Na zo’n week thuis ontdek je eigenlijk pas hoeveel leuke en vaak ook educatieve spelletjes er verkrijgbaar zijn. En dan bedoel ik het niet eens online! Je hoeft je dus eigenlijk nooit te vervelen. Je moet gewoon alleen even weten welke spellen je aanspreken en welk merk ook vooral. Maar wees gewaarschuwd! Als je eenmaal fan bent van een bepaald merk, dan weet je dat je binnen de kortste keren er nog meer van wil. Dit geldt bijvoorbeeld voor Hubelino. Wij hebben deze helemaal (her)ontdekt en er wordt al halsreikend uitgekeken naar de nog ingepakte dozen. Als je dus gevoelig bent voor hamsteren en dergelijke, dan moet je misschien het volgende stukje maar even over slaan.

Lees ook: Hubelino Tangram, vormen herkennen en maken

Sudoku

Eigenlijk heeft dit Japanse puzzeltje geen introductie meer nodig, want zo’n 15 jaar geleden heeft het Nederland totaal veroverd. Maar toch omdat een geschiedenislesje altijd interessant is, hierbij nog wat achtergrondinformatie. Sudoku betekent isoleer de getallen. Het bestaat uit negen bij negen vakjes die gegroepeerd zijn als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 Ingevuld worden op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. In een aantal vakjes zijn de cijfers al ingevuld.

De puzzel is ontworpen door een gepensioneerde architect en freelance puzzelmaker. In 1979 werdvoor het eerst gepubliceerd onder de naam Number Place. De puzzel werd daarna pas in Japan geïntroduceerd, waar het ook de tegenwoordig gebruikte naam sudoku kreeg. Pas in de zomer van 2005 kreeg de puzzel bekendheid in Nederland.

Hubelino Sudoku

Zelf ben ik altijd erg fan geweest van het spelletje Sudoku. Er was een tijd dat ik dagelijks een wedstrijdje deed met collega’s en ik kwam er doorgaans als winnaar uit. Ik zag het gewoon altijd heel erg snel. In principe zouden kinderen het ook al met de getallen kunnen doen, maar om eerst aan het concept te wennen heeft Hubelino de kleurenvariant van Sudoku gemaakt. En uiteraard weer met die handige bouwstenen. In het pakket vind je twee soorten bouwstenen, de groene en de witte. Beiden hebben weer de kleuren groen, blauw, geel en rood als opdruk. De groene bouwstenen gebruik je op de bouwplaat als de vaste kleuren. Daar vanuit moet je dan met de witte stenen de puzzel oplossen. Elke rij en kolom bestaat dan uit de vier verschillende kleuren. In het bijgeleverde puzzelboekje staan de puzzels die je gebruiken kan in drie verschillende niveau’s.

Onze vierjarige startte met het beginnersniveau en vond dat nog best een uitdaging. Iedereen kan wel kleuren op een rij leggen, maar het rekening houden met andere rijen en kolommen was nog wel een dingetje. De eerste puzzel duurde dan ook vrij lang. Maar naarmate ze er meer deed, kreeg ze het concept door en er handigheid in. Haar zes jarige zus probeerde het tweede niveau, maar dat ging zo snel dat ik haar na één puzzel al bombardeerde naar een niveau’tje hoger. Daar moest ze duidelijk wat meer nadenken en zich zelf corrigeren. Maar ze had er wel echt lol in! Vooral als ze de Sudoku zonder fouten af had. Kortom, weer een leuk spel van Hubelino.

Meer informatie over het Hubelino Sudoku spel vind je hier.

Winactie

Lijkt de Hubelino Sudoku je ook wel wat? Laat het dan weten in een reactie en wie weet win jij een exemplaar van dit educatieve en zeer vermakelijk spelletje. Meedoen kan tot en met 28 maart en de winnaar maak ik op Facebook bekend. Succes!

Lees ook: Bubbels en schuim van the crazy scientist lab