Gisteravond heb ik mij begeven tussen een bioscoopzaal vol middelbare dames. Serieus, mijn vriendinnen en ik haalden de gemiddelde leeftijd behoorlijk naar beneden. Je kan vast wel raden naar welke film we waren? Inderdaad, de film naar de gelijknamige serie “Downton Abbey”. Het was door mijn schoonmoeder, die zo enthousiast over de serie vertelde, dat ik stiekem wel nieuwsgierig was geworden naar de film. En ook door de trailer wist ik dat er een date met de meiden gepland moest worden. Want met manlief naar deze film gaan, dat was geen optie. Dat had hij mij al in zoveel woorden laten weten. Geen probleem hoor, want mijn vriendinnen wilden deze film ook wel zien.

De serie Downton Abbey nodig?

Ik moet allereerst bekennen, dat ik welgeteld nul afleveringen van de serie heb gezien. Gewoon nooit aan toegekomen met de hoeveelheid shows die aangeboden worden op Netflix. En ja, er waren er altijd wel andere series die ik eerst nog wilde zien. Ik was dus ook een beetje bang, dat ik niets van de film begrijpen zou. En alhoewel ik gelezen had dat dat wel mee zou vallen, duurde het echt even voordat ik helemaal in de karakters zat. Wie was nou wie en wie was met wie getrouwd? Elke keer als ik dacht dat ik het doorhad, bleek de relatie toch anders te zijn. Halverwege de film had ik ze gelukkig wel allemaal op een rijtje, maar ik kan je aanraden om de karakters toch eerst door te nemen voordat je de bioscoop zit aan gaat. Vooral ook omdat sommige personages meerdere benamingen hebben. Echt iets van die tijd.

Het verhaal

Downton Abbey speelt zich af in het begin van de 20e eeuw. De tijd waarin er nog een duidelijke hiërarchie was tussen de lagen van de bevolking, de Ieren werden wantrouwt in Engeland en homofilie strafbaar was. Alles van dit komt aan bod in de film. Het verhaal behelst een paar dagen waarin de koning en koningin op bezoek komen bij de Crawleys ook wel de Earl en Countess of Grantham. Dit betekent dat het hele dorp moet uitrekken voor een parade, er een diner en een bal georganiseerd moeten worden en het hele huis van top tot teen schoongemaakt moet worden. Er wordt niet alleen veel gevraagd van het personeel, maar ook de familie moet op haar best zijn. En dat is was lastig als het koninklijk paar reist met haar volledig eigen staf, die de boel overnemen en een familielid van de Crawleys met een erfenis waar een conflict over is.

Downton Abbey

En dit is wat ik er van vond

Alhoewel ik echt even er in moest komen en mij soms afvroeg waar de film, het verhaal, eigenlijk naartoe ging, was het een zeer vermakelijke film. Ik heb echt hard moeten lachen om de grappige en soms hatelijke opmerkingen van de hoofdrolspelers. Vooral oma, Violet Crawley, is een uniek karakter. Alleen zij al is de moeite waard om naar de film te gaan. Verder is het wel een enigszins voorspelbaar verhaal, maar dat kan de pret niet drukken. Ik heb oprecht genoten en mijzelf even in begin van de vorige eeuw gewaand.

Downton Abbey