In een huishouden met vier kinderen kennen we wel de ongelukjes die kunnen gebeuren. Kinderen zijn nou eenmaak van nature nieuwsgierig en vol energie en dit kan soms leiden tot onwenselijke momenten. Het is daarom denk ik belangrijk om vaak weer even stil te staan bij wat er allemaal in huis gebeuren kan en wat dus de veelvoorkomende ongelukjes zijn zodat je weer even bewust bent van wat er nodig is om de veiligheid van de kinderen te garanderen (voor zo ver je dat kan). Maar wat zijn nou eigenlijk deze voorkomende situaties?

Vallende voorwerpen

Het klinkt eigenlijk raar, dat een vallend voorwerp bestempeld wordt als een veelvoorkomend ongelukje. Ja, er valt hier dagelijks wel het een en ander op de grond, maar dat maakt het nog niet iets onveiligs. Je moet denken aan grotere items, die vallen. Bijvoorbeeld de televisie. Geloof me, die wil je niet op het hoofd van je dochter of zoon zien belanden. Ik heb onze tv al dusdanig verschoven zien worden, dat ik even een sprintje moest trekken. Maar denk ook aan stapels met die om kunnen vallen. Kinderen snappen soms niet dat als je het onderste boek pakken wil, je de stapel er op wel enigszins moet tegenhouden. En als je alle delen Waanzinnige Boomhut op je poezelige teentjes krijgt, word je niet blij. Kan je het helemaal voorkomen? Vast niet! Maar het is wellicht wel een goed idee om minder te stapelen en televisies en dergelijke aan de muur te bevestigen.

Verslikken en verstikking

Een logischer gevaar is natuurlijk de verstikking of verstikking. Ik denk dat menig ouder daar meer mee bezig is. Jonge kinderen verkennen de wereld vaak met hun mond, de zogeheten orale fase, wat kan leiden tot verstikkingsgevaren. Kleine speelgoedonderdelen, munten, en zelfs bepaalde voedingsmiddelen zijn erg verleidelijk om te ‘proeven’, maar niet altijd oké voor je.. Het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat geschikt is voor de leeftijd en altijd goed op te letten tijdens het eten.

Brandwonden

De keuken is een plek waar kinderen vatbaar zijn voor verbrandingen of schrammen. Houd kinderen uit de buurt van hete oppervlakken en scherpe voorwerpen is een logische raad. Maar we weten allemaal dat een ongelukje in een klein hoekje zit (kokend hete thee over Noor heen). Daarom twee dingen wat je misschien nog niet wist:

  • als een kleintje de oven aanraakt en zich verbrandt, heeft het nog niet de natuurlijke reactie om de vingers weg te trekken. Het brandt dus door!
  • als je brandwonden constateert, verkoel het dan met lauw en dus niet koud water. Dit is wat je eveneens leert bij een EHBO cursus (tip om te doen!). Bedenk ook dat brandwonden van binnen nog verder kunnen gloeien, dus het is raadzaam altijd even een arts te raadplegen.

Elektrische schokken

Kinderen zijn soms nieuwsgierig naar stopcontacten. Die twee gaatjes zijn erg verleidelijk om dingen in te steken. Altijd kapjes dus er op. En oh ja, laten we ook niet vergeten hoe heerlijk het is om op kabels te knauwen. Soms zijn kleine kinderen net knaagdieren. Geen kabels laten rondslingeren dus!