Verhalen van een werkende moeder
TOP
Peuter

“Pseudokroep, wat is het en hoe herken je het?”

Er zijn zoveel kinderziektes op te noemen waarvan iedereen het bestaan weet en het wel denkt te herkennen zodra er een symptoom zich voordoet. Maar als je nog nooit van pesudokroep gehoord hebt en je kind een aanval ervan krijgt, dan denk je dat je kleine aan het stikken is. Naar mijn mening mogen ouders ook best eens voorbereid worden op dit verschijnsel en daarom dat ik er wat meer over vertel.

Het heet dus pseudokroep en het is een virale luchtweginfectie wat nog vrij vaak voorkomt bij jonge kinderen. Op zich is het allemaal onschuldig, maar als je er nog niet bekend mee bent kan je je rot schrikken op het moment dat de symptomen zich uiten. Je kind kan namelijk behoorlijk benauwd worden. Vooral ‘s-nachts. Ik schrok me wezenloos toen ik mijn oudste een paar jaar geleden naar adem zag happen. De hele nacht door heeft ze af en aan die benauwdheidsaanvallen gehad. Gelukkig was ze er elke keer vrij snel rustig onder en kon ze weer vrij ademen. Maar wat schrik je als ouder als je er niet op voorbereid bent.  Zekerheidshalve zijn we na die nacht toch nog even langs de huisarts geweest en toen hoorde ik voor het eerst over deze nogal onbekende kinderziekte.

De symptomen

 • Je kind is verkouden, maar niet ziek
 • Je kind heeft ‘s-avonds en / of ‘s-nachts het ineens heel benauwd
 • Je kind maakt een gierend geluid bij het ademen
 • Je kind heeft geen koorts, hooguit lichte verhoging.
 • Je kind heeft een blafhoest

Wat kan je doen?

 • Wij zijn destijds met de oudste een wandeling gaan maken. Midden in de nacht. Daar leek ze rustiger door te ademen en ze werd er rozig van
 • Wat ook helpt is om met je kind in de badkamer te gaan zitten, met de deur dicht en de warme douche aan. De stoom helpt vrijer te ademen
 • Blijf rustig! Kinderen raken in paniek als jij in paniek bent. Gewoon rustig blijven, het gaat vanzelf weer over.
 • Bij twijfel altijd de huisarts bellen
Facebook Comments

«

»

2 COMMENTS
 • Tineke

  4 jaar ago

  ahh, wat naar 🙁 ik had er al wel eens van gehoord maar moet eerlijk gezegd toegeven dat ik geen idee had van wat het is, bedankt voor de uitleg.. Mijn dochter blaft nu ook, maar die is echt gewoon snipverkouden, net zoals ik en mijn vriend (en de rest van mijn familie) waren en gelukkig is ze niet zo benauwd 🙂

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Kerst en ziekenboeg - Meer van Mir on oktober 4, 2015
 • Instagram
  • Vond ik deze ineens tussen mijn foto’s 😂 #selfie
  • Me and minime
  • Even geen schoolwerk, want het is weekend. Maandag gaan we er weer fris tegenaan. We blijven positief! #Corona #thuisonderwijs #quarantine #scholendicht #mamaisjuf
  • Mijn heerlijke bollie 😍
  • Even tussendoor wat uitwaaien
  • Zou dit een voorbode voor de rest van het onderwijs zijn? #corona #thuisonderwijs #scholendicht
  • Was een heerlijke middag met @mamasliefste en @lisetteschrijft bij @dekoperenkat in #Delft.
  • Lekker in dromenland 😍. Mijn mooie dochter. En ja, ze heeft berg op haar hoofdje en een ooievaarsbeet op haar ogen, maar ik vind haar nog steeds prachtig.

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  Aandenken van de eerste levensjaren

  In mijn vorig verhaal vertelde ik, dat mijn moeder eigenlijk ...

  Sluiten