Omdat ik weet dat je graag wijzer wordt door mijn heerlijk informatieve artikelen, vertel ik vandaag je graag wat meer over autoverzekeringen. Want eigenlijk komt iedereen daar wel een keer voor in aanmerking. Althans, dat je het nodig gaat hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een inboedelverkering bij het kopen van een huis, ben je wel verplicht een autoverzekering te nemen na het kopen van een auto. Zonder mag je gewoon de weg niet op! Maar welke soorten zijn er nou eigenlijk? Ik zocht het uit met hulp van Allianz Direct!

4 autoverzekeringen

Er zijn dus eigenlijk vier verschillende manieren om je voertuig goed te verzekeren. Alhoewel de laatste eigenlijk meer als aanvulling bedoeld is en prima naast de andere drie opties kan. Enfin, hieronder lees je dus over de verschillende autoverzekeringen.

  1. WA-verzekering: Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is de verplichte basisverzekering voor elke auto-eigenaar. Deze verzekering dekt schade die je als chauffeur veroorzaakt aan anderen met uw auto, maar niet de schade aan je eigen voertuig.
  2. WA + Beperkt casco: Deze verzekering dekt niet alleen de wettelijke aansprakelijkheid, maar ook schade aan de eigen auto als gevolg van diefstal, inbraak, brand, storm, ruitbreuk, aanrijding met loslopende dieren en botsingen met vogels (stomme eenden ook).
  3. WA + Volledig casco (ook wel All Risk autoverzekering genoemd): Dit is de meest uitgebreide autoverzekering die schade aan de eigen auto dekt, ongeacht wie er verantwoordelijk is. Deze verzekering omvat alle dekkingen van een WA-verzekering en een WA + Beperkt casco verzekering.
  4. Aanvullende verzekeringen: Naast de bovengenoemde basisverzekeringen zijn er ook aanvullende verzekeringen om af te sluiten, zoals een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) die de medische kosten van de chauffeur en meereizende passagiers dekt bij een ongeval.

Wanneer kies je voor welke verzekering?

Er is geen gouden regel voor de keuze wat betreft autoverzekeringen. Het is van meerdere factoren afhankelijk waaronder je budget en de auto waarop het betrekking heeft. Als je een splinternieuw voertuig aanschaft, is een casco verzekering niet echt logisch. Andersom geldt dat net zo. Je gaat voor een auto met 300.000 km op de teller niet een All Risk afsluiten. Dat zijn twee logische beredeneringen. Maar waar ligt dan wel het omslag punt voor van casco naar volledig verzekerd?

Lees ook: welke autoverzekering hebben wij dan?

Er zijn eigenlijk twee factoren die dan van wezenlijk belang zijn. Het eerste is de restwaarde van je auto. Een tweedehands auto kan namelijk nog best prijzig zijn en veel opleveren bij een verkoop. Soms is dan een All Risk de betere keuze. Hierdoor blijft de waarde van de auto beter behouden en is er betere bescherming tegen onverwachte kosten. De tweede factor is de eigenaar zelf. Als je stress krijgt van onverwachte kosten en echt met een gerust gevoel de weg op wil, is het soms raadzaam gewoon wat uitgebreider te verzekeren dan gemiddeld. Zeker als je eigenlijk niet heel goed rijden kan ;-).

Dus?

Er is dus niet een manier om te berekenen welke verzekering het beste bij je past. Kijk naar je budget en hoe gerustgesteld je wil zijn. Doorgaans zegt men wel dat een All Risk niet meer nodig is als je auto zes jaar geworden is. Maar nogmaals, soms is het fijner deze langer aan te houden. Welke verzekering je ook kiest, probeer het nooit nodig te hebben!