Een puzzel leggen (zoals bijvoorbeeld de Puzzel en Poster Wereld van Crocodile Creek) heeft iets fascinerends vind ik. De focus om dat ene puzzelstukje te vinden, heeft zowel een rustgevend als opwindend effect lijkt het. Het is soms wat frustrerend, maar de verlossing als je dan toch de juiste hebt gevonden, zorgt voor een enorme voldoening! Voor mij dan tenminste.

Puzzelen heeft ook een aantal pluspunten voor zowel jong en oud. Zowel je linker- als rechterhelft van je hersenen zijn bezig. Logica (links) en creativiteit (rechts) werken samen om een oplossing te vinden. Schijnbaar goed voor je oplossingsvermogen te trainen, net als je concentratie. De fijne motoriek wordt geoefend bij de kleinere (en oudere). Heb zelfs gelezen dat het je korte termijn geheugen en ruimtelijk inzicht verbeterd. Kortom naast een leuke bezigheid tevens goed voor je ontwikkeling!

Het is dan ook van enig belang om een interessante puzzel van juiste moeilijkheidsgraad te vinden. Te makkelijk en dan is deze na één keer spelen voorgoed terug in de doos, te moeilijk dan verlies je de aandacht om de puzzel überhaupt af te maken. Was dus ook benieuwd wat mijn jongens (bijna 8 en 5) zouden vinden van de Puzzel en Poster Wereld van Crocodile Creek. Het bestaat namelijk uit 200 puzzelstukjes! Dit was het grootste aantal om te leggen, die ze (zover mij bekend) tot nu toe hebben geprobeerd (max 108 hebben we in de kast liggen).

De Puzzel en Poster Wereld

De verpakking van de Puzzel en Poster Wereld van Crocodile Creek sprak de heren al gelijk aan. Eenmaal uitgepakt, werd de bijgeleverde wereldposter gelijk bewonderd en opgehangen. Leuk om te bestuderen, maar ook gelijk het voorbeeld dat je gebruiken kan. De puzzelstukjes werden wijd verspreid en er werd druk gezocht naar de eerste stukjes die bij elkaar pasten. Af en toe werd er uitgeroepen dat er een stukje paste en vervolgens werd er weer met diepe concentratie verder gezocht naar de volgende. De tip om eerst hoekjes en randen uit te zoeken werd nog niet actief toegepast.

Puzzel en Poster Wereld van Crocodile Creeke

Ik merkte op dat ze beiden nog geen eigen methode hebben met het leggen van puzzels. Ondanks dat ik in het verleden al pogingen had gedaan om wat tips mee te geven (zoals eerst de hoek en rand stukjes zoeken/leggen), leek vooralsnog de creatieve hersen kant het werk te doen. Grappig, dat kinderen nog niet de logica hebben als het om puzzelen gaat. In de loop van een paar dagen hadden ze samen wel bijna de helft van de puzzel gelegd (met af en toe een aanwijzing). D

e Puzzel en Poster Wereld van Crocodile Creeke leek toch net iets te hoog gegrepen voor de mannen alleen. Ik moet eerlijk zijn, ik had in het begin wel af en toe een aanwijzing kunnen geven, maar naarmate de toewijding van de jongens minder werd, werd de mijne juist groter (ik kan zeggen: ik vond het een erg leuke puzzel om doen!).

Toch wel fan

Grappig genoeg, bij het opruimen van de Puzzel en Poster Wereld van Crocodile Creek, werd de interesse bij de jongens weer gewekt. In plaats van terug in de doos, werden de stukjes weer uitgespreid en leek de oudste dit keer de hoek en randjes tactiek toe te passen. De tweede ronde leek meer enthousiasme en uithoudingsvermogen opgewekt te hebben (of is dit nou juist het effect van de eerste ronde?). 

De jongens hebben mij verteld dat de puzzel best leuk is en zeker mee mag op vakantie! Een aanwinst dus! Niet alleen voor de jongens hoor! Ook deze mama heeft weer even lekker ontspannen kunnen puzzelen. Het heeft ergens iets rustgevend, dus alleen daarom al leuk om in huis te hebben.

Meer informatie over dit product van Crocodile Creek

Puzzel en Poster Wereld van Crocodile Creeke