Ik hou van aardbeien! Wie niet zou ik bijna zeggen? En rond deze periode van het jaar zijn ze het allerlekkerst. Heerlijk zoet! Lekker om zo te eten, te gebruiken in een smoothie of natuurlijk in je taart. Je kan deze taart met verschillende soorten bodems maken. Zelf vind ik een bodem van harde wener deeg het lekkerst, omdat ‘ie zo krokant is. En ook nog makkelijk te maken! Ik heb de aardbeientaart verder gemaakt met de combinatie van banketbakkersroom en aardbeienmousse. En daarna afgewerkt met verse aardbeien. Genieten! Daarmee kan je wel voor de dag komen bij je familie of vrienden!

Dit heb je nodig voor het harde wener deeg van de aardbeientaart

140 gram boter
125 gram basterd suiker
5 gram vanillesuiker
1 ei
250 gram bloem
4 gram bakpoeder
snufje zout

Doe alle ingrediënten in een mengkom en zet deze met de deeghaak in je machine. In het begin lijkt het er misschien niet op dat het een echt deeg gaat worden, maar laat de machine gewoon draaien, het komt vanzelf goed!

Als het één geheel is geworden, zet je de machine uit en maak je een bal van het deeg. Wikkel het in huishoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast.
Na dat uur verwarm je de oven voor op 180 graden. Neem een bakvorm van ongeveer 28 cm, het liefst eentje waarbij je de bodem er uit kan halen. Zorg ervoor dat je aanrecht met bloem bestrooid is. Rol het deeg uit tot een ronde lap die ongeveer 3 cm groter is dan je vorm. Vet je bakvorm in met boter en bekleed je vorm daarna met het deeg, duw de randjes iets aan en prik een paar gaatjes in je deeg met een vork. Hierdoor bolt het deeg niet zo op tijdens het bakken. Bak de taartvorm voor ongeveer 15 tot 20 minuten, totdat hij mooi lichtbruin is.

Ondertussen kan je alvast de banketbakkersroom en de aardbeienmousse maken.

Lees ook: het recept voor pompoentaart

Banketbakkersroom

500 ml melk
150 gram suiker
4 eidoors
2 eetlepels bloem
1 vanillestokje

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe de melk in een pan samen met het vanillemerg, het vanillestokje en 75 gram suiker. Breng dit langzaam aan de kook.

Doe de eidooiers in een kom en roer dit samen met de rest van de suiker door elkaar. Roer daarna de bloem erdoorheen. Doe een scheutje melk door het eimengsel en doe het mengsel dan in de pan met melk. Blijf goed roeren en breng de room aan de kook. Laat het op laag vuur 5 minuten koken, zodat de bloem kan garen.

Lees ook: Lieke bakt Portugese koekjes Linguas de veado

Als het de gewenste dikte heeft, dan kan je de banketbakkersroom laten afkoelen. Haal het vanillestokje uit de room. Doe er huishoudfolie overheen, zodat je geen vellen op je room krijgt.

Aardbeienmousse

3 blaadjes gelatine
250 gram aardbeien
1 el limoensap
200 ml slagroom
3 el kristalsuiker

Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water. Doe de gelatineblaadjes met het water wat aan de blaadjes blijft hangen in een steelpannetje en verwarm ze totdat ze zijn opgelost. Zet het vuur uit en laat het iets afkoelen.

Doe de aardbeien zonder kroontjes in een blender samen met het limoensap. Roer de gelatine door de aardbeienpuree en zet het daarna in de koelkast.

Klop de slagroom stijf met de suiker.

Voeg de aardbeienpuree en de slagroom bij elkaar. Roer het rustig door elkaar. Zet het daarna minimaal 2 uur in de koelkast, zodat het kan opstijven.

Zo maak je de taart op!

Als de aardbeienmousse stijf genoeg is en de bodem afgekoeld is, kan je de taart opmaken. Haal de bodem uit de vorm. Doe de banketbakkersroom op de bodem. Lepel daarna voorzichtig de aardbeienmousse op de room.

Daarna gebruik je halve aardbeien om de aardbeientaart helemaal af te maken. Je kan ze er zo opleggen, zoals je zelf mooi vindt. Ik heb ze in cirkels op de taart gelegd. Dan is het het mooist als je ongeveer dezelfde maat aardbeien hebt. Heb je dat niet? Leg ze dan gewoon wat rommeliger op de aardbeienmousse. Staat ook leuk en is net zo lekker! Geniet van de aardbeientaart!

Lees ook: Suus bakt een potje lente cupcakes