Als je graag een wijntje drinkt, neem je ongetwijfeld regelmatig een flesje mee uit de winkel. In plaats van wijn kopen kun je er ook voor kiezen om het zelf te maken. Dit kost je weliswaar tijd en moeite, maar het is hartstikke leuk om zelfgemaakte wijn te drinken. Heb je nog niet eerder zelf wijn gemaakt? Dan weet je ongetwijfeld niet hoe je dit doet. Daarom vertellen we je in deze tekst hoe je te werk gaat.

Haal druiven in huis

Wijn wordt gemaakt van druiven. Daarom verbaast het je waarschijnlijk niet dat je eerst druiven in huis moet halen. Heb je een druivenras als Pinot Blanc, Auxerrois of Pinot Gris in je tuin? Dan kun je deze gebruiken om wijn te maken. Voor de meer traditionele druivenrassen is het Nederlandse klimaat niet geschikt. Wil je zelf wijn maken van de druivenrassen Chardonnay, Merlot of Cabernet Sauvignon? Dan moet je deze druiven kopen.

Schoonmaken, kneden en zeven 

Zodra je de druiven in huis hebt, kun je beginnen met wijn maken. Begin niet direct enthousiast te kneden, maar maak de druiven eerst goed schoon. Spoel ze af onder de kraan en haal de steeltjes weg. Als je hier klaar mee bent, kneed je de druiven. Doe dit in een emmer, zodat de kans op smeren minimaal is. Je hoeft niet zelf met je voeten in de emmer te gaan staan om de druiven te kneden, want je kunt hier gewoon je handen voor gebruiken.

Zijn de druiven goed gekneed? Dan wordt het tijd om ze te zeven. Hier kun je een keukenzeef voor gebruiken, maar ook een stuk (oude) vitrage. Het sap loopt hier doorheen, maar de velletjes blijven achter. Vang het ‘schone’ sap op in een glazen stolp en voeg hier een schepje voedingszout aan toe. Vergeet niet om een waterslot op de stolp te zetten voordat je deze wegzet op een warm plekje. Je voorkomt zo dat er fruitvliegjes bij de wijn komen.

Laat de wijn gisten

Na het wegzetten van de stolp moet de wijn ongeveer zes weken gisten. Is deze periode voorbij? Giet de wijn dan over in een nieuwe, schone stolp. Gebruik hier bij voorkeur een heveltje voor, zodat er zo weinig mogelijk droesem meekomt. Laat de drank nu nog zo’n vier tot zes weken staan. Aan het einde van deze periode kun je daadwerkelijk genieten van je zelfgemaakte wijn. 

Wijn kopen

Zoals je hierboven kon lezen, duurt zelf wijn maken behoorlijk lang. Heb je hier de tijd niet voor? Of zie je het gewoonweg niet zitten om zelf je handen uit mouwen te steken? Geen probleem, want je kunt altijd nog wijn kopen. Neem bijvoorbeeld een flesje mee uit de plaatselijke supermarkt of slijter. In plaats daarvan kun je ook online wijn kopen, bijvoorbeeld bij wijnbeurs.nl. Online is het aanbod vaak veel groter dan in fysieke winkels. Dit is ideaal voor mensen die het leuk vinden om nieuwe wijnen te proberen. Bovendien kun je flink wat geld besparen door online wijn te kopen.

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime