“Lieverd? Wist je dat als ik nu overstap ik een nieuwe telefoon kan krijgen? Ik kan namelijk een iPhone 13 Pro kopen bij Tele2. En ja, ik heb echt een nieuwe nodig. Denk maar aan alle filmpjes die ik er mee maak en deze camera is nog beter dan die op de iPhone 12.” Zo ben ik in mijn hoofd al zo vaak het gesprek gestart met manlief. En elke keer kijkt hij mij afwijzend en met een tikkie ongenoegen aan. Ik snap het ook wel hoor. In een maatschappij waarin we al onnodig veel consumeren is elk jaar een nieuwe telefoon de grootste onzin. Maar toch is dat nou één van de zondes, die ik gewoon niet laten kan! Ik zal vertellen waarom.

Betere kwaliteit is essentieel

In de wereld van social media gaat de ontwikkeling mega snel. Je knippert even met je ogen en de videokwaliteit is nog meer verbeterd en vaak ook vereist. Al die platforms zoals Instagram en TikTok lijken het beste van het beste te verlangen wat betreft hun uploads. Vooral YouTube heeft daar een handje in. Als de kwaliteit van je filmpje minder is dan het beste, zal YouTube het niet snel als suggestie laten zien aan de kijkers (bron: CT.nl). Volgens mij is TikTok net zo eigenwijs, maar daar weet ik het niet zeker van. Aangezien ik hard bezig ben met die kanalen is het van evident belang, dat mijn telefoon niet verouderd is. Om die reden vervang ik deze dan ook met regelmaat. Althans, in de ogen van manlief is het met regelmaat. Ik zelf vind eens in de twee jaar nog niet eens zo vaak. Dus stiekem kijk ik nu alvast naar de iPhone 13 Pro, die qua aanschaf een stuk voordeliger is dan de iPhone 12 Pro. Betekent dit dat de opvolger al onderweg is? En ik dus misschien nog heel even wachten moet?

Hergebruik van telefoons

Natuurlijk denk ik wel aan de ecologische voetafdruk, die ik achter laat met mijn (onnodig) consumeren van iPhones. Ik probeer dat enigszins te beperken door elke telefoon een nieuw leven te geven door een nieuwe eigenaar ervoor te zoeken. Ik heb bijvoorbeeld mijn schoonmoeder zeer blij gemaakt met mijn iPhone 8 Plus. Deze gebruikt ze nog steeds met veel plezier. Mijn iPhone 11 is naar de zoon van onze hulp gegaan. De vorige exemplaren heb ik altijd met succes verkocht op Marktplaats. Zo maak ik dus andere mensen blij met een keurige iPhone, wat dan niet het nieuwste model is maar voor een redelijke prijs verkocht wordt.

Nog meer argumenten?

Dus ja, ik heb stiekem mijn zinnen gezet op de iPhone 13 Pro. Maar hoe ik manlief ga overtuigen? Werkelijk nog geen idee. De belangrijkste verbeterde punten in het nieuwste iPhone model zijn als volgt:

  1. Camera: betere lenzen, nieuwe camerafuncties en sensorstabiliteit
  2. Batterij: langere accuduur
  3. Scherm: toevoeging van ProMotion
  4. Design: nieuwe kleuren en een iets aangepast ontwerp aan de camera
  5. Prestaties: Verbeterde chip met krachtigere GPU

Ga ik het daarmee redden? Geen idee, wish me luck!