Verhalen van een werkende moeder
TOP
Algemeen, Mama

“Is het kindermishandeling of niet?”

Er zijn handelingen, die ouders kunnen verrichten waar niemand over twijfelt of het kindermishandeling is of niet. Uiteraard geldt dit niet in de extreme gevallen. Als jij je kind met de riem slaat is dat voor iedereen een duidelijk gevalletje Veilig Thuis / AMK (Advies en Meldpunt Kindermishandeling). Toch kan ik me voorstellen dat het niet altijd zo helder is en afgelopen weekend werd dat mij weer al te duidelijk.

De koude douche
Op zich was ik niet een heel vervelend kind toen ik klein was.  Natuurlijk had ook ik mijn driftbuien en gilde ik de boel bij elkaar, maar de grenzen van mijn ouders waren duidelijk en ik ging er zelden over heen (Dat heb ik bewaard voor en ingehaald in mijn pubertijd). Hoe de peuters en kleuters van tegenwoordig tegen hun ouders praten of reageren hoefde ik vroeger niet in mijn hoofd te halen. Dramatisch op de grond liggen in de supermarkt heb ik ook nooit gedaan. Ik denk dat mijn ouders mij gelijk buiten hadden gezet, want toen kon dat nog. Wat mij wel heel goed is bijgebleven is de koude douche. Mijn ouders hebben mij als kind twee keer met kleren en al onder de koude douche gezet. Ik was namelijk zo hysterisch dat ze niet meer tot mij konden doordringen. De koude douche doorbrak mijn bui / razernij. Daarna was het benoemen ervan al voldoende om mij te kalmeren.

Aantekening bij Jeugdzorg
Gisteren was ik met Sanne bij balletles waar één van de kindjes uit haar groep een extreem hysterische driftbui kreeg. Gillend, krijsend en schoppend lag ze op de grond. Haar arme moeder kreeg haar niet uit haar tirade. Het duurde heel lang voordat het kind enigszins gekalmeerd was. Na de les raakte ik in gesprek met de betreffende ouder. Ze vertelde me dat wat ik nu aanschouwd had nog peanuts was met vergeleken hoe het er thuis wel eens aan toe ging. Toen ik haar vroeg of ze wel eens een koude douche overwogen had mengde een andere ouder zich in het gesprek: “Ik werk bij Jeugdzorg. Als iemand zijn of haar kind met kleren aan onder de koude douche zet zou ik een aantekening maken in diens dossier. Het is kindermishandeling!”

Wel of niet kindermishandeling?
Ik was even overdonderd van de stelligheid waarmee deze dame haar boodschap bij ons deponeerde. Het was echt nooit in mij opgekomen, dat een koude douche nog wel eens kindermishandeling zou kunnen zijn. Inmiddels heb ik er even over na kunnen denken en vind ik haar stelling wel erg zwart wit. Als jij je kind stelselmatig als straf onder een koude douche zet kan ik mij voorstellen dat dat wellicht onder kindermishandeling zou vallen. Maar zoals ik het zei, en mijn ouders het bij mij deden, was het niet als straffend bedoeld maar om het kind uit een hysterische bui te halen. Dat is dat toch anders?

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij hier over denkt. Is een koude douche een vorm van kindermishandeling of niet?

Facebook Comments

«

»

11 COMMENTS
 • Marjo

  2 jaar ago

  Nou ik ben ook een x onder de koude douche gezet, omdat ik stiekum slootje was gaan springen en er natuurlijk in was gevallen, daarna nooit meer gedaan! Ik denk dat ik mijn kinderen niet onder de koude douche zou zetten maar een washandje koud in het gezicht geven is misschien ook voldoende! Ik heb er in ieder geval niks van geleden!

 • Tamara TS

  2 jaar ago

  Toen wij jong waren ging het allemaal heel anders. Je kreeg gewoon een flink pak op je broek en dat was toen gewoon. Onder de koude douche ben ik ook weleens gezet en ik heb ook weleens een stuk naast de auto moeten lopen, omdat we zaten te klieren. Tegenwoordig mogen al deze straffen niet meer, al denk ik niet dat wij er slechter van zijn geworden of er trauma’s van hebben. Kindermishandeling valt bij mij onder de categorie die schade kan aanrichten, of ouders die slaan om gemeen te zijn.

 • Manon

  2 jaar ago

  Nee hoor. Als je echt niet kan doordringen bij je kind of het gedrag kan doorbreken. Wij hebben het nog niet hoeven toepassen bij onze oudste…maar haar wel een keer buiten gezet in de tuin (fris maar droog) omdat er geen land te bezeilen was met haar en ze bleef gillen om haar zin. het ligt echt aan de situatie.
  Ik probeer het nu voor te zijn zo’n bui. hij bouwt zich op en er ligt vaak iets anders aan ten grondslag. En dat iets kan al heel lang klein spelen maar bij haar zich groot en ombewust opbouwen.

 • Merel

  2 jaar ago

  Ik ken het niet vanuit mijn eigen opvoeding. Wat ik wel zie tegenwoordig is dat kinderen gewoon niet allemaal leren van zalvende stemmen, positief commentaar en de zachte hand.

  Ik zou die koude douche zelf niet gebruiken, omdat ik vind dat het eigenlijk een zwaktebod is. Andere kant, kinderen kunnen behoorlijk hysterisch zijn. Snap best dat sommige ouders er wel voor kiezen. Zij vinden het misschien niks hoe ik het aanpak. Mishandeling gaat voor mij iig een stuk verder dan dit.

 • Marijke

  2 jaar ago

  Als je niet tot je kind kan doordringen en je gebruikt het niet altijd en niet als straf, dan kan het toch geen kwaad. Ik ben absoluut niet voor kindermishandeling maar we slaan tegenwoordig wel een beetje door in wat er allemaal niet mag.
  Dus nee die koude douche kan zeker geen kwaad en lijkt mij overdreven om door een jeugdzorg opgenomen te worden in het dossier

 • Fleur

  2 jaar ago

  Zeker een mevrouw zonder eigen kinderen. Ik vind dat wel een erg stellige opmerking, helemaal van iemand bij Jeugdzorg. Je zou toch denken dat zij wel wat nuances in een verhaal kunnen brengen en dat een keer onder de koude douche niet meteen kindermishandeling is. Ik beken schuld, Toen mijn oudste dagelijks te laat was voor de WC en naast de WC in haar broek plaste, heb ik 1x haar billen gewassen met een koude douche. Het probleem was meteen verholpen. Ook mijn veel jongere zusje heb ik zo wel eens uit een driftbui gehaald, Ik denk echt niet dat beide daar nu slechter van geworden zijn. Wat ze wel hebben geleerd is dat het soms bij ouders niet alleen bij dreigen blijft 🙂

 • Ik vind het ook wel extreem, maar als het een keer gebeurt uit onmacht snap ik het wel. Ik moest meteen denken aan een kinderyoga filmpje waarbij baby’s huilend alle kanten op werden geslingerd en dat moest dan goed zijn voor ze. Ik vond het eerder dichtbij kindermishandeling komen :/

 • A v Drumpt

  12 maanden ago

  als driftbuien buiten extreem proportioneel werden heb ik wel eens gebruik gemaakt van de “koude douche-methode” het duurt slechts enkele seconden en ze zijn direct rustig. In de bezinningsperiode die daarna komt kun je de band direct herstellen en rustig communiceren. soms heb ik een of twee X gebruik van moeten maken. heb er nooit bij stilgestaan dit als kindermishandling te benoemen. wel als oudermishandeling, het kind gaat bewust te ver om zijn/haar zin door te drijven. daarna was dreigen al voldoende. mijn zoon toen hij een jaar of 7 was wel eens op school door een leerkracht opgesloten in een bezemkast. (oorzaak was een klasgenootje dat hem treiterde, en een leerkracht die niets met deze melding deed). volgens mij lopen ze meer schade op door onrechtvaardige behandeling, geestelijke intimidatie e.d.

 • R. Bal

  2 maanden ago

  Zo hier zit ik dan. Net weer een enorme driftbui om de oren gehad. Het ging maar om een luier verschonen. Maar goed dat ter zijde. Ik zat er erg aan te twijfelen dit ook te doen. Hij brak zijn hele bed af en was niet tot te orde te roepen. Dan lees ik de tips van een strafstoel of gewoon met je kind een gesprek aangaan en begin ik zelf te koken. Ik ben vroeger ook onder de koude douche gezet en herinner het me als de dag van gister. Niet als traumatisch maar weet nog precies wat er gebeurde. Enige waar ik bang voor ben is dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid van onze 2 en half jarige peuter puber. Kindermishandeling? Nee absoluut niet. Maar mezelf er goed bij voelen absoluut ook niet….

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Kind onder de koude douche kindermishandeling? - Mamaliefde.nl on november 6, 2016
 • Pingback: Stom! ⋆ Marstyle on november 6, 2016
 • Instagram
  • Wat was het een leuke voorstelling! Echt een leuke manier voor kinderen om kennis te maken met klassieke muziek.
#rotterdamsphilharmonischorkest #piccoloensaxo #momblogger #momofthree
  • Klaar voor #piccoloensaxo van het #rotterdamsphilharmonischorkest
  • Mijn 1e en mijn 38e verjaardag. Weinig verschil toch?
❤️
My 1st and my 38th birthday. No change at all, right?
.
.
.
.
.
#happybirthday #happybirthdaytome #9december #38years #momofthree #momblogger
  • Sweet memories / mini Sanne
  • Vader en dochter moment. Wat kan ik daar toch van genieten 😍
Father and daughter. Love this picture!
.
.
.
.
#motherhood #motherhoodthroughinstagram #momsofinstagram #motherhoodrising #unitedinmotherhood #momlifeisthebestlife #mommyblogger #momlifestyle #mommymoments #motherhoodunplugged #momblog #momcommunity #momboss #bestofmom #communityovercompetition #ig_motherhood #mommylifeisthebestlife #lbloggers #kidstyle #kidsofinstagram #instakids #instamoment #toddlerlove #toddlerlife #toddlers #toddlersofinstagram
  • Kijk dan! Mini Sanne 😍
  • #tgif .
.
.
.
.
#motherhood #motherhoodthroughinstagram #momsofinstagram #motherhoodrising #unitedinmotherhood #momlifeisthebestlife #mommyblogger #momlifestyle #mommymoments #motherhoodunplugged #momblog #momcommunity #momboss #bestofmom #communityovercompetition #ig_motherhood #mommylifeisthebestlife #lbloggers #kidstyle #kidsofinstagram #instakids #instamoment #toddlerlove #toddlerlife #toddlers #toddlersofinstagram
  • Een bezoekje gebracht aan mijn nieuwe neefje. Stomme koortslip!

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten