Mijn kinderen hebben de eerste jaren zich nooit ontwikkeld volgens het boekje. De oh zo bekende “oei, ik groei” boek leverde gedurende het eerste jaar van mijn oudste alleen maar frustratie bij mij op. Angstig dat ik iets verkeerd deed of dat er iets aan de hand kon zijn met mijn kind. Bij mijn tweede wist ik al snel dat ik dat naslagboek gewoon in de kast zou laten staan. Dezelfde tijdsgebonden mijlpalen trof ik vervolgens weer in het eerste jaar invul boek van mijn dochter. “Met één jaar kan ik staan” stond er in het laatste hoofdstuk en ik wist al dat ook dit product alleen maar in gemiddelden dacht. En toen kwam onze lieve derde dochter. Geboren met een genetische mutatie op haar negende chromosoom. Alle boeken waarin mijlpalen werden beschreven verdwenen diep in de kast. Te pijnlijk om naar te kijken en van totaal geen waarde voor ons op dat moment. Ik wist toen ook nog niet dat er een eerste invulboek bestond voor unieke kindjes zoals mijn dochter Noor.

Andere eerstejaars momenten in Bijzonder Babydagboek

Het Bijzonder Babydagboek is een mooi invulboek ontwikkeld voor jonge ouders die ervaren (hebben) dat de babytijd niet altijd een roze wolk is. Bijvoorbeeld omdat het kindje prematuur of ziek is, of een ontwikkelingsachterstand heeft. Het invulboek bevat niet de standaard mijlpalen die je in andere baby invulboeken terugvindt. In dit boek kun je zelf de mijlpalen bepalen. Dit kan bijvoorbeeld de thuiskomst uit het ziekenhuis zijn, afbouwen van sondevoeding of kennismaking met andere familieleden. Een grote of kleine gebeurtenis, maar oh zo belangrijk voor jou en je kindje.

Met tranen in mijn ogen…

Het Bijzonder Babydagboek is inderdaad echt ontzettend bijzonder. Natuurlijk heeft het, zoals ander invulboeken dat ook hebben, de invul pagina’s over papa en mama en de bevalling en zo. Maar daarna wordt het speciaal. De maanden zijn niet zozeer met “dit kan ik nu” blokjes, maar met originele vragen zoals wat het beste moment van de dag is of hoe de nachten gaan. Ook is er altijd veel ruimte om de bijzondere momenten te vereeuwigen. Er zijn pagina’s waar wat meer over eventuele onderzoeken of ziekenhuisbezoekjes vastgelegd kunnen worden. Ook nog wat extra ruimte voor hoe het met de ouders gaat. En het hele boek door kan je foto’s plakken en kom je de meest prachtige uitspraken tegen. Als moeder van een meervoudig beperkt kindje raakten deze mij diep.

Met recht een Bijzonder Babydagboek

Er is dan wel een stukje wat over de gezondheid en zo gaat, maar verder is het een boek dat eigenlijk wel geschikt is voor alle kindjes. Het is een andere manier van invullen dan in het gebruikelijke boekje. En eigenlijk is dat ook heel logisch, want elk kindje is toch uniek en ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Of misschien helemaal niet. Maar dat betekent nog niet dat er geen bijzondere momenten of andere mijlpalen kunnen zijn. Dat maakt dit invulboek echt bijzonder en uniek. Ik was wel even bang dat het ergens confronterend of treurig zou zijn, maar integendeel. Je leest alleen maar liefde in de vragen en quotes door het boek heen. Dus voor de te vroeg geboren kindjes of de beperkte baby’tjes is Bijzonder Babydagboek een heel mooi boek om alle speciale en vooral ook liefdevolle momenten vast te leggen.

Dit prachtige boek koop je alleen bij Zebrapaardje.nl