Kaartspelletjes worden graag gespeeld bij ons thuis. Kwartet is favoriet van de oudste (7) en de jongste (4) is de UNO koning. Het werd tijd om eens een ander kaartspel te introduceren. Inmiddels hebben we al een aantal leuke spellen van Megableu in huis, dus ik had goede hoop met de nieuwe Tomato! van dit merk. En ja, wederom zeer enthousiast!

De inhoud en spelregels van Tomato!

Het spel Tomato! is eigenlijk gewoon een tomaat. Althans, zo ziet het doosje er uit. De inhoud bevat dan weer uit 80 genummerde kaarten van 1 tot 10 en een aantal jokers. Het doel van het spel is: als eerste je kaarten kwijt raken.

De spelregels zijn vrij simpel. Je opent het tomatendoosje en legt deze geopend in het midden tussen de spelers. De kaartjes worden eerlijk verdeeld. Iedere speler houdt echter maar vijf kaarten in de hand en legt de rest dicht bij zich op tafel. In beide helften van de Tomato! wordt een kaartje wordt open gelegd. Dan wordt er afgeteld en begint iedereen tegelijk. De bedoeling is om je kaarten aan te laten sluiten op wat er in de tomaat ligt. Zie je bijvoorbeeld de drie dan kan je alleen een twee of een vier er op leggen. Maar als je niet snel genoeg bent, is het cijfer door een andere speler dus alweer veranderd.

Tijdens het spel mag je maar vijf kaarten in de hand houden. Het is dus de kunst goed op de kaarten in de Tomato! te letten, maar ook tijdig je eigen hand aan te vullen. Stress!!! En kan niemand meer een zet maken, dan worden er twee nieuwe kaarten van de reservestapel blootgelegd en gaat de strijd weer verder.

Tomato!

Tomato! in de praktijk

De eerste keer

De eerste ronde was tussen de heren (inclusief vader). Omdat de jongste ook meespeelde, deden we deels de kaarten zichtbaar om toch een beetje te kunnen helpen. Aangezien iedereen tegelijkertijd speelt, heeft degene die het snelst kan rekenen het meeste voordeel. Het spel nodigt uit om ervoor te gaan en jezelf inhouden als ouder blijkt lastig. Papa was de overduidelijke winnaar van het eerste potje, gevolgd door de oudste. De jongste deed wel een poging een kaartje in de tomaat te leggen, maar het ging dermate snel dat tegen de tijd hij doorhad dat er een 4 lag, hij zijn 5 niet meer kon neerleggen (en zelfs aan in het verkeerde helft neer legde).

De herkansing

De tweede ronde deed ook mama mee met Tomato! en ook ik kon de drang niet weerstaan om zo snel mogelijk de kaarten neer te leggen. Het was dus meer een strijd tussen de ouders dan de kinderen. Dit keer zaten er twee beteuterde gezichtjes aan tafel. De oudste klaagde dat hij zo niet kon nadenken als het zo snel ging! Verliezen is ook een kunst natuurlijk en het was duidelijk dat er een versoepeling nodig was op de spelregels, mede ook omdat de enigen die reken-technisch op hetzelfde niveau zitten, soort van volwassen zijn. 

Kidsproof spelregels

Nieuwe regels, nieuwe kansen. Alleen de kinderen mogen spelen. Beiden kregen tien kaarten en mochten alleen om en om neerleggen. Dit bleek de ideale mix om verder te spelen. De jongens konden nu rustiger de wedstrijd aan met elkaar en proberen als eerste de kaarten kwijt te spelen. Na een aantal rondes als ‘deler/scheids’ erbij te zitten, hadden ze de regels door en gingen ze samen verder.

De volgende ochtend werd de tomaat gelijk weer uit de kast gehaald en de jongste heeft er een favoriet spel bij. Deze mama is ook zeker fan! Tomato! is niet alleen leuk voor de competitieve spelers onder ons, maar voor de kids is het ook uitstekend om een cijfer inzicht te ontwikkelen. En het is een prima formaatje om mee te nemen.

Meer over dit product