer in slaap. In het begin moest ik even wennen dat de hele wereld op het beeldscherm plotseling oranje is geworden door mijn Somnoblue, maar toen ik me realiseerde dat we vroeger toch ook gezellig naar zwart-wit films keken, besloot ik me daar niet druk om te maken. Het heeft ook wel iets: de halve virtuele wereld loopt nu rond met oranje haren en ziet eruit alsof ze te lang onder de zonnebank hebben gelegen. Maar een mooie man blijft ook in oranje een mooie man (Ahhhhh, Bridgerton!) en nu weet ik tenminste hoe het verhaal afloopt en hoef ik niet meer regelmatig te vragen wat er ondertussen gebeurd is. 

En… ik val direct als een rijpe roos in slaap, niet meer als de verwaaide paardenbloem die alle kanten opdraait om de juiste slaaphouding te vinden! 

Tot hier geschreven door Oma Bobje

Wat is Somnoblue?

Kort gezegd komt het er op neer dat Somnoblue een merk is van brillen met oranje glazen. Wat daar nou zo speciaal aan is? Het helpt met het in slaap vallen en dieper te slapen. We kijken voortdurend naar een vorm van blauw licht wat de aanmaak van melatonine verstoort. Ook blijf je er wakker van. De oranje brillenglazen filteren dit licht weg waardoor je vermoeider wordt, sneller én dieper in slaap valt. Je draagt het een uurtje voor het slapen gaan en je zal snel verschil merken. Je ziet er alleen even raar uit met de bril op, maar geloof me als ik zeg dat het het waard is!

somnoblue