Zoals je weet was Sanne vijf weken te vroeg geboren. Ze woog echter al 3396 gram, dus ze heeft er nooit echt uitgezien als een prematuurtje. Ze zag er uit als een voldragen baby. Dit maakte het ook wel lastiger om te accepteren dat ze wat prematuur opstart probleempjes had en niet gelijk mee naar huis mocht. Voor mijn gevoel deed ze het prima. Ze dronk en sliep goed en kwam met de dag aan. De eerste paar dagen lag ze aan een monitor en die registreerde dat ze ‘s-nachts nog wel eens stopte met ademen, maar het gelukkig altijd weer zelf oppakte. Toen ze na drie dagen van de bewaking af mocht, verwachtte ik haar wel binnen een dag mee te mogen nemen. De verpleging dacht helaas daar anders over. Ze had namelijk geelzucht.

Zo geel als een kanarie

Sanne werd namelijk een beetje geel. Ik vond het zelf absoluut meevallen en zei dat het kwam door mijn Indonesische achtergrond en ik zelf ook wel een tintje geel in mijn huid had. Ik wilde gewoon echt niet dat mijn kersverse geelzucht zou hebben. Ik wilde haar gewoon mee naar huis kunnen nemen. Al helemaal omdat ik zelf al ontslagen was uit het ziekenhuis. Vijf dagen na haar geboorte logde ik zoals elke ochtend in op de webcam boven het wiegje van Sanne en trof daar een klein gemaskerd wezentje. Mijn hart brak in duizend stukjes. Wat was er gebeurd? Het ziekenhuis belde me nog geen vijf minuten later met de mededeling dat Sanne geelzucht had en enkele dagen onder de blauwe lamp zou moeten liggen om het teveel aan bilirubine in het bloed af te voeren. Dit verschijnsel schijnt bij prematuurtjes vaak voor te komen. Vier dagen later was het gelukkig weer op peil en mocht ze eindelijk mee naar huis.

Geelzucht, dus de blauwe lamp

Onze kleine meid heeft uiteindelijk niet heel lang onder de blauwe lamp gelegen. Voor ons betekende het alleen een uitstel van een paar dagen voordat we haar voor het eerst mee naar huis konden nemen. Ik kan me voorstellen, dat als je baby twee weken lang onder een blauwe lamp moet liggen, het een stuk meer frustrerend is. Vooral omdat dit alleen mogelijk is in het ziekenhuis terwijl je het liefst je baby’tje bij je thuis hebt. De verwachting is gelukkig dat over een jaar of twee de lichttherapie vanuit huis toegepast zal kunnen worden.  De zogeheten Bilihome, een babyhesje met geïntegreerd licht, zou de bekende blauwe lamp van het ziekenhuis vervangen. Het hesje zou zorgen voor een constante afvoer aan het teveel aan bilirubine, maar ook deze voortdurend meten. Daarnaast zou de hoeveelheid licht dusdanig zijn dat het beruchte brilletje overbodig zal worden. Een fijn idee, dat in de toekomst geelzucht geen ziekenhuisopname meer hoeft te betekenen. Een goed vooruitzicht dusvoor alle kleintjes die nog geboren zullen worden!