Kachelpijp 80 mm, dubbelwandig RVS rookkanaal 120 mm, Cortenstalen kachelpijp, verlopen, rozetten… En ga zo nog maar even door met alle kachelbenodigdheden. Heb jij een kachel gekocht en begint het jou ook te duizelen bij het zien van ALLE kachelbenodigdheden die online staan? Dan is deze blog voor jou meant to be! In deze blog lees je precies welke kachelbenodigdheden jij nodig hebt in welke situatie.

Kachelpijpen

Een kachelpijp is de pijp die rechtstreeks aan de kachel linkt. Deze buis steekt vaak vanaf de bovenkant of vanaf de achterkant uit de kachel. De kachelpijp heeft als doel om alle rookgassen naar buiten te leiden, zodat ze niet in je kamer terecht komen. Omdat deze rookgassen best warm kunnen worden, zijn de meeste kachelpijpen gemaakt van dikwandig staal. 

Dikwandig staal is een sterk type staal wat die warmte makkelijk aan kan en niet snel beschadigd. Door de hoge kwaliteit van de dikwandige kachelpijpen, kunnen ze ook wat duurder zijn. Gaat u liever voor een goedkopere optie, dan is blauw gegloeid materiaal misschien iets voor u. Dit materiaal is een stuk goedkoper, maar gaat dan ook minder lang mee. In de blog ‘dubbelwandige of enkelwandige kachelpijp?’ kunt u meer informatie lezen over deze verschillen.

Rookkanalen

Misschien denk je nu: ‘huh een rookkanaal en kachelpijp zijn toch hetzelfde?’. Deze twee termen worden vaak met elkaar verward. Een kachelpijp is de buis die direct aan de kachel linkt, en het rookkanaal is het complete buizenstelsel die de kachelpijp naar buiten leidt. Er zijn voor rookkanalen onwijs veel verschillende soorten, kleuren en formaten beschikbaar. Voor iedere kachel wat wils dus, maar de vele keuzes kunnen het juist ingewikkeld maken.

Allereerst heb je het verschil tussen enkelwandige en dubbelwandige rookkanalen. Dubbelwandige rookkanalen worden over het algemeen het meeste gebruikt. De vuistregel hiervoor is: wanneer je het rookkanaal niet meer ziet, of het rookkanaal door een verdieping of plafond gaat, heb je een dubbelwandig type nodig. Dankzij de goede isolatie tussen de verschillende lagen, worden dubbelwandige rookkanalen minder warm. Wel zo handig als je bijvoorbeeld door een vloer heen gaat bouwen. Enkelwandige rookkanalen hebben deze isolatie niet. Hierdoor wordt de buitenkant van de buis erg warm. Dit type rookkanaal is dus geschikt voor buiten of situaties waarin u niet door een plafond of dak heen hoeft te bouwen.

Daarnaast heb je ook nog verschillen in rookkanalen voor verschillende typen kachels. Alle soorten kachels kunnen oplopen tot verschillende temperaturen qua warmte. Een houtkachel wordt bijvoorbeeld warmer dan een gaskachel of pelletkachel. Het materiaal van het rookkanaal moet hier dus op afgestemd worden. 

Verloop en afwerking

Ga je kachelbenodigdheden kopen, vergeet dan naast de kachelpijp en een rookkanaal ook geen verloop of afwerkingsbenodigdheden te kopen. Wanneer je de kachel geïnstalleerd hebt, wil je natuurlijk voor een zo mooi mogelijke afwerking gaan. Zo wordt jouw kachel een echte eyecatcher in het interieur in plaats van een doorn in het oog.

Voor de afwerking kun je bijvoorbeeld een verloop gebruiken. Een verloop kun je op de kachelpijp schuiven, zodat je twee pijpen met andere diameters of wanddiktes op elkaar aan kunt sluiten. Stel je wilt een kachelpijp van 80mm aansluiten op een rookkanaal van een andere diameter, dan kan een verloop je uit de brand redden!

Naast een verloop is ook een rozet een veelgebruikt artikel voor de afwerking. Wanneer je een rookkanaal door een vloer, muur of plafond moet boren, dan blijf je vaak met een lelijk afgewerkt gat zitten. Door een rozet over dit gat te plaatsen, is er niks meer van die lelijke afwerking zichtbaar.

Onderhoud 

Ga je de kachel intensief gebruiken, dan is het verstandig om ook de nodige schoonmaakartikelen mee te bestellen. Je wilt uiteindelijk zo lang mogelijk van je kachel kunnen genieten, en dan is goed onderhoud noodzakelijk. Bij schoonmaakartikelen kun je denken aan een asstofzuiger, borstel of ruitenschoonmaakmiddel. Alles om jouw kachel spik en span te houden.

Neem je al deze producten en tips mee in de aanschaf van jouw kachel? Dan weet je zeker dat het een geslaagd stookseizoen gaat worden!