PersberichtOntdek de historie aan de hand van de leukste kinderactiviteiten

In oktober vindt de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Honderden musea, boekhandels, bibliotheken en erfgoedinstellingen organiseren meer dan 500 activiteiten die allemaal in het
teken staan van het thema ‘Echt nep’. Naast lezingen, rondleidingen en festivals zijn er ook workshops en verhalenmiddagen speciaal voor kinderen. Een greep uit het programma.

Rembrandt meets Halloween

Krijg na sluitingstijd een bijzondere rondleiding door de Rembrandt-tentoonstelling van het Westfries Museum. Door middel van kijk-, doe-, teken-, voel- en ruikopdrachten word je uitgedaagd om goed te kijken naar de etsen van Rembrandt: zijn ze echt of nep? En dan is het ook nog eens Halloween!   
Hoorn, 31 oktober Rembrandts Night at the Museum – Maand van de Geschiedenis

Spinoza Bolleboos

Anita Poolman vertelt een spannend verhaal over de beroemde filosoof Spinoza als dappere Bolleboos. Tijdens een kringgesprek rond de speelse vraag ‘Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?’ leer je dat iedereen anders is. Daarna ga je aan de slag met tekeningen en korte teksten.
Den Haag, 16 oktober Spinoza Bolleboos – Maand van de Geschiedenis

Viking Crime Scene

Onderzoek in de museumkelder van Stedelijk Museum Zutphen of de Vikingaanval op de stad echt heeft plaatsgevonden of nepnieuws is. Met een loep in de hand ga je op zoek naar bewijs. Je bekijkt verschillende objecten zoals een zwaard en replica’s van botten. Net als een echte archeoloog en detective los je een duizend jaar oude moord op; of is die Vikingaanval toch een verzinsel? 
Zutphen, 6 oktober Viking Crime Scene: echt of nep? – Maand van de Geschiedenis

Net als de Romeinen

In Museum Hoge Woerd leer je hoe de oude Romeinen schilderden met bijenwas en pigmenten. Onder begeleiding van een ervaren docent ga je zelf aan de slag met deze boeiende techniek. Ontdek de kunstenaar in jezelf en ervaar hoe het voelt om met echte historische technieken te werken in het ArcheoLab! Voor kinderen vanaf 8 jaar.
Utrecht, 31 oktober Schilderen met bijenwas – zoals de Romeinen deden – Maand van de Geschiedenis

Familiedag vol activiteiten

CODA maakt van jou een meestervervalser zodat jouw nep niet meer van echt te onderscheiden is. Ook zijn er rondleidingen voor families langs de hotspots van ‘Het grote verhaal van Apeldoorn’. In ‘Schat of schroot?’ bekijk je voorwerpen die in Apeldoorn zijn gevonden of opgegraven óf al heel lang familiebezit zijn. Is het een schat of toch schroot?
Apeldoorn, 27 oktober Familiedag – special Echt nep – Maand van de Geschiedenis

Tussen Kunst en AI

Beeldend kunstenaar Theo Leijdekkers werkt regelmatig met AI voor het maken van zijn kunst. Jongeren tussen de 12 en 16 kunnen in Museum Borg Verhildersum aan de slag met de spanning tussen authenticiteit en het werken met kunstmatige intelligentie. Wat is de scheidslijn tussen ‘echte’ en ‘neppe’ kunst?
Leens, 30 oktober Tussen Kunst en AI – jongereneditie – Maand van de Geschiedenis

Kindercollege van Maastricht Museum

Onze geschiedenis is een fascinerende puzzel. Eigenlijk zijn er maar heel weinig puzzelstukjes overgebleven en nog erger: de stukjes vertellen niet altijd de waarheid en soms zelfs helemaal niets! Duik mee in het depot op zoek naar onbekende schatten uit het verleden en misschien kun jij wel helpen met het verder oplossen van de puzzel…? Voor kinderen van 7-11 jaar.
Maastricht, 29 september S.N.A.P. museumcollege: Stukje voor stukje – de puzzel van de geschiedenis – Maand van de Geschiedenis

Feiten en fabels

Weet jij waar je naar kijkt? Kloppen die feitjes over vroeger eigenlijk wel? Is het een legende of waargebeurd? Speur door onze historische museumboerderij van het Kempenmuseum en kom erachter!
Eersel, 1-31 oktober Feiten en fabeltjes route – Maand van de Geschiedenis

De volledige agenda vind je op maandvandegeschiedenis.nl/agenda.