In de annalen van de modegeschiedenis, te midden van de alle haute couture en het serieuze van maatpakken, tref je een onverwacht schoeisel aan. De slippers hebben toch stiekem ook een plekje onder de spotlights veroverd. Ze zijn dan ook de oudste schoentjes bekend bij de mens. Althans, dat denken wij allemaal. Want is dat eigenlijk wel zo? Waar komen de slippers dan eigenlijk vandaan en wie heeft dit rare kledingsitem bedacht en waarom? Ik deed mijn slippers aan en stapte het internet op om het uit te zoeken.

A slip from history

Het concept van de slipper is zo oud als de beschaving zelf. Denk aan de oude Egyptenaren, die reeds in 4000 voor Christus op een soort primitieve slippers van papyrus en palmbladeren paradeerden. Deze modieuze voorouders hadden blijkbaar een voorliefde voor luchtige voetmode, waarschijnlijk omdat het makkelijker is om zand tussen je tenen uit te schudden wanneer je niet gehinderd wordt door overbodige stof of leer. Elke strandgast kan zich hier volledig in herkennen, denk ik zo.

Door de eeuwen heen evolueerden slippers van simpel functioneel schoeisel tot een symbool van status en stijl. In het oude Rome, bijvoorbeeld, kon je aan de sandalen van een burger zijn sociale status aflezen – hoe fijner het leer en hoe ingewikkelder de versieringen, hoe hoger de eigenaar op de sociale ladder stond. Dat is toch haast niet meer voor te stellen? Alhoewel tegenwoordig er nog steeds bepaalde merken zijn die een aanzien hebben onder ons simpele mensjes.

We slipperen gelijk door naar de middeleeuwen. Daar waren het de monniken die op slippers door kloostergangen schuifelden, in een poging om zowel spirituele als letterlijke lichtheid te bereiken. Ik vind dat zelf heel bijzonder, want als ik op slippers loop hoor je dat vijf straten verder nog ongeveer.

It slipped away

Maar laten we niet vergeten dat de slipper ook zijn momenten van controverse heeft gekend. In de 19e eeuw veroorzaakte het verschijnen van slippers in het Europese modebeeld een schandaal. Ze werden gezien als het toppunt van luiheid en losbandigheid – een zedeloze uitnodiging om de voeten te ontbloten. Gelukkig, door de jaren heen, heeft de slipper deze ongegronde reputatie van zich afgeschud en is hij uitgegroeid tot een geliefd onderdeel van zowel casual als chique garderobes over de hele wereld.

Tegenwoordig zijn slippers niet meer weg te denken uit het straatbeeld zodra de thermometer boven de twintig graden uitkomt. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog, versierd met bloemen, vruchten, glitters, en soms zelfs met een ingebouwde flesopener in de zool! Je kan het zo gek niet verzinnen. En ja, de ene slipper ziet er geweldig uit maar zit voor geen meter. Ik zelf heb zeer goedkoop uitziende paartjes, maar die voelen wel als kussentjes aan voor mijn voetjes. En dan kies ik toch vaak voor comfort in plaats van schoonheid. Als ik dan de hort op ga, martel ik met voeten wel weer een beetje. Maar voor aan het zwembad vind ik dat niet zo nodig.

Vrijheid

Zo zien we maar, de slipper, ooit begonnen als een simpel stuk gevlochten papyrus, is niet meer weg te denken. Het is een symbool voor vrijheid geworden en het is een strijder tegen zweetvoeten inmiddels. Dus de volgende keer dat je in je slippers glijdt, denk dan even aan de rijke geschiedenis die zich onder je voeten bevindt. En wie weet, misschien stap je wel in de voetsporen van een oude farao of een oude hippie (daar stond immers de slipper ook op één als herkenbaar kledingitem) Zo, en nu hup, naar buiten, laat die tenen zien!