Als je kinderen hebt, is de kans groot dat je de naam Tiptoi al eens hebt horen vallen. Misschien in de speelgoedwinkel, misschien uit de mond van een enthousiaste kleuter met grote ogen die smeekt om “die pen met die coole geluidjes!” Of zoals mijn kleuter het benoemd: het oranje ding. Maar wat ís deze Tiptoi eigenlijk? Is het echt een educatieve lifesaver of gewoon de nieuwste marteling voor je oren?

Wat is die magische pen?

De Tiptoi-pen is eigenlijk een soort toverstaf. Kinderen wijzen ermee op boeken, puzzels, of spelletjes, en hop—plotseling hoor je een stem die uitleg geeft, een liedje dat begint of een dierengeluid dat verrassend echt klinkt. En dat allemaal zonder scherm, wat jou als ouder al meteen het gevoel geeft dat je een geweldige pedagogische keuze hebt gemaakt. Geen iPad in de buurt, dus punten voor team “verantwoord ouderschap”.

Maar laten we eerlijk zijn: hoe cool het ook klinkt, die pen heeft een behoorlijk stevige mening over hoe dingen moeten. Één verkeerde tik op de kaart van Europa, en je kind krijgt een strenge “Dat is niet correct!” Waarop jouw kleine ontdekkingsreiziger boos roept: “Jawél, het is wél Duitsland!” Gezellig, zo’n aardrijkskundeles aan de keukentafel.

Geluid of gekmakend?

De geluiden van Tiptoi zijn indrukwekkend. Een koe loeit als een échte koe, en de uitlegstem klinkt vriendelijk maar streng genoeg om je kinderen in het gareel te houden. Maar na een uur Tiptoi-actie in de woonkamer kan je jezelf horen denken: Waren stilte en een kop thee ook alweer een optie? Gelukkig heb ik inmiddels een enorme filter op mijn oren ontwikkeld. Vier kinderen zorgt daar wel voor.

Er is ook dat moment waarop de pen nét niet lekker reageert. Jij hoort een enthousiaste olifant, maar je kind klaagt: “Hij doet het niet!” Een kleine tip: zorg dat je vaak de pen oplaadt. Niets is zo dramatisch als een kind met een lege Tiptoi-pen midden in een spannende spelronde.

tiptoi starterset

Geniaal of een gat in je portemonnee?

De Tiptoi is niet heel goedkoop. De pen alleen kost je een flinke smak geld, en daarna kom je erachter dat je al die boeken en spellen ook nog apart moet aanschaffen. Voor je het weet, heb je een hele kast vol Tiptoi-accessoires en vraag je je af waarom de kinderen toch steeds hetzelfde boek pakken.

Maar eerlijk is eerlijk: het is wel duurzaam. Je koopt één keer zo’n boek, en het blijft interessant. Je kind ontdekt telkens nieuwe dingen en kan er zelfstandig mee aan de slag. Pluspunt voor jou: een paar minuten rust, want je kleuter wordt zoet gehouden door een pratende zebra of een quiz over de planeten.

Tiptoi: koop of skip?

Of je nou enthousiast wordt van het idee dat je kind educatieve geluiden door de woonkamer laat galmen of stiekem een beetje gruwelt bij de gedachte, Tiptoi is hier om te blijven. Het is een slim concept, leuk voor kinderen én ouders (mits die een goede set oordoppen in huis hebben of net zoals ik een soort van filter op de oren hebben ontwikkeld hebben). Dus ja, misschien geef je toch een keer toe aan die smeekbeden van je kleuter. En wie weet, leer je zelf ook nog wat bij over de dierengeluiden in het Amazonegebied.

Wist je dat de Tiptoi de winnaar is van de gouden publieksprijs van Speelgoed van het jaar 2024?