“Mama, wanneer mag ik nou een mobiel? Iedereen heeft er al eentje en ik nog niet.” Dit is een vraag, die ik steeds vaker van onze tiener krijg. Haar argument slaat natuurlijk nergens op. Ten eerste omdat ik lak heb aan wat anderen hebben. Ten tweede omdat ik toevallig weet dat het onzin is en er slechts enkele klasgenootjes een eigen, bijvoorbeeld een goede Samsung telefoon. In deze moderne wereld zijn mobieltjes ook niet langer alleen voor volwassenen. Steeds jongere kinderen zie ik rondlopen met eigen toestellen. En dan vraag ik mij toch af: is groep 7 het juiste moment om je kind een eigen telefoon te geven? Het antwoord is niet eenvoudig, aangezien er zowel voor- als nadelen aan verbonden zijn. Ik zette ze op een rijtje.

Voordelen van een telefoon voor een kind in groep 7:

Veiligheid en bereikbaarheid

Een van de belangrijkste redenen waarom ouders overwegen hun kinderen in groep 7 een telefoon te geven, is de veiligheid. Met een telefoon kunnen ouders hun kinderen gemakkelijk bereiken, wat geruststellend kan zijn in noodgevallen. Maar ja, daar heb ik natuurlijk ook al een belhorloge met GPS destijds voor aangeschaft. Daarmee is mijn tiener net zo veilig. Het is alleen misschien iets meer kinderachtig voor haar.

Leren omgaan met technologie

We leven in een digitale wereld en het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met technologie. Een telefoon kan een educatief hulpmiddel zijn, waardoor kinderen vaardigheden ontwikkelen die essentieel zijn voor de toekomst. Immers wil je dat je kind alle facetten van een mobieltje tijdig begrijpt en niet in de brugklas nog nooit een mail verstuurd heeft. Aan de andere kant oefenen ze dit soort dingen vaak ook op de telefoon van de ouders. Daarmee is het argument, wat mij betreft, ook wederom weerlegd.

Sociale connectie

Voor kinderen in groep 7 draait het steeds meer om sociale interactie. Een telefoon kan hen helpen om in contact te blijven met vrienden, wat belangrijk is voor hun emotionele ontwikkeling. En als ik de pubers op TikTok moet geloven, is een mobiel daar essentieel voor.

Zelfstandigheid

Het bezit van een telefoon kan kinderen een gevoel van onafhankelijkheid geven. Ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun bezittingen en tijd te beheren. Onze tiener heeft van haar centjes een iPad bij elkaar gespaard en gaat daar echt zuinig mee om. Ik kan mij voorstellen, dat als zij een goede Samsung telefoon krijgt ze daar ook heel zorgvuldig mee om zal / leert gaan. Eenmaal kapot, is het pech voor haar.

Dit zijn dan weer de nadelen

Schermverslaving

Een van de grootste zorgen is de mogelijkheid van schermverslaving. Kinderen kunnen gemakkelijk te veel tijd besteden aan hun telefoons, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en academische achterstand. Maar ook de ogen die eronder gaan lijden. Ik ben wel weer van mening dat goede afspraken met elkaar dit enigszins kan reguleren. Of ben ik dan naïef?

  1. Cyberpesten en online gevaren: Het internet is niet altijd een veilige plek voor kinderen. Ze kunnen te maken krijgen met cyberpesten, ongepaste inhoud en andere online gevaren. Ouders moeten actief toezicht houden.
  2. Kosten: Een telefoon en bijbehorende kosten kunnen aanzienlijk zijn. Niet alle gezinnen kunnen zich dit financieel veroorloven.
  3. Afleiding van schoolwerk: Als een kind niet verantwoordelijk met zijn telefoon omgaat, kan dit leiden tot afleiding van schoolwerk en slechtere academische prestaties.

Het geven van een telefoon aan een kind in groep 7 is een persoonlijke beslissing die sterk afhankelijk is van het individuele kind, het gezin en de omstandigheden. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen en duidelijke regels en richtlijnen te stellen voor het gebruik van de telefoon. Ouders moeten ook open communicatielijnen met hun kinderen behouden en hen begeleiden bij het verantwoordelijk gebruik van deze technologie.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock