Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gezondheid, onderzoeken en ziekenhuizen

“Wat ik in de ambulance leerde over koortsstuipen”

Ons kleine meisje was al een paar dagen niet lekker. Ze dronk wat minder, poepte enorm veel en de snot kwam met slierten haar neus. Afgelopen weekend brak ook de koorts door en was ze helemaal een klein hoopje ellende. Ik had zo met haar te doen. Gelukkig leek het de maandag weer beter te gaan en bleef haar temperatuur stabiel. Ze leek echt weer op te knappen. Diezelfde nacht nog bleek het tegendeel. Ons moppie sliep echt onrustig en kwam een paar keer om even wat slokjes te drinken. Om half zes die dinsdagochtend was het dat we pas echt merkten dat ze ziek was.

Ze begon heel erg te trillen

Ik had een flesje voor haar gemaakt wat ze na een paar slokken al weigerde. Ze begon ineens te trillen met haar handjes en klemde haar kaken op elkaar. Alle alarmbellen in mijn hoofd gingen rinkelen, maar ik kon gewoon niet zo goed plaatsen waarom. Ze maakte vervolgens een grommend geluid en het leek alsof ze een enorme drol er uit werkte. En inderdaad zat haar luier een paar tellen later vol. Helaas was dat niet de oorzaak, want het rillen met de inmiddels kermende geluidjes ging weer door. Een paar minuten later gooide ze haar hele fles er uit. Misschien had dat haar dwars gezeten? Maar nee, ook nu startte de onrust weer. We dachten even dat ze het koud kon hebben, dus heb ik haar in mijn armen genomen en goed vastgehouden. Daar viel ze uiteindelijk en redelijk rustig in slaap.

Iets voor half maakte ik haar wakker om mee te nemen naar het kinderdagverblijf. Zekerheidshalve nam ik nog even haar temperatuur en het bleek een keurige 37 graden te zijn. Op het kinderdagverblijf begon ze weer te kreunen en te trillen. Ik had haar heel even bij de leidsters achtergelaten om haar zussen weg te brengen en toen ik terugkwam was ze uit de maxi cosi gehaald en opnieuw getemperatuurd. Gewoon 39 graden! In een half uur tijd was ze 2 graden in lichaamstemperatuur gestegen. Reden genoeg dus voor een bezoekje aan de huisarts.

Er werd een ambulance gebeld

Ik had verwacht dat de huisarts mij een receptje of iets dergelijks zou uitschrijven waarna ik naar huis zou mogen. Helaas! Hij vond dat twee uur lang trillen en dan zo’n koortspiek een reden waren voor een nader onderzoek door de kinderarts. Dat niet alleen, ik mocht haar niet zelf rijden. We zouden met de ambulance vervoerd worden. Toen was ik even stil. Mijn kleine hummeltje met spoed naar het ziekenhuis. De hele wachtkamer keek me ook vol medelijden aan toen ik samen met het ambulancepersoneel naar buiten liep. Ik maakte me overigens niet al te druk, want ik zag aan mijn meisje dat ze wat rustiger leek te worden. In de ambulance hadden ze haar namelijk een zetpil gegeven om haar koorts (inmiddels bijna 40 graden) te verlagen. In het ziekenhuis werden mijn vermoedens helemaal bevestigd. De kleine had koortsstuipen gehad door een virale infectie. We moesten nu haar lichaamstemperatuur laag houden door de zetpillen te blijven geven en mocht ze weer een stuip krijgen, dan konden we diazepam (één of ander paardenmiddel) geven. Verder zag ze er genoeg doorvoed uit en mocht ze dus naar huis. Thuis heeft ze nog flinke koorts gehad, maar de zetpillen lijken afdoende. Ook vandaag heeft ze geen stuip, of convulsie zoals het heet, gehad. Ondanks de duidelijke koorts. Ze lijkt wel wat meer tevreden dan gisteren, dus het gaat de goede kant op.

Lees ook: wanneer de zetpil niet meer werkt bij koorts

Een paar feitjes over koortsstuipen

Van de ambulance mensen heb ik een paar dingen geleerd, die ik toch nog even met je wil delen:

 • Ook in de ambulance is het voor een baby veiliger om in een maxi cosi te zitten. Mocht je een spoed bezoekje aan de huisarts brengen, neem deze dan altijd mee. Het is veiliger dan met kind op schoot.
 • Als je kind een grommend geluid maakt, het lijkt alsof het enorm moet poepen en het is flink aan het trillen, dan zou het nog wel eens een koortsstuip kunnen zijn. Vreemd genoeg hoeft de koorts dan nog niet gelijk te komen. Dit kan ook wat later. Houd de temperatuur dan in de gaten en zodra het begint te stijgen geef je een zetpil.
 • Maak een filmpje van de stuip. Deze kan je dan later aan de arts laten zien. Het scheelt je een hoop omschrijven en details onthouden.
 • Als je kind langdurig aan het rillen of stuipen is kan er teveel druk in het hoofdje komen. Het is altijd verstandig dan je huisarts te bellen. Op sommige kinderdagverblijven worden stuipende kindjes zelfs al direct met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Onderken het dus niet!
Facebook Comments

«

»

3 COMMENTS
 • Carmelina

  2 jaar ago

  Heh wat naar voor jullie en Noor! Hier een klein jongentje dat regelmatig stuipen had vreselijk vond ik het en in het begin ook wel eng.. fijne tips die je deelt en goed dat je erover schrijft. Hopelijk knapt Noor snel helemaal op. Beterschap!

 • Oma Will

  2 jaar ago

  Dat lijkt mij een heel angstige gewaarwording, zulke koortsstuipen. Maar je hebt goed gehandeld en hopelijk gaat het al weer wat beter met Noor, Veel sterkte en beterschap.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Waarom wij afgelopen weekend in het ziekenhuis lagen - MeerVanMir on juni 20, 2018
 • Instagram
  • Geen protest op de Dam, want ik vind dat weer te ver gaan ten opzichte van alles wat we de afgelopen weken hebben doorgemaakt en richting de zorgverleners. Maar aandacht voor de strijd tegen racisme kan natuurlijk altijd. Op een stille manier in dit geval. #blackouttuesday #blacklivesmatter
  • Die voetjes 😍
  • Borstvoeding! Het blijft iets bijzonders. Ik wil het weer minimaal een half jaar geven. Zo mooi dat dat kan. #normalizebreastfeeding #borstvoeding #moedermelk #vloeibaargoud #mamaslagroom #metmijntietinjefeed
  • Zusterliefde 😍
  • Mijn rijkdom 😍
  • Dit zijn mijn oudste boefjes. Vanavond komt er een artikel online over hun bekentenissen 😂
  • Even een selfie in het zonnetje, want dat doe ik niet zo vaak. Ik maak liever foto’s van anderen. Vooral omdat ik bijna nooit een foto van mezelf echt leuk vind. @rvgpr vroeg mij wat over mijzelf te vertellen na hun eerste online paneldag met producten van @karchernl @zoedt_nl @dutchdeluxes @asmodeenl en Cobi. Ik vond het wel een leuk idee. Leren jullie ook gelijk wat meer over mij.
.
Ik ben dus Miriam en mama van vier heerlijke meiden. In het dagelijkse leven werk ik als juriste en blog ik op meervanmir.eu. Samen met manlief woon ik in de omgeving van Den Haag. Ik ben dol op gezelligheid met mijn familie en vriendinnen. Op mijn site vertel ik over alles wat ik als moeder van 4 tegenkom qua opvoeding en producten. Ik voer een Jan Steen huishouden, dus je zal geen picture perfect aantreffen. Wel gewoon eerlijkheid. Ik heb toch geen tijd voor Photoshop en filtertjes? Dus als je een kijkje in mijn hectische leventje wil, weet je waar je zijn moet.
.
Nu ben ik ook nieuwsgierig naar jullie leven, dus...
  • She’s rockin’ it 😂

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  British Knights: het is alsof je op kussentjes loopt

  De zomervakantie komt nu wel echt dichtbij voor iedereen. Wij ...

  Sluiten