In ons huis hebben we twee toiletten. Eentje beneden in de gang en de ander boven in de badkamer. Handig voor als je ’s nachts naar het toilet moet. Het gekke is alleen, dat bij het toilet boven er strepen in de pot zitten, die we niet meer weg krijgen. Eerst gaf ik mijn man de schuld, dat hij eens fatsoenlijk in de pot moet richten, maar mijn schoonmaakhulp zei dat het kalkaanslagstrepen zijn, omdat ons water waarschijnlijk hard is. Sorry schat! 

Ik ben me daarom maar eens gaan verdiepen in een waterontharder.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een stof of een apparaat, waarmee de hardheid van water verminderd kan worden (bron wikipedia). Als je in een gebied woont waar het water hard is, dan heb je vaak last van kalkaanslag in je huishoudapparaten of in je sanitair, zoals bij ons thuis. Een waterontharder filtert het water met harskorrels, die op hun beurt de calcium en magnesium uit het water opnemen. Zo bevat je water veel minder kalk, dus beter voor je apparatuur. Maar wat kost een waterontharder?

De soorten en prijzen

Er zijn verschillende soorten waterontharders met verschillende werkwijzen. Zo kun je water ontharden met magnetisme, met zout of met filters. Je kunt hier de voor- en nadelen van elke werkwijze terugvinden. Het is verstandig om prijzen van waterontharders te vergelijken, want het grootste deel van de prijs zit in het materiaal. Je zou daar dan al een stukje op kunnen besparen. Er zijn dan ook B-merken en A-merken te onderscheiden. Ook hier geldt: Goedkoop is duurkoop. De goedkope apparaten, die veelal uit China komen, gaan sneller kapot, dan de duurdere. Tevens zijn er andere factoren, die van invloed zijn op de prijs, zoals het waterverbruik en het onderhoudscontract. Je bent er namelijk niet met alleen een waterontharder, maar je moet het ook laten installeren en het zout moet af en toe bijgevuld worden.

Lees ook: je koffiemachine ontkalken

Kies voor een A-merk

Wil je een waterontharder met een lange levensduur en een lange garantie? Kies dan voor een A-merk, die vooral uit Europa of Amerika komt. De voordelen hiervan zijn vaak een lange levensduur, een garantieperiode van 25 tot 40 jaar, nauwelijks geluid tijdens het onthardingsproces, weinig drukverlies én vaak Wi-Fi heeft, wat weer handig is als je op vakantie gaat. Voorkeur gaat al snel naar een waterontharder met filter. Je kunt kiezen tussen een mechanische filterreiniging of een elektronische filterreiniging.

De elektronische waterontharder

In een elektronische waterontharder zitten harskorrels, die kalk en magnesium uit het water filteren, waardoor je zacht water creëert. Zacht water is uiteraard beter voor je huishoudelijke apparaten, maar je huid zal na het douchen ook minder droog aanvoelen. Doordat een elektronische waterontharder meerdere programma’s heeft, past het zich aan het waterverbruik van het huishouden aan. Vanwege die verschillende programma’s is een elektronische waterontharder ook wat duurder. 

Kosten en besparing

Een elektronische waterontharder kost rond de €1200,- en dan komen de installatiekosten er nog bij. Het installeren zou ik laten doen door een lokaal bedrijf, waardoor je de voorrijdkosten laag kunt houden. Het vervangen van het zout kun je eventueel zelf doen, waardoor je ook weer meer kunt besparen. En omdat er met een waterontharder minder kalk in je huishoudelijke apparaten komt, gaat een waterkoker en een wasmachine ook weer langer mee. Wederom besparing op besparing. Ik heb mijn keus gemaakt en er gaat er binnenkort een komen hoor!