Afgelopen week bereikte mij het bericht, dat het schadelijk zou zijn voor je kind om vitamine D druppels te krijgen. Ja, zo stellig werd het gepresenteerd aan mij. Maar als je mij enigszins kent weet je dat ik niet zomaar alles aanneem van wat er op het internet staat. Ik ben dus zoals gewoonlijk op mijn manier op onderzoek uit gegaan en wil uiteraard graag mijn resultaten met je delen. Voordat je denkt dat je de afgelopen je kind “vergiftigd” hebt. Het valt allemaal reuze mee hoor.

De boosdoener propylgallaat

Er zijn dus vitamine D druppels, waaronder die van het bekende merk Davitamon, die het bestanddeel propylgallaat (E310) bevatten. Zo’n toevoeging noemt men een additief en is op grond van de Europese Wet niet toegestaan in voedingssupplementen voor baby’s en peuters. Dit wordt ook bevestigd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Een hoop instanties dus, maar voor ieder van hen geen reden om de druppels waar dit bestanddeel in zit uit de schappen te halen. Men wacht liever eerst het oordeel van de Europese Commissie af. Puur omdat het nog niet in de wet geregeld is. Ondertussen raden de Nederlandse kinderartsen af om druppels met propylgallaat te gebruiken bij jonge kinderen.

Propylgallaat is niet gelijk schadelijk

Voordat je al in de pen kruipt om Davitamon een boze brief te schrijven, zal ik de ernst van de situatie eerst nog wat downsizen. Het is niet zo dat propylgallaat per definitie schadelijk is voor je jonge telg. Men weet gewoon niet wat het effect is bij kinderen onder de 1 jaar. Van boven die leeftijd weet men dat dit soort additieven geen kwaad kan. Op jongere kinderen hebben ze niet getest (gelukkig maar) en is er onvoldoende data om te kunnen zeggen wat het effect is. Het is dus niet zo dat het sowieso schadelijk is. Men weet het gewoon niet. Grootste kans is dat het volkomen veilig blijkt te zijn.

Wat nu?

Ik kan niet zeggen wat je moet doen, maar ik vertel je graag wat wij doen. Wij geven voortaan de olie druppels van Davitamon. Daar zit namelijk geen propylgallaat in. De andere Aquosum druppels laten we maar voorlopig in het kastje staan tot er meer duidelijkheid is. Of tot de houdbaarheidsdatum voorbij is en het gewoon weggegooid mag worden. Hoe dan ook, better be safe dan sorry, dus geen propylgallaat meer in ieder geval. En net zoals de kinderartsen zeggen: niet stoppen met vitamine D geven!

Wat is vitamine B12?