De allereerste verjaardag is een enorme mijlpaal. Niet alleen voor je kleintje, maar ook voor jou als moeder. Het is gewoon alweer een jaar geleden dat dit kleine hummeltje in je armen werd gelegd. Een jaar vol vieze luiers, huiluurtjes en af en toe frustratie gedurende de slapeloze nachten, maar ook een jaar van lieve lachjes, de lekkerste knuffels en open mond-met-kwijl kusjes. Een jaar wat je voor geen goud had willen missen. Dat mag dan ook best wel goed gevierd worden. Maar hoe pak je zo’n eerste verjaardag nou aan? 

De cakesmash 

De cakesmash is overgewaaid vanuit Amerika en tegenwoordig niet meer weg te denken. Heel veel ouders boeken voor de verjaardag nog een cakesmash bij een fotograaf voor een leuke herinnering of foto’s voor de uitnodiging en de taart. Een slagroomtaart bestellen met zo’n leuke foto wordt immers nóg leuker. Maar wat nou als je die cakesmash gewoon lekker thuis houdt? Zo bespaar je niet alleen geld, maar kan iedereen ook nog eens enorm genieten van de reactie van jouw kleintje. Houd die fotocamera gereed en genieten maar!

Goede tijd 

Het vinden van een goed tijdstip kan best lastig zijn met een baby. Een baby van net een jaar oud slaapt vaak nog minimaal twee keer overdag. In de ochtend en in de middag. Hierdoor blijft er relatief weinig wakkertijd over om de visite te laten komen. Je wilt ook dat je kindje gewoon nog tevreden is en niet door vermoeidheid mopperig wordt. 

Het is daarom verstandig om het bezoek wat uit te smeren over de dag of het wellicht meerdere dagen te vieren. Kies er bijvoorbeeld voor om in de vroege ochtend wat mensen te laten komen, laat je kleintje vervolgens slapen en laat weer een groepje komen na zijn ochtendslaapje en na zijn middagslaapje. Wees je er wel van bewust dat dit héél intensief is voor je kindje, dus een beetje extra rust kan geen kwaad. 

Je kan het natuurlijk ook gewoon de hele dag vieren met de kanttekening dat je je kleintje naar bed brengt wanneer hij of zij moe is. 

Cadeautjes 

Een verjaardag gaat natuurlijk niet voorbij zonder cadeautjes. En dat kan nog best lastig zijn. Zeker bij je tweede, derde of vierde kindje. Veel heb je immers al in huis liggen. Gelukkig is er nog één groot voordeel aan deze leeftijd, want je kleintje vindt het inpakpapier waarschijnlijk leuker dan het cadeau. Daardoor maakt het vrij weinig uit wat er gegeven wordt. Dit is dan ook hét jaar om praktische dingen te vragen. Denk aan nieuwe kleding, eerste loopschoentjes, bestek en borden, enzovoorts. Ook voorleesboekjes zijn altijd een hit en kan je eigenlijk nooit te veel hebben.

Het is ook mogelijk om aan iedereen één groot cadeau te vragen waar je kind ook in de toekomst veel aan heeft. Denk bijvoorbeeld aan een speeltoestel in de tuin of een abonnement op de indoorspeeltuin. 

Wil je ook nog iets van speelgoed vragen? Kies dan voor duurzame spullen waar je kindje lang plezier van heeft. Denk aan een loopfiets, houten speelgoed, puzzels, enzovoorts.