Zin in een supergave en leerzame dagje uit met het hele gezin? Ga dan naar het preHistorisch Dorp in Eindhoven! Daar kun je echt terugreizen naar vroeger en zien hoe mensen toen leefden. Het is een buitenmuseum waar je door zes verschillende tijdperken heen loopt, van de oertijd tot de middeleeuwen. Overal zie je hoe onze voorouders woonden, werkten en speelden in die oude tijden. Je stapt er zó de geschiedenis in! Het is een superleuke en interactieve manier om bij te leren over hoe het leven er vroeger uitzag. Een echt avontuur voor jong en oud!

Wat is het preHistorisch Dorp?

Het preHistorisch Dorp is een bijzondere plek waar mensen van alle leeftijden en soorten en maten de geschiedenis echt kunnen beleven. Het ligt in een mooi natuurgebied bij Eindhoven en laat zien hoe mensen vroeger woonden en leefden. Er staan nagebouwde huizen, boerderijen en werkplaatsen uit verschillende tijdperken, met echte oude gereedschappen en spullen. Door zelf mee te doen met activiteiten en workshops, en alles van dichtbij te zien en ervaren, komt de geschiedenis echt tot leven. Het is geen saai museum, maar een plek waar je de geschiedenis kunt voelen, ruiken en proeven. Je kan je dus voorstellen dat we gelijk op sprongen toen we de uitnodiging kregen daar langs te gaan. Iets meer dan twee weken geleden gingen we met het hele gezin er naar op pad. Maar voordat ik vertel over ons geweldige uitje, neem ik je graag even mee naar wat ins and outs over het dorp.

Prehistorisch Dorp

Wat kun je er doen?

1. Tijdreizen door Zes Tijdperken: Het dorp is opgedeeld in zes zones, elk representatief voor een ander tijdperk. Van jagers en verzamelaars in de prehistorie tot de middeleeuwse ambachtslieden, elke zone biedt unieke inzichten en activiteiten. Je kunt leren hoe onze voorouders vuur maakten, potten bakten, metaal bewerkten en meer.

Prehistorisch Dorp

2. Interactieve Demonstraties: De medewerkers van het PreHistorisch Dorp, gekleed in authentieke kostuums, voeren dagelijkse demonstraties uit van historische ambachten en vaardigheden. Bekijk hoe een smid ijzer smeedt, hoe brood werd gebakken in een houtgestookte oven of probeer zelf een pijl en boog te maken.

3. Doe-het-Zelf Activiteiten: Er zijn tal van doe-het-zelf activiteiten waarbij bezoekers zelf de handen uit de mouwen kunnen steken. Leer boogschieten, probeer oude ambachten uit zoals vilten of weven, en maak je eigen historische souvenirtjes om mee naar huis te nemen.

4. Speurtochten en Educatieve Programma’s: Voor jongere bezoekers zijn er spannende speurtochten die hen door het hele dorp leiden, waarbij ze onderweg allerlei opdrachten moeten uitvoeren. Daarnaast biedt het PreHistorisch Dorp educatieve programma’s voor scholen, waarin leerlingen op een leuke en interactieve manier kennis maken met geschiedenis.

5. Festivals en Evenementen: Het hele jaar door organiseert het PreHistorisch Dorp verschillende festivals en evenementen, zoals middeleeuwse markten, Vikingdagen en zomerworkshops. Deze evenementen brengen extra leven en energie in het dorp, met livemuziek, optredens en speciale activiteiten.

Ons bezoek aan het preHistorisch Dorp

Iets meer dan twee weken geleden dus, reisden wij af naar Eindhoven om even weer terug in de tijd te duiken. En dan nog een tikkie specifieker: naar het tijdperk van de Romeinen! Iets waar wij erg naar uit keken, want sinds de NPO afleveringen “bij de Romeinen” zijn wij groot fan van deze mannen in rokken. Dat de kinderen van de heren mij ook nog in elkaar mochten meppen met zwaarden was natuurlijk helemaal een feestje voor ze. Manlief zei dat het hilarisch was. We hebben veel geleerd over de Romeinen. Over wat ze destijds droegen qua kleding bijvoorbeeld en hoe ze leerden vechten. Heel leuk om zo een keer de thema dagen hebben kunnen meemaken. Ik las dat de Vikings dagen al helemaal uitverkocht waren!

Prehistorisch Dorp

Daarna zijn we weer door de tijdperken heen gelopen. De kinderen vinden eigenlijk elk gedeelte wel leuk om te ervaren. Wij waren ook erg nieuwsgierig in hoeverre het PreHistorisch Dorp geschikt zou zijn voor kinderwagen of rolstoel. Ik kan je bevestigen dat dit geen enkel probleem is. Alleen voor de verschoning was er geen plek, maar met het mooie weer kan dat prima op een grasveldje.

We begonnen de dag bij de smid. Veerle was zo verwonderd over hoe vuur gemaakt werd, dat zij bij de beste man vuurstenen heeft aangeschaft. Ze loopt dus al dagen vonkjes te maken.

Prehistorisch Dorp

Sanne was meer geïnteresseerd in het knoopgetouw waarmee ze armbandjes kon maken. Of papa die ook wil maken voor haar zodat ze thuis zelf aan de slag er mee kan.

Prehistorisch Dorp

Sofieke was het meest enthousiast over het eten uiteraard. Er werd volop gekookt en ze mocht her en der wat hapjes proberen. Het zelf brood bakken was helemaal geweldig. Daarna dook ze één van de huisjes in om “wat kruiden te stampen”, aldus de kleuter. Noor was vooral enthousiast om daar met het hele gezin te zijn.

Prehistorisch Dorp

Mijn ervaring

We waren natuurlijk al een keer eerder bij het preHistorisch Dorp geweest, dus ik vroeg mij af of een tweede keer net zo leuk zou zijn als de eerste keer. Het was gewoon zelfs leuker! Misschien omdat we dit keer met het hele gezin waren? Of omdat de Romeinen er waren? Of misschien gewoon omdat de kinderen weer wat ouder waren en nieuwsgieriger dan de vorige keer zijn? Hoe dan ook, we hebben er de hele dag rondgelopen en volop met de activiteiten meegedaan en plezier gemaakt. Ik weet zeker dat een volgende keer weer net zo leuk, wellicht zelfs nog leuker, zal zijn. En dat terwijl ik zelf helemaal niet zo van de prehistorie ben. Maar rondlopen in het preHistorisch Dorp is vooral een beleving. Dat je ondertussen ook nog wat leert is mooi meegenomen.

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7375247484404190496