Vorig jaar heb ik al een keer een recept van een appelkruimeltaart gedeeld. Maar de echte Hollandse appeltaart met een ruitjesvorm op de bovenkant kan natuurlijk niet ontbreken. Ik was pas geleden met collega’s bij een boomgaard waar je zelf appels kon plukken. Dus met die appels heb ik een heerlijke appeltaart gebakken! Het resultaat en het recept lees je hieronder 😊

Het deeg voor de appeltaart

  • 400 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 75 gr suiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren (bewaar een half ei voor het bestrijken van de appeltaart)

Zo maak je het deeg

Klop de 2 eieren los, bewaar een kwart daarvan voor het bestrijken van de appeltaart. Doe de andere ingrediënten in een mengkom, doe het losgeklopte ei erbij en zet het in de mixer. Laat het goed draaien totdat je een mooi deeg krijgt. Als het nog te plakkerig is, doe je er nog wat bloem bij. Als het deeg goed is, leg je het even in de koelkast, zodat je het straks makkelijker kan uitrollen. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden.

De vulling van de appeltaart

  • 8 appels
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram rozijnen (kan ook meer of minder als je dat lekkerder vindt, of je laat ze weg)
  • Je kan ook nog 50 gram verschillende noten, zoals walnoten toevoegen.

De eerste voorbereidingen

Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd de appels in stukjes. Wel de rozijnen 5 minuten in heet water, zodat ze wat zachter worden. Doe de rozijnen, suiker, kaneel en eventueel de noten in een kom. Roer het goed door elkaar.

Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit.

En zo maak je appeltaart af

Vet de springvorm goed in en leg het uitgerolde deeg in de vorm. Strooi er wat paneermeel overheen, zodat het vocht van de appels niet teveel in het deeg kan trekken en het deeg goed gaar kan worden. Doe daarna het mengsel met de appels in de springvorm. Dan rol je het deeg dat je nog over hebt, uit en maak er dunne stroken van. Die leg je kruislings over de appels. Als je nog deeg over hebt, dan kan je ook nog een extra rand op de appeltaart maken. Dan wordt je appeltaart nog iets mooier. Helaas had ik daar niet genoeg deeg voor. Ik was al blij dat ik net genoeg had voor de stroken er bovenop…


Dan bestrijk je de appeltaart met het ei dat je apart had gehouden. Zet de appeltaart ongeveer 50 tot 60 minuten in de oven. Hij moet mooi goudbruin zijn. Als ‘ie te licht is, kan het zijn dat de bodem nog niet gaar is, dus je kan ‘m dan beter iets langer in de oven laten staan. Enjoy!