Vorige week is er een droom voor mij en meisjes uitgekomen. We mochten namelijk een bezoekje brengen aan een chipjesboerderij. Super leuk om eens wat meer te horen over dit heerlijke zoutje en natuurlijk om ook eens een chipjesproeverij te mogen meemaken. Het was een echt Walhalla voor de meisjes gezien de hoeveelheid chipjes die ze naar binnen hebben gewerkt op een middag. Maar we gingen natuurlijk niet naar een groot bekend commercieel merk. Nee, we gingen naar een echte ambachtelijke chipjesboerderij.

Wat maakt de Boerderijchipjes zo bijzonder?

Als echte chips-a-holic heb ik natuurlijk veel ervaringen en ben ik zeer kritisch. Wat kon er nou zo bijzonder zijn aan deze chipjes met de naam Boerderijchips? Ik bedoel, hoe moeilijk is dat nou? Men neme een aardappel, wast het, schilt het en snijdt in stukjes om vervolgens in olie op 180 graden te frituren en daarna wat zout over heen te kieperen. Kind kan de was doen toch? Nou, nee dus. Het verschil begint al bij de aardappel. Wist je bijvoorbeeld dat veel van de grotere merken chipjes maakt uit aardappelpuree? Tot voor kort wist ik dat ook niet. De Boerderijchipjes worden gemaakt uit hele ongeschilde aardappelen. Ja, je leest het goed. Ongeschilde aardappelen! Zo behoud je de echte pure smaak, hetgeen vaak verloren gaat als je het eerst schilt. Het pure volgt ook het feit dat er verder niets meer aan toegevoegd wordt dan wat kruiden. Er zitten dus geen nare E nummers of iets dergelijks in. Dat zijn dus al drie opmerkelijke verschillen tussen de Boerderijchips en de grote merken. Het maakt de chipjes zo lekker, dat er zelfs special editions gemaakt zijn op het verzoek van andere partijen (Heineken, Italiaanse truffelboer, KLM).

Ook nog eens duurzaam

Het zijn niet alleen de chipjes zelf die bijzonder zijn. Het is eigenlijk het hele proces er om heen, dat ik zeer opmerkelijk vind. Doordat de zakjes bijvoorbeeld geen zilveren folie van binnen hebben, zijn ze recyclebaar. Maar ook de olie, de niet geselecteerde aardappelen en de “foute” chipjes vinden allemaal een duurzame eindbestemming. Van voedsel voor de koeien tot verwarming in huis, alles wordt opnieuw gebruikt. Ook dat maakt de Boerderijchipjes zo bijzonder.

Een bezoek aan de chipjesboerderij

Vorige week mochten de meiden en ik zelf ervaren hoe het is om chipjes te maken en gingen we de “fabriek” in. Als eerste mochten ze hun eigen aardappel schoon boenen wat met uiterste concentratie gedaan werd. Vervolgens werd het op de band gelegd en verdween de aardappel naar de volgende hal. Daar werd het in stukjes gesneden en in de hete olie gebakken en gekruid. Ongeveer een minuut later zitten de chipjes al in een gesealde zak. Hoe bedoel je super vers!!! De meiden vonden het fantastisch om te mogen aanschouwen. Niet alleen de enorme hoeveelheid chipjes waren geweldig, maar ook de speciale pakken die ze aan moesten om de fabriek te mogen betreden. En als kers op de taart kregen ze ook nog allebei een zak chips met hun eigen naam er op! Ik heb de dames moeten beloven dat ik het niet stiekem zou opeten. So far so good.

Het was echt heel bijzonder om eens mee te mogen kijken in het chipjes-maken-proces. Dat de kinderen het ook zo hebben ervaren bleek wel uit het feit dat ze het proces ’s-avonds tot in details konden navertellen aan hun papa. Aardappelen zijn nog nooit zo bijzonder geweest. En wat natuurlijk ook zeer belangrijk is is dat het gewoon echt heel erge lekkere chipjes zijn! En soort van gezond.

Probeer ze zelf ook eens!

Uiteraard geloven je mij gelijk als ik zeg dat de Boerderijchips echt een aanrader zijn. Maar mocht je nog twijfelen, probeer ze dan gewoon zelf eens. Je vindt de zakken in de schappen van de Jumbo. Maar dan niet bij de chipjes, maar bij de aardappelen. Of je doet mee met de leuke winactie van vandaag. Ik geef namelijk een doos Boerderijchips weg. Daar zitten drie zakken in, namelijk Zeezout (mijn overduidelijke favoriet), paprika en ribbel. Wil je kans maken op de chipjes? Vertel mij dan jouw favoriet! Meedoen kan tot en met 7 november. Succes!

https://meervanmir.eu/review-boerderijchipjes-zoutjes-borrelen-duurzaam-biologisch/