Manlief en ik zijn totaal verschillend van elkaar. Hij is de echte bèta man en ik ben het alpha vrouwtje. Als het ware. Al die scheikundige elementen waren niet aan mij besteed. Dit betekent niet dat ik geen interesse in de wetenschap had. Ik had er gewoon nul komma nul talent voor. Mijn kinderen lijken dezelfde interesse te hebben. Of ze er aanleg voor hebben weet ik nog niet. Daar zijn ze net wat te jong voor. Maar ik ga er maar van uit dat manlief ook wel een stukje van zijn genen heeft overgedragen aan de meisjes. In de tussentijd vragen ze veel en zijn ze dol op “proefjes doen”. Toen mad science een bezoekje bracht aan school, waren ze helemaal verkocht. En aangezien de nieuwsgierigheid nu goed aangewakkerd is, kan ik met het boek 100 waanzinnige weetjes over wetenschap de meisjes nog meer laten ontdekken.

De inhoud van het boek 100 waanzinnige weetjes over wetenschap

De naam van het boek zegt het eigenlijk allemaal al. Je vindt er maar liefst 100 stukjes wetenschappelijke informatie in terug. Heel leuk voor de wetenschapper in de dop en de nieuwsgierige kinderen onder ons. Op een leuke manier geschreven en met aantrekkelijke illustraties wordt je wijzer gemaakt over de meest uiteenlopende wetenschappelijke feitjes. Van hoeveel botten en organen er in een lichaam zitten tot de ontdekking van Marie Curie tot het universum. Het leest makkelijk weg en is qua taalgebruik ook zeker geschikt voor jongere leergierige kinderen. En de weetjes an sich zijn ook absoluut vermakelijk. En vernieuwend! Althans, voor mij dan.

100 waanzinnige weetjes over wetenschap
Nederlands Hardcover 9789044758665 / Centrale Uitgeverij Deltas

Ik wist bijvoorbeeld niet dat walvissen ooit landdieren waren. Manlief wel en die keek mij aan alsof ik onder een steen geleefd had. Ik wist ook niet dat ze vingerkootjes in hun vinnen hebben. Dat wist hij ook niet, maar vond hij wel logisch. Dat Marie Curie radium had uitgevonden, was voor mij niet nieuw. Ook niet dat ze daar aan overleden was of dat ze een Nobelprijs gewonnen had. Wel dat ze overleden was door radium, omdat ze dit elke dag in haar jaszak had stopte. Zij was uiteindelijk zo radioactief, dat de boeken waarin ze alles noteerde, tot op heden niet zonder beschermende kleding gelezen kan worden. Ook voor een volwassene is het boek 100 waanzinnige weetjes over wetenschap dus een leuk item om te lezen en wellicht bij te leren.

100 waanzinnige weetjes over wetenschap