Ga zelf ook eens voor glamping in de zomermaanden 

Heb jij al glamping, een samenvoeging van glamorous camping, al eens overwogen? Er zijn steeds meer Nederlandse gezinnen die voor deze vorm van kamperen kiezen. Geniet van de vrijheid van een camping, gecombineerd met het luxe karakter wat een hotel biedt. Er zijn verschillende vormen van glamping. Kies bijvoorbeeld voor glampings met luxe ingerichte tenten op het kampeerterrein, of huur een andersoortige accommodatie. Denk aan een boomhut, een pipowagen, enzovoorts. De diversiteit op campings die glamping mogelijk maken, leidt ertoe dat je altijd een type accommodatie vindt dat bij jouw behoeften aansluit. In dit artikel lees je er meer over. 

Glamping wordt door heel Europa aangeboden 
Wanneer je voor glamping kiest ben je niet per definitie aangewezen op de Nederlandse campings. Tegenwoordig wordt deze vorm van kamperen in een groot deel van Europa aangeboden. Zo kun je een vooraf ingerichte tent ook huren op een Franse, Spaanse en bijvoorbeeld Italiaanse camping. 

Voordelen van glamping in de zomervakantie 
Het voornaamste voordeel van glamping is het gemak. Je hoeft zelf geen tent op te zetten en ook het meenemen van de caravan is niet langer nodig. Zo heb je in de auto meer ruimte voor je kleding en andere bagage. Zeker met kinderen kan het soms best lastig zijn om alle spullen mee te nemen, wanneer je in je eigen tent overnacht. Naast het gemak van glamping biedt het veel comfort. Je hebt in sommige gevallen een eigen toilet en douche, waardoor een wandeling naar het centrale toiletgebouw niet meer nodig is. 

Wees op tijd met het boeken van je accommodatie 
De groeiende populariteit van glamping maakt dat accommodaties steeds eerder in het jaar bezet zijn. Je doet er verstandig aan om jouw ingerichte tent al in januari of februari te reserveren. Het voordeel van landen als Frankrijk, Spanje en Italië is dat je hier nagenoeg zeker bent van mooi weer in de zomermaanden. Het uitstellen van je boeking in afwachting van de weersverwachtingen is daarmee niet noodzakelijk. 

Niet alleen glamping wint aan populariteit in de laatste jaren. Ook de kampeervakantie in algemene zin is steeds populairder. Naast het grote aantal Nederlandse gezinnen dat de camping opzoekt in de zomermaanden, doen ook de Belgen en Duitsers dat. Ter illustratie: onderzoek laat zien dat het aantal buitenlandse toeristen dat op een Nederlandse camping overnacht van 1,8 miljoen nachten in 2013 is gestegen naar 2,6 miljoen in 2023. 

De camping

Laat ik beginnen bij hetgeen waar ik met mijn huidige gezinssituatie het minst enthousiast over ben: camping. Camping zou de kunst zijn van het één worden met de natuur, waarbij je je innerlijke avonturier naar boven haalt. Het is de essentie van ‘back to basics’, met niets meer dan een tent, een slaapzak, en misschien een verdwaalde eekhoorn als gezelschap. Je dag begint met het ontwarren van jezelf uit een slaapzak die plots meer aanvoelt als een dwangbuis en eindigt met het prijzen van de goden zodra je vuur eindelijk aanblijft. De echte campingervaring is niet compleet zonder minstens één keer te denken: “Waarom doe ik dit mezelf aan?” Althans, zo voelt het voor mij als ik aan camping denk. Het is natuurlijk ook vaak gewoon goed verzorgd tegenwoordig. In ieder geval wel als je een dergelijke vakantie boekt bij een erkende reisorganisatie zoals VacanceSelect. Dan hoef je vaak niet eens je eigen tent mee te nemen. En wat er beschikbaar voor je is is groot genoeg om in te dansen.

De glamping

En dan hebben we glamping, de glamourous broer van camping, die met een glas champagne in de hand nonchalant zegt: “Ik ben één met de natuur, maar alleen als de natuur wifi heeft.” Glamping is voor diegenen die willen opscheppen over het ‘overleven’ in de wildernis, maar in een bed slapen dat zachter is dan hun eigen matras thuis. Bij glamping vervang je de ongemakkelijke slaapzak door een kingsize bed en de verdwaalde eekhoorn door een persoonlijke butler. Het is het soort buitenervaring waarbij de grootste uitdaging is beslissen of je nog een uur in de hot tub wilt doorbrengen of niet. Het verschil tussen camping en glamping zit hem niet alleen in de uitrusting, maar ook in de mindset. Campers stappen de wildernis in met de gedachte: “Ik ga de elementen trotseren.” Glampers daarentegen denken: “Ik ga de elementen trotseren, maar alleen als ik daarna kan douchen in mijn ensuite badkamer.”

Glaming is wel weer iets dat ik overwegen zou. Ik ben toch ergens een luxe paardje. Sinds ik moeder ben heb ik last van nachtelijke plasjes. Ik wil dan niet met een wc rol onder een arm over een terrein moeten lopen. Met glamping heb je toch iets meer comfort dan in een kale tent. Dus ja, dit zou nog best een optie voor ons gezin zijn. Zolang het maar van een erkende reisorganisatie, zoals VacanceSelect, is.

Tijd voor ontspanning

Wat de twee wel gemeen hebben, is dat ze beiden een ontsnapping bieden uit de dagelijkse sleur. Of je nu kiest voor de ruige charme van camping of de weelderige luxe van glamping, beide bieden ze een kans om te ontspannen en te genieten van de geweldige buitenlucht. Dus, pak je rugzak of je designer koffer en ga eropuit. Of je nu eindigt met modder tussen je tenen of bubbels in je bad, het avontuur wacht!

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime