Na een succesvol eerste deel komt Dikkie Dik met een nieuwe film in de bioscoop. Die wilden wij wel even gaan bewonderen. Maar voordat we stil staan bij zijn nieuwste avontuur, wil ik even terugblikken naar wie Dikkie Dik eigenlijks is. Die dikke, rode knuffelkat die al generaties lang menig kinderkamer onveilig maakt. Maar hoe is Dikkie Dik eigenlijk ontstaan, en waarom vinden kinderen hem zó geweldig?

Hoe Dikkie Dik tot leven kwam

Dikkie Dik werd in 1978 geboren, niet in een mandje met stro, maar in het hoofd van Jet Boeke. Jet, een illustrator en schrijfster, had het lumineuze idee om een kat centraal te zetten in haar verhaaltjes voor Sesamstraat. Haar doel? Kinderen prikkelen met verhalen die herkenbaar, grappig en een tikkie eigenwijs zijn. Nou, missie geslaagd, Jet.

Onze dikke vriend is gebaseerd op een echte rode kater die Jet zelf had. Een soort muse, maar dan met snorharen en een hang naar chaos. De korte verhalen, gecombineerd met kleurrijke tekeningen, sloegen direct aan. En het bleef niet bij televisie: de eerste boeken vlogen over de toonbank alsof er kattenbrokjes in zaten. Inmiddels is Dikkie Dik een icoon, en dat terwijl hij nog steeds geen diploma heeft.

Waarom kinderen dol zijn op Dikkie Dik

Wat maakt Dikkie Dik zo onweerstaanbaar? Nou, ten eerste is hij gewoon hilarisch. Zijn avonturen zijn eenvoudig, een tikje ondeugend en precies spannend genoeg voor jonge lezers. Of hij nu een sneeuwbal aanziet voor een vijandige kat of stiekem een boterham probeert te jatten, kinderen herkennen zich in zijn nieuwsgierigheid en… eh… ‘creatieve’ beslissingen.

Dan zijn er nog de tekeningen van Jet Boeke, die een waar kleurenfeest zijn. Ze zijn helder en overzichtelijk, maar met genoeg details om je ogen de kost te geven. En laten we eerlijk zijn: Dikkie Dik’s bolle buik, grote ogen en domme streken maken hem simpelweg onweerstaanbaar. Hij lijkt wel een levende knuffel, al zou je hem in het echt waarschijnlijk geen seconde alleen laten met de gordijnen.

Het mooiste aan Dikkie Dik is dat hij met de tijd meegaat zonder ook maar iets van zijn charme te verliezen. Kinderen van nu lachen nog steeds om dezelfde grappen als hun ouders vroeger. Hoeveel personages kunnen dat zeggen? (Nou ja, waarschijnlijk geen, want Dikkie Dik praat niet.)

Dikkie Dik 2: Een Nieuwe Vriend voor Dikkie Dik

Dikkie Dik is terug met een nieuw bioscoopavontuur, en deze keer speelt het zich af in een winterse wereld! Op een koude dag ontdekken Dikkie Dik en zijn vriendin Poes Muis iets magisch: sneeuw! Het lijkt een groot feest, totdat ze kennismaken met een nieuwe buurtgenoot. Het is Blaf, een grote en luidruchtige hond. Poezen en blaffende honden? Dat klinkt niet als een goede combinatie! De twee vrienden kiezen al snel het hazenpad.

Tijdens hun avontuur stuiten Dikkie Dik en Poes Muis op een slee. Dat ziet er spannend uit! Ze besluiten ermee van de duinen af te glijden en rollen lachend de heuvels tegemoet. Onderweg komen ze oude bekenden tegen, zoals de vriendelijke schapen en de speelse eekhoorntjes. Maar het avontuur brengt ook verrassingen, want dit keer maken ze kennis met een groep nieuwsgierige hazen.

Toch blijft Blaf niet ver weg. Overal waar ze gaan, duikt hij ineens weer op. Maar is hij echt zo eng als ze denken? Misschien wil hij wel gewoon meedoen en vrienden worden. Terwijl het sneeuwavontuur verdergaat, leren Dikkie Dik en Poes Muis dat je soms achter het geblaf moet kijken om het echte verhaal te ontdekken.

Onze ervaring

De kleuter en ik hebben samen genoten van het nieuwe avontuur van Dikkie Dik. Uiteraard als eerste van de heerlijke vrolijke en dikwijls hilarische beelden, maar ook zeker van de vertellende stem van Andre van Duin. De liedjes waren ook zeker aandoenlijk om te horen en vooral die van Dikkie Dik blijft de hele dag in je hoofd zitten. De moeite waard om naar toe te gaan? Ja hoor, het is een leuk uitje met je kleuter. En gezien het luide gelach dat ik hoorde, delen veel andere kinderen die mening. Een leuk idee om naar toe te gaan dus!