‘Mam,’ zei mijn dochter door de telefoon, ‘de volgende keer als ik bij jullie ben, heb ik een nieuw boekje voor je. Over een OLIFANTJE!’ Of ik dit leuk vond? Ja, natuurlijk, ik spaar al sinds jaar en dag olifantjes en ik houd van voorlezen. Een win-winsituatie dus.

Het boek

Het betreft hier OLIFANTJE IS JARIG, van Annemarie van Haeringen. Het boek bestaat uit 7 dubbele pagina’s met tekeningen en op 7 bladzijden een kort stukje tekst. Dat het olifantje jarig is, blijkt al uit de titel en vanzelfsprekend ook uit de tekeningen. Er is een olifantenslinger opgehangen.  Erg leuk ding overigens, die had ik vroeger toen de kinderen nog klein waren best willen hebben. Er zijn ook ballonnen en het olifantje mag op de stoel staan om toegezongen te worden door zijn mama en papa. Zijn moeder geeft de jarige job een zoen, maar van zijn vader krijgt hij een knuffel. Vanwaar dit verschil? Ik haal mijn schouders op. Ach, boeien. 

Uitpakken

Op het volgende plaatje een luid hoera van de drie olifanten en alle poten omhoog, best grappig om te zien. Dan snel cadeaus uitpakken. Krits krats, papier eraf, de nieuwsgierigheid brandt aan alle kanten, maar wat het olifantje nu allemaal precies krijgt van zijn ouders? Ik raad dat in het ronde pak waarschijnlijk een bal zal zitten, in het platte misschien een kledingstuk en voor de rest? Ik heb GEEN IDEE!

Olifantje is jarig

Taart

Vervolgens zit het olifantje aan tafel, met een verjaardagstaart voor zijn neus: een… OLIFANTJE erbovenop met 3 brandende kaarsjes! Voor een fervente olifantenspaarder zoals ik is deze tekening TOO MUCH: hij mag straks dus zijn eigen soortgenoot opeten. Maar ja, ik ben dan ook geen drie jaar.

Op de volgende bladzijde loopt pa zijn zoon  een beetje op te jutten, als het olifantje de kaarsjes gaat uitblazen: ‘Harder…!’ Best sneu om te lezen. Blijkbaar was het hem de eerste keer niet gelukt, arm klein olifantje, zo krijg je als kind op je eigen verjaardag nog eens faalangst door de reactie van je competitieve vader. 

Hoera!

Ik heb uiteraard het boek Olifantje is jarig voorgelezen aan een van de jongere kleinkids. Die pakte bij het verhaal onmiddellijk een krukje, sleepte het naar me toe en ging er daarna op staan om luidkeels HOERA mee te roepen. Hoewel dat meer aan het feit lag dat zij binnenkort ook jarig zou worden en overal alvast aan het pre-oefenen was. 

Ze vond het een zorgelijke tendens toen ik haar vroeg om te bedenken wat er in het verpakte cadeau zou kunnen zitten? ‘Een barbie-auto?’ opperde ze voorzichtig, na enig aandringen van mijn kant. Zij wilde namelijk dolgraag een barbie-auto voor haar verjaardag. We waren het daarna roerend met elkaar eens dat dit voor een olifantje een onmogelijk cadeau zou betekenen, want hoe zou hij er ooit met zijn dikke zitvlak in kunnen passen?

Olifantje is jarig

Een hele reeks olifantjes

Het boekje Olifantje is jarig maakt deel uit van een serie over dit kleine olifantje. Misschien leuk als cadeau voor de feestdagen?

Lees hier meer gastblogs van Oma Bobje.