Toen de gynaecoloog in het ziekenhuis aan mij vroeg wat ik met de placenta wilde doen, grapte ik dat ik het mee naar huis wilde voor de poes. Ze keek me even vreemd aan en moest toen heel hard lachen. Ze kende me inmiddels al een beetje. Maar toch is het zo vreemd niet. Er zijn genoeg mensen die de placenta wel aan hun huisdier geven om op te eten. “Dan voelt hij zich erbij betrokken”. Wist je ook dat je nog véél meer dingen kan doen met de vruchtzak? Van mijn kraamverzorgsters hoorde ik de drie, wat mij betreft, meest extreme gebruiken van de placenta.

De placenta opeten

We starten met de pillen, koekjes of taart. Het schijnt een nieuwe hype te zijn om je placenta tot voedsel te laten verwerken. Het zou gezond zijn? Ik weet het eerlijk gezegd niet, maar het idee alleen al dat je een placenta zit te eten, is voor mij weerzinwekkend genoeg. Oké, ik verlangde ook naar een stukje rood vlees, maar dan wel liever iets dat niet net daarvoor uit mij was gekomen.

Op je gezicht?

Het tweede vreemde verhaal dat mij verteld was, was dat de placenta als verzorgende gezichtscrème werd gebruikt. De net bevallen dame pakt dan de vruchtzak en smeert deze uit over haar gezicht. Mijn kraamverzorgster had dit serieus een keer meegemaakt. Ze wist niet meer exact wat de reden was dat de inhoud van de vruchtzak op het gezicht gesmeerd werd, maar ze dacht dat de vrouw meende dat het verjongend werkte. Hoe verzin je het? Getsie!

De Lotus bevalling

De laatste vreemde gewoonte is de lotus bevalling. Ik respecteer het absoluut als mensen dit uit geloof of iets dergelijks doen, maar ik zelf vind het wel echt smerig. Een lotus bevalling houdt in dat de navelstreng niet wordt doorgeknipt. De baby en de placenta blijven dus verbonden met elkaar. Net zolang totdat de navelstreng van de baby af valt en daarmee de vruchtzak dus ook. Dit betekent dat tot die tijd de kraamverzorgster niet alleen een baby en de mama moet verzorgen, maar ook de placenta. Deze gaat namelijk nogal stinken en zal daarom en toe in nieuwe doeken moeten worden gewikkeld. Ook worden er vaak kruiden over heen gestrooid om de ergste geur te maskeren. Met deze leuke extra taak zal de kraamverzorgster vast heel blij zijn.

De dames die bij mij aan de slag waren hadden het nog niet meegemaakt, maar het schijnt dat deze lotus bevalling door steeds meer vrouwen gedaan wordt. Het doorknippen van de navelstreng zou namelijk te traumatisch zijn voor de baby. Het zou natuurlijker zijn om deze intact te laten en de lotusbaby, zoals dat zo mooi heet, zou minder ziek zijn in de eerste jaren van zijn leven als het niet zo snel gescheiden werd van de vruchtzak. Natuurlijker? Was het niet zo dat heel lang geleden men de navelstreng gewoon doorbeet met de tanden? Dat is pas natuurlijk! Misschien wordt dat wel de volgende hype.  Ik denk dat ik die maar over sla.