Overleven in de natuur, een kunde die we in de huidige tijd nauwelijks nodig hebben. Met de hedendaagse technologie is meeste informatie of hulp dichtbij. Desalniettemin, is het wel handig om een aantal basis overlevingsvaardigheden te kennen. Daarnaast is het ook interessant om een stukje kennis te hebben, zowel voor jezelf als voor je kinderen tijdens een boswandeling of tijdens het kamperen. Kan toch niet zo moeilijk zijn zou je denken? Met hulp van Jonge Survivor; The Crazy Scientist Lab van the purple cow, hebben we een paar proeven geprobeerd om te zien of wij een paar basistechnieken ons eigen kunnen maken.

De inhoud van de Jonge Survivor

De wetenschapsset heeft 13 verschillende experimenten beschreven, met aanvullende weetjes om uit te proberen. Naast de bijgevoegde inhoud, zijn nog aanvullende spullen nodig. Per proef wordt aangegeven welke spullen nodig zijn om het experiment te laten slagen. Benodigdheden als buitenshuis elementen (stenen/bladeren/zonnige dag) evenals spullen als waterfles, glazen, kom, plastic boterhamzakje/fles, etc. 

Jonge Survivor – The Crazy Scientist Lab

The Crazy Scientist Lab in de praktijk

Eerst alles bij elkaar sprokkelen

Het was een warme zonnige dag en mijn jongens (4 en 7) hadden er zin in. De experimenten dienen onder toezicht van een volwassene worden gedaan en het is zeker aan te raden om de waarschuwing door te nemen, indien van toepassing. Dat geduld hebben de heren helaas nog niet. Snel had ik een proef uitgezocht, waarbij de heren grote steen, bladeren, aarde, etc. bij elkaar mochten gaan zoeken. Dat alleen al is dolle pret. Kon ik verder kijken wat we nodig hadden. Water, kom, glas. Tja, welke maat is handig?! En ook nog vershoudfolie…, ook nergens te vinden. Dan maar een grotere ikea hersluitbare plastic zak. Vol trots lieten de jongens hun vondst zien en mochten deze in een kom stoppen, met een glas en het water toe voegen. Kom in zak gedaan en steen erop en lekker in de zon gezet. Een paar uur later zouden we kijken of deze combinatie ging werken. 

Een beginnende Survivor geworden

Daarna hebben we nog een poging gedaan om een kompas te maken en de tijd te kunnen lezen met een zonnewijzer. Het resultaat? Laten we voorzichtig concluderen dat ik niet binnenkort de weg kwijt kan raken in het bos. Het kompas in het kommetje wilde niet in het midden blijven wat ik ook probeerde (zou de helling van de tuin zo’n effect hebben?). De zonnewijzer plaatsen doe je op basis van het kompas. Gelukkig kan je met horloge in combinatie met de zonnewijzer dan weer wel het noorden vinden. En het eerste experiment? Doel was om water te distilleren in het glas. Er waren duidelijk water druppels aanwezig aan de binnenkant van het plastic, alleen geen druppel in het glas terecht gekomen.

Zeker wel geslaagd

Al met al, duidelijk besef dat er nog een hoop te leren is op het gebied van survival aan mijn kant (en dus ook de jongens). Wat vonden de heren van Jonge Survivor – The Crazy Scientist Lab? De jongste vond het zoeken van vuiligheid geweldig, daarna was voor hem de nieuwsgierigheid er wel vanaf. De oudste vond het allemaal wel interessant, toch was dit toch iets te ver voor hem gegrepen. De makers hebben met recht aangegeven dat dit bestemd is voor kinderen van 8 jaar en ouder. Ik bewaar dit setje zeker voor als ze ouder zijn, want ik zie wel de toegevoegde waarde om wat survival skills bij te leren!

Winactie

Ben jij een Survivor in de dop of moet je nog veel (bij)leren? Laat het mij sowieso weten en je maakt kans op de Jonge Survivor – The Crazy Scientist Lab. Meedoen kan tot en met 15 augustus.