Als je een huishouden hebt van zes mensen, kan ik je vertellen dat alles in veelvoud komt. De avondmaaltijden zijn een stuk groter, de auto moet groter, het huis is groter en de zorgen zijn groter. Hamsteren is een bekende aangelegenheid voor ons. Het heet de wekelijkse boodschappen. Wat dat allemaal betreft laten we niet echt een goede ecologische voetafdruk achter met een groot gezin. Op onze eigen manier proberen we dat weer te compenseren met aanschaf van duurzamere producten. Zo was het dus ook met mijn zoektocht naar het juiste wasmiddel. Dat was wel even een dingetje hoor. Je moet met zoveel rekening houden. Het is niet altijd gewoon een doosje pakken en je kan ervoor gaan. Nee, eerst heb je een soort van checklist wat je langs moet gaan.

De eerste lijst voor het kiezen van een wasmiddel

Ik heb enkele puntjes op een rijtje gezet waar je even over na moet denken als je van je huidige wasmiddel af stappen wil en je weet nog niet welke je er voor in de plaats wil. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  1. Soort wasmiddel: Er zijn verschillende soorten wasmiddel beschikbaar, zoals vloeibaar wasmiddel, waspoeder en wascapsules. Elk type heeft zijn eigen voordelen en geschiktheid voor verschillende soorten wasgoed. Kies het type wasmiddel dat het beste bij jouw behoeften en wasmachine past. Ik heb overigens altijd begrepen dat de poedervorm beter voor je wasmachine is.
  2. Wasvoorschriften: Lees altijd de wasvoorschriften op het label van je kledingstukken. Sommige kledingstukken vereisen speciale zorg, zoals delicaat wasmiddel voor fijne stoffen. Zorg ervoor dat het wasmiddel geschikt is voor het type stof dat je wilt wassen.
  3. Waterhardheid: De hardheid van het water kan variëren afhankelijk van je locatie. Hard water bevat meer mineralen en kan invloed hebben op de effectiviteit van het wasmiddel. Er zijn wasmiddelen speciaal ontworpen voor hard water. Als je niet zeker bent over de hardheid van het water, kun je dit laten testen door je waterleidingbedrijf. Heb ik overigens nog nooit gedaan. Google is your friend, denk ik dan.
  4. Dosering: Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking van het wasmiddel. Te veel wasmiddel kan resten achterlaten op je kleding en in je wasmachine, terwijl te weinig wasmiddel mogelijk niet effectief genoeg is om je kleding schoon te krijgen. Hier zou ik zelf wat meer op moeten letten, want ik gooi er altijd maar wat in.
  5. Milieuvriendelijkheid: Als je om het milieu geeft, kun je kiezen voor milieuvriendelijke wasmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn en minder chemische stoffen bevatten. Let op keurmerken zoals het EU Ecolabel of het Nordic Swan-label. Het wasmiddel NaturalSenz is daar een goed voorbeeld van!
  6. Geur en hypoallergeen: Sommige wasmiddelen hebben een sterke geur, terwijl andere geurloos zijn. Kies een geur die je prettig vindt, maar wees voorzichtig als je gevoelig bent voor allergieën. Er zijn ook hypoallergene wasmiddelen beschikbaar die minder irriterend zijn voor de huid.
  7. Wasresultaat: Let op het wasresultaat dat het wasmiddel belooft. Sommige wasmiddelen zijn specifiek geformuleerd om hardnekkige vlekken te verwijderen, terwijl andere milder zijn en geschikt voor dagelijkse was.

Als je alle punten nagelopen bent, zal het je vast niet verrassen dat je op meer dan één wasmiddel uitgekomen bent. Niet nodig natuurlijk! Maar het puntje duurzaamheid zou wel een mooie doorslaggevende kunnen (wellicht zelfs moeten) zijn.

NaturalSenz als milieuvriendelijk wasmiddel

Het wasmiddel NaturalSenz is ontworpen om de impact op het milieu te verminderen in vergelijking met conventionele wasmiddelen. Zo is het ecologisch verantwoord, vegan en vrij van microplastics en Ecocert gecertificeerd. En weet je wat nog mooier is? Het komt gewoon uit ons eigen land! Scheelt weer een hoop aan vervoer en dus Co2.

  1. Biologisch afbreekbaar: ingrediënten die gemakkelijk afbreken in het milieu, waardoor de belasting van waterwegen en ecosystemen wordt verminderd.
  2. Duurzame bronnen: 99,6% van alle ingrediënten in NaturalSenz zijn van natuurlijke oorsprong.
  3. Geen optische witmakers: Optische witmakers zijn chemicaliën die worden gebruikt om kleding witter te laten lijken. Ze kunnen echter schadelijk zijn voor het milieu en blijven vaak achter in het water na het wassen. Milieuvriendelijke wasmiddelen vermijden het gebruik van optische witmakers.
  4. Verpakkingsafval: NaturalSenz wordt verpakt in FSC-gecertificeerd karton.
  5. Lagere energie- en waterimpact: Milieuvriendelijke wasmiddelen kunnen ontworpen zijn om efficiënter te werken bij lagere temperaturen, waardoor je energie kunt besparen bij het wassen. NaturalSenz was al op 20 graden goed schoon!

Mijn eigen ervaring

Inmiddels ben ik al geruime tijd aan het wassen met NaturalSenz. Ik doe mijn wasjes graag op lage temperaturen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor mijn kleding. Inmiddels kan ik ook al hard roepen dat ik zeer enthousiast ben over NaturalSenz. Het maakt de kleding goed schoon. Het enige nadeel wat ik persoonlijk vind, is dat het geen overduidelijke parfum lucht heeft. Maar ja, dat is natuurlijk ook gelijk het voordeel: geen onnodige toevoegingen en zoveel mogelijk puur natuur. Dus ook beter voor de gevoelige huid, hetgeen ook dermatologisch getest is.

Oh ja, als je naar NaturalSenz gaat, krijg je een pop-up, waarmee je je in kunt schrijven voor de nieuwsbrief. Dan krijg je een waardeboncode voor 15% korting + gratis verzending. En als je het wasmiddel (en het nieuwe vaatwaspoeder) gratis wilt testen, kun je dit via het contactformulier doen. Je krijgt dan enkele samples waarmee je sowieso een paar wasjes mee kunt doen.