Wil je meer sfeer hebben in je woonkamer? Dat is een van de mooiste dingen om te verbeteren in je interieur. De woonkamer is immers dé centrale plek in huis. Toch zien niet alle woonkamers er even sfeervol en huiselijk uit. Deze tips helpen je op weg.

Comfort

Zorg ten eerste voor comfort bij de inrichting van de woonkamer. Dit mag een cruciale rol spelen. Je wilt immers heerlijk kunnen vertoeven in je woonkamer. Kijk eens kritisch naar de meubelstukken die er nu te vinden zijn. Vind je dat je eetkamerstoelen echt lekker zitten? En hoe zit het met je fauteuil? Nog wel belangrijker is de bank, waar je echt in weg wilt kunnen kruipen. Niet het geval? Dan is een comfortabele zitbank zeker welkom in de ruimte. Let natuurlijk ook meteen op het design. Ga je voor een grote hoekbank, of past een kleinere tweepersoonsbank beter bij jouw woonkamer? Er is altijd een passende oplossing te vinden. Kies in ieder geval een bank waar je urenlang op kan blijven zitten of liggen, op comfortabele wijze.

Stoffen en soortgelijke materialen

Je woonkamer ziet er veel gezelliger uit als je er verschillende stoffen terug laat komen. Denk aan katoen, linnen en canvas. Maar net zo goed aan bamboe, zeegras en riet. Hiermee geef je de ruimte een huiselijke look. Combineer stoffen met statigere materiaalsoorten, zoals hout en metaal. Het gaat immers om het vinden van een balans! Je kunt verschillende stoffen in combinatie stylen. Een bank van sterk canvas, met daarop sierkussentjes van fluweel en vilt, en daaronder een vloerkleed van geweven katoen. Het kan allemaal. Speel daarbij ook meteen met verschillende kleuren, waar we het verderop in dit artikel over hebben. Een extra voordeel van veel stoffen in de woonkamer? Het maakt de akoestiek in de ruimte beter. Zo echoot geluid bijvoorbeeld veel minder in een ruimte met veel stoffen en soortgelijke materiaalsoorten. Daar let je misschien niet eens zo bewust op, maar onbewust draagt het absoluut bij aan een stukje comfort.

Eyecatchers

Eyecatchers zijn welkom in de woonkamer. Dit kun je op verschillende manieren invullen. Pak de grote meubelstukken als eyecatchers. Ga bijvoorbeeld voor een ribfluwelen bank in een knalkleur, of denk juist aan een robuuste houten eettafel met doorleefde look. Daar trekt je blik meteen naartoe: zeker een aanrader! Ook subtielere eyecatchers zijn een optie. Plaats bijvoorbeeld een bijzonder vloerkleed onder de bank of eettafel, of ga voor een uniek schilderij aan de muur. Bij Vente Unique vind je verschillende opvallende items, welke stijl je ook hebt in de woonkamer. Een salontafel of tv-meubel kun je bijvoorbeeld ook in een speciale look uitkiezen. Welke eyecatcher je ook kiest, met zo’n stuk zorg je voor persoonlijkheid in je interieur. Ga daarom het liefst voor een originele eyecatcher, die je nog niet vaak bij iemand anders hebt gezien. Een souvenir van een vakantiebestemming is om die reden tevens een goede eyecatcher: je vindt het niet zo snel in iemands anders woonkamer terug.

Georganiseerde chaos

De woonkamer mag best een beetje rommelig zijn. Daarmee bedoelen we niet dat het er totaal onoverzichtelijk en onopgeruimd is. Het is de kunst om georganiseerde chaos te creëren. Dat lijkt op chaos, maar er is dus eigenlijk over nagedacht. Hiermee voorkom je dat de woonkamer er heel steriel of saai uitziet, maar kies je voor een gezelligere uitstraling. Plaats bijvoorbeeld niet alle spullen in de woonkamer achter gesloten deurtjes. Kies liever voor een (leef)kast met zowel gesloten als open vakken. In de gesloten vakken stop je de spullen die je niet in het zicht wilt hebben. Maar in de open vakken bewaar je juist mooie spullen, zoals boeken met een fraaie kaft of decoratiestukken. Dit mag je zelfs best een beetje rommelig indelen, zodat er iets leuks is om tegenaan te kijken. Meer voorbeelden van georganiseerde chaos? Plaats een mand naast de bank waar je plaids in bewaart, of drapeer een dekentje over de rand van de bank. Geef verschillende sierkussens een plekje in de bank of op de fauteuil. Hang wandplanken op aan de muur, met allerlei accessoires op een rijtje. Laat vooral je creativiteit de vrije loop!

Kleur

Kies voor lekker veel kleur in de woonkamer! Hier kun je ook weer een georganiseerde chaos mee creëren, als dit je wens is – om aan te sluiten op de bovenstaande tip. Je kunt namelijk veel kleuren met elkaar combineren: dit zorgt nu juist voor gezelligheid. Stel een aantal kleuren centraal, om het niet te bont te maken. Bedenk of je liever voor lichte of donkere kleuren gaat in de woonkamer. Mooie lichte kleuren om te combineren zijn bijvoorbeeld zand, lichtpaars en lichtoranje. Of ga voor een combinatie van donkere kleuren, zoals grijs, donkerblauw en donkergroen. Wees ook vooral niet bang om een groot item, zoals een meubelstuk, in een kleur uit te kiezen. Zo wijk je juist af van de standaard inrichting, wat een ideaal uitgangspunt is in de zoektocht naar meer sfeer in de woonkamer.

Decoratie

De meubels in de woonkamer spelen de hoofdrol en dienen een praktisch doel. Vergeet daarnaast de decoratiestukken niet, om voor meer sfeer te zorgen. Zo zijn kamerplanten onmisbaar in de woonkamer, waar je er verschillende van kunt uitkiezen. Geen groene vingers? Ga dan voor makkelijke kamerplanten: er zijn er genoeg van te vinden. Plaats een mooi figuur of ander kunstwerk in de ruimte, op de kast of het tv-meubel bijvoorbeeld. Ook de muur kun je decoreren, met schilderijen of collages. Daar is altijd nog een plekje voor te vinden.

Verlichting

Tot slot: denk goed na over de verlichting in de woonkamer. Vaak hangen we een enkele lamp op, en that’s it. Je kunt juist veel meer met de verlichting in huis. Plaats een grote staande lamp bij de bank, die qua design sierlijk over de bank heen valt. Of ga voor een praktische lamp naast de bank met een leeslampje erin, zodat je boeken kunt lezen terwijl je op die heerlijke bank zit. Ook wandlampen zijn welkom in de woonkamer, bij het tv-meubel of bij de kast bijvoorbeeld. Boven de eettafel hang je juist weer een mooie plafondlamp op. Ga je voor een enkele lamp, of combineer je meerdere lampen op een rij? Ook dat kan fraai staan.

Met de bovenstaande tips ga je voor meer sfeer in je woonkamer. Zo voel je je er straks helemaal thuis! Welke tip spreekt jou het meeste aan? Of je nu nieuwe meubels uitkiest of alleen een accessoire aanpast, het telt natuurlijk allemaal mee.