Ik heb er echt even over nagedacht of ik dit artikel wilde schrijven. Het ligt blijkbaar erg gevoelig en ik wil zeker niet andere mensen op de teentjes trappen. Maar aan de andere kant zou dat mij ook nooit tegenhouden. Dus vandaag klets ik je even bij over mijn visie op “Gewoon Bloot”.

Veel kritiek op het programma

Ik had al wat petities voorbij zien komen om het programma “Gewoon Bloot” tegen te houden. Het zou niet op televisie uitgezonden mogen worden. Want er werden kinderen geconfronteerd met naakte mensen en dat is niet hetgeen we onze kinderen willen bijbrengen. Dat het goed zou zijn als vreemde mensen naakt voor je staan. En de kinderen die de aankondiging van het programma hadden gemist, werden er door het jeugdjournaal nog eens op geattendeerd. Dat kon toch niet? Ook in de kamer werden er vraagtekens bij “Gewoon Bloot” gesteld: Forum voor Democratie-leider Baudet vindt dat het “aanschurkt tegen het promoten van pedofilie”. SGP-leider Kees van der Staaij zegt: “Gewoon. Bloot. is niet normaal. En moet dat ook niet worden.” (bron: NOS)

Gewoon Bloot is toch wel normaal?

Misschien ben ik wel naïef hoor, maar waar hebben we het met zijn allen nou helemaal over? Even serieus, het programma is op televisie en niet verplichte kost op school. Het is aan de ouders de keuze of ze het willen zien met hun eigen kinderen. Wat is dus het probleem dat een dergelijk programma op de televisie is? Er zijn tal van series, films en shows, al dan niet voor kinderen, die een stuk meer schade kunnen berokkenen voor de jeugdige kijkers. En daar wordt niet zo op gereageerd?

“Gewoon Bloot” is door de NPO samen met het Kenniscentrum Rutgers voor seksualiteit ontwikkeld. Er is dus uitvoerig nagedacht hoe ze dit onderwerp, het menselijk lichaam, op de beste manier aan en met kinderen bespreekbaar zouden maken. De kinderen die getuige werden van het eerste naakt wisten wat er komen zou en vlak voordat de badjas open ging werd het nogmaals aan ze gevraagd of het oké was. Dus zeg mij nou wat nu precies het probleem is?

Truttigheid ten top

Waarom zouden kinderen niet een bloot lichaam mogen zien? Mijn ouders liepen vroeger ook gewoon naakt in huis, dat wij kinderen zagen. Het heeft er echt niet toegeleid dat ik te pas en te onpas mijn borsten aan anderen mensen laten zien of dat ik dat normaal vind als anderen dat doen. Het heeft mij juist geleerd dat elk lichaam anders is en je trots mag zijn op jezelf. Als ik naar de blote mensen in “Gewoon Bloot” kijk, zie ik ook prachtige ronde vormen en niet het standaard modelletje van televisie. Is het niet juist goed, dat kinderen zien dat sexy-anorexie niet het normaal is? Bovendien kan zo’n programma juist een opening geven voor een gesprek met kinderen over het lichaam. En jeetje, is onze maatschappij echt zo truttig geworden, dat we niet meer tegen een beetje naakt op tv kunnen?

Geen zorgen

Het moge duidelijk zijn, dat ik mij verre van zorgen maak over het programma “Gewoon Bloot”. Ik snap oprecht niet waar andere ouders zich wel druk over maken. Je kan zelf bepalen of je kind er naar kijkt of niet. Het wordt je nergens opgedrongen en de kinderen in het programma zelf zijn ook niet ontvoerd om er aan deel te nemen. Wat is dan nou werkelijk het probleem? Denken we echt dat het zal leiden tot pedofilie (hoe dan?) of dat de kinderen allemaal nudisten worden? En sinds wanneer is bloot niet normaal? Zo zijn we allemaal geboren en zo voed ik mijn kinderen ook op. Bewust van hun eigen lichaam en dat zij te allen tijde zelf zullen bepalen wie het mag zien. En ja, ze zien ons ook in ons geboortekostuum wat af en toe de meest grappige vragen oplevert. Ik denk dat van het programma “Gewoon Bloot” ze ook niet warm of koud zullen worden. Alle mensen zijn mooi en het is juist goed dat dat op die manier getoond wordt.