Verhalen van een werkende moeder
TOP
4 tot 6 jaar

“Of ze nog een jaar extra kan kleuteren”

Wat ik mij kan herinneren van mijn kleutertijd? Heel veel gespeel! Ik weet nog dat ik de grootste moeite had met het leren strikken van mijn veters en dat in een kringgesprek mij liever stil hield. Verder leerde je wat over de kleuren en zo: als het blauwe bolletje met het gele bolletje samen gaat, krijgen ze een groen kindje. Tegenwoordig gaat het er wat anders aan toe op de kleuterschool. Althans, bij die van onze oudste. We kregen namelijk vorige week een beetje een apart bericht.

Een jaar extra doen?

De meester denkt dat het wellicht verstandiger zou zijn als ons meisje nog een jaartje extra kleutert. En weet je waarom? Omdat ze nog niet alle letters van het alfabet kent. Blijkbaar moet je er tegenwoordig minimaal zestien kennen en leer je dat niet pas in groep drie. En, en dit is wel echt heel bizar, ze loopt als een kleuter het klaslokaal in. Wat hij concreet daarmee bedoelde kon hij niet zeggen. Daarnaast zou ze niet uit eigen beweging werkjes uit de kast pakken. Eerlijk waar, als ik zou mogen kiezen tussen spelen met met vriendinnen en werken, koos ik ook voor het eerste. Maar boven alles, lijkt ze gewoon geen interesse te hebben in het lezen.

Twee verschillende kinderen

Op het moment dat de meester zei dat er geen interesse was in lezen brak mijn klomp. Ik heb stiekem even gekeken of hij wel het juiste rapport voor zich had, maar helaas. Blijkbaar is ons meisje een totaal anders kind op school. Thuis wil ze niet gaan slapen voor ze een Donald Duck heeft “gelezen”. Elke dag schrijft ze de namen van haar vriendinnen op, elke dag maakt ze een eigen boekje om weer na te lezen. Tegen mijn (schoon)ouders vertelt ze dat ze volgend jaar eindelijk echt gaat leren lezen en dat ze daar zo’n zin in heeft. Dan kan ze opa voorlezen. Op haar slaapkamerdeur hangt een poster met het alfabat en daar kan ze zo twintig letters van opnoemen. En allemaal omdat ze het zelf leuk vindt en wil leren. Hoezo zou ze geen interesse hebben?

We leggen ons er niet bij neer

Als ons meisje nog echt zo’n spring in het veld was, had ik het echt geen enkel probleem gevonden als ze wat langer zou kleuteren. Maar dat is ze nou eenmaal niet. Zij is een dametje dat urenlang geconcentreerd bezig kan zijn met kleuren en boekjes en dergelijke. Dat ze wat stiller is tijdens een kringgesprek is wat ons betreft een kul argument om haar niet over te laten gaan. Dan hadden manlief en ik nu ook nog in de kleuterklas gezeten. Overigens was ik op haar leeftijd een stuk meer bleu dan zij en ik ging probleemloos naar groep drie. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat er veel onderzoeken zijn geweest waaruit geconcludeerd kan worden dat extra lang kleuteren alleen op korte termijn effect heeft. Recentelijk was er zelfs nog een item over in het nieuws. Dat en ons kind kennende, denken wij dat het voor haar niet het beste zou zijn om nog een keer groep twee te doen. En als de meester extra werkjes wil, dan doen we dat toch?

Het is in ieder geval duidelijk nu dat er zoveel meer verwacht wordt van een kleuter dan in onze tijd. Nu al! Dat belooft wat voor de komende jaren. Soms vind ik dat wel lastig, want een kind moet toch ook gewoon een kind kunnen zijn?

Facebook Comments

«

»

2 COMMENTS
 • Jolanda W

  6 maanden ago

  Nou, snap je verbazing. Als ze in groep 2 al zoveel letters moeten kennen, wat doen ze dan in groep 3? Hier maakt dat niet uit voor overgang. Meer of ze er aan toe zijn qua concentratie ed. En dan alleen bij kinderen uit sep/okt. De rest gaat sowieso naar groep 3.
  En wat ik me nu bedenk, het schooljaar duurt nog tot de zomer… hoezo nu al bepalen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: De eerste maand kleuterschool en een gebroken hart - MeerVanMir on november 25, 2019
 • Instagram
  • Die voetjes 😍
  • Borstvoeding! Het blijft iets bijzonders. Ik wil het weer minimaal een half jaar geven. Zo mooi dat dat kan. #normalizebreastfeeding #borstvoeding #moedermelk #vloeibaargoud #mamaslagroom #metmijntietinjefeed
  • Zusterliefde 😍
  • Mijn rijkdom 😍
  • Dit zijn mijn oudste boefjes. Vanavond komt er een artikel online over hun bekentenissen 😂
  • Even een selfie in het zonnetje, want dat doe ik niet zo vaak. Ik maak liever foto’s van anderen. Vooral omdat ik bijna nooit een foto van mezelf echt leuk vind. @rvgpr vroeg mij wat over mijzelf te vertellen na hun eerste online paneldag met producten van @karchernl @zoedt_nl @dutchdeluxes @asmodeenl en Cobi. Ik vond het wel een leuk idee. Leren jullie ook gelijk wat meer over mij.
.
Ik ben dus Miriam en mama van vier heerlijke meiden. In het dagelijkse leven werk ik als juriste en blog ik op meervanmir.eu. Samen met manlief woon ik in de omgeving van Den Haag. Ik ben dol op gezelligheid met mijn familie en vriendinnen. Op mijn site vertel ik over alles wat ik als moeder van 4 tegenkom qua opvoeding en producten. Ik voer een Jan Steen huishouden, dus je zal geen picture perfect aantreffen. Wel gewoon eerlijkheid. Ik heb toch geen tijd voor Photoshop en filtertjes? Dus als je een kijkje in mijn hectische leventje wil, weet je waar je zijn moet.
.
Nu ben ik ook nieuwsgierig naar jullie leven, dus...
  • She’s rockin’ it 😂
  • Samen kijken we naar de blogpanelvideo van @rvgpr . Sofieke vond het erg rustgevend 😂. Ik ben vooral weer enthousiast geworden!

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  Als je van de trap af valt…

  Deze zwangerschap is toch wel echt een hele bijzondere. Het ...

  Sluiten