Is jouw avondeten gezond of heb je nog wat tips nodig?

Als je een ouder bent, is er een vraag die eigenlijk dagelijks wel gesteld wordt: wat eten we vandaag? Ik zelf kan daar eigenlijk bijna nooit een antwoord op geven, want ik heb de luxe dat manlief kookt. Mijn kokkerelmomenten zijn schaars. Hij vindt dat dan namelijk langer bezig is met mijn rotzooi opruimen dan wanneer hij zelf gekookt had. Ja, hij heeft het zwaar met mij. Wat we dus eten is voor mij ook vaak een verrassing. Wat ik wel enigszins kan voorspellen zijn de volgende dingen.

Vis

Het Voedingscentrum adviseert om één keer per week vis te eten. Dat is voor ons geen enkel probleem, want we zijn dol op vis! Alle zes! Het liefst aten we het dagelijks, maar we hebben het gemaximeerd op twee keer per week. Teveel van iets is nooit goed. De favoriet hier is de kabeljauwfilet, die manlief prepareert in Japanse broodkruimels. Echt een aanrader! Dat vis goed is voor de bescherming tegen hart- en vaatziekten wisten we natuurlijk al. Maar wist je ook dat het vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor, seleen en vitamine B6, vitamine D, B2 en vitamine A bevat. Een rijkdom aan benodigdheden dus en makkelijk om je avondeten gezond te maken.

Vlees

Hoewel ik een lekker biefstukje echt niet kan weerstaan, proberen we onze vleesconsumptie ook te beperken. In ieder geval qua hoeveelheid in een gerecht, maar ook qua frequentie. Doorgaans komt het neer op twee soms drie keer per week. Manlief haalt vaak de Valess producten, die eigenlijk best aardig smaken. De kinderen weten niet beter dan dat het vlees is. Het is ook helemaal niet nodig dit dagelijks te eten. Niet alleen is het slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu is het beter. Elke dag vlees is vooral een gewoonte bij veel mensen. De verandering begint bij ons zelf en daardoor ook bij de kinderen. Tijd voor een nieuwe gewoonte.

Kruiden

Natuurlijk gebruiken wij wel wat kruiden in ons avondeten. Maar zout eigenlijk nooit! Het was even wennen in het begin, dat wel. Inmiddels vinden we het niet flauw meer smaken. Sterker nog, vaak vinden wij het restauranteten vaak gewoon te zout. De bekende wereldgerechten worden bij ons dus ook niet meer gemaakt. Eigenlijk wordt er helemaal niet meer uit pakjes gekookt. Zo is het avondeten gezond én het smaakt ook lekkerder.