Ach, Buurman & Buurman. Die twee sympathieke klunzen blijven voor altijd leuk, toch? Of je ze nou vroeger als kind al keek, of nu met je eigen kroost op de bank ploft, deze twee weten altijd een glimlach op je gezicht te toveren. Ze zijn misschien niet de meest handige types, maar juist dat maakt ze zo geweldig. Want zeg nou zelf, wie heeft er nou nooit een klusje compleet verpest? Maar wie zijn deze heren eigenlijk en waarom zijn ze zo leuk om naar te kijken? Ik neem je even mee in wat geschiedenis.

Van simpele klus tot complete chaos

Het begon allemaal in Tsjechië, waar de makers Lubomír Beneš en Vladimír Jiránek in 1976 de serie Pat & Mat bedachten. Hun doel was simpel: een humoristische stop-motion animatieserie over twee onhandige buurmannen die constant in de problemen komen met de meest alledaagse klussen. Nou, dat is zeker gelukt!

Elke aflevering draait om een ogenschijnlijk simpele klus die volledig uit de hand loopt. Denk aan een kapotte wasmachine, een tuinhuisje dat gebouwd moet worden of een kraan die maar blijft lekken. Buurman en Buurman storten zich er vol enthousiasme op, met hun mutsen stevig op hun hoofd en een groot vertrouwen dat ze het wel even fixen. Maar ja, binnen no-time zitten ze tot hun knieën in de problemen, en het resultaat is altijd om te lachen. Toch weten ze op de een of andere manier, met hun gekke oplossingen en eindeloze optimisme, altijd wel een manier te vinden om het af te ronden. A je to! (Zo, dat is dat!), zoals ze dan zeggen. Het werk is gedaan, ook al lijkt het nergens op.

Het geheim van hun succes

Buurman & Buurman bewijzen dat je geen woorden nodig hebt om een geweldig verhaal te vertellen. Ze spreken nauwelijks, maar hun bewegingen en geluidjes zeggen alles. En dat maakt de serie ook zo toegankelijk; iedereen begrijpt hun frustratie en vreugde, zonder dat er een taalbarrière in de weg zit. Het is die universele humor, gecombineerd met hun schattige gestuntel, die de serie wereldwijd populair heeft gemaakt.

Van televisie naar theater

De twee buurtjes hebben enkele jaren geleden hun overstap gemaakt naar het toneel. Jawel, Buurman & Buurman was ineens in het theater te zien. En ik kan en mag eerlijk bekennen dat wij elke show gezien hebben tot nu toe. Soms op uitnodiging en soms omdat we kaartjes gekocht hadden. Eergisteren waren we, op de verjaardag van Noor, afgereisd naar Luxor Rotterdam, voor de premiere van Buurman & Buurman gaan naar de maan.

Als Buurman & Buurman na een dag hard werken ‘s avonds nog even in de tuin zitten, zien ze dat het volle maan is. Wat zou het toch bijzonder zijn om hun huisje eens vanaf te maan te kunnen bekijken, fantaseren ze. ‘Zullen we niet gewoon een raket bouwen en het proberen?’ zegt Buur. Die nacht kunnen ze bijna niet slapen van het idee om naar de maan te gaan. De volgende dag beginnen ze direct. Er moet heel wat gebouwd worden: een raket, een lanceerbasis en natuurlijk ruimtepakken. Als dat maar goed gaat… Hun lijfspreuk ‘A JE TO!’ (betekent: ‘en dat is het’) roept straks de hele zaal luidkeels mee.

Het is altijd een ervaring, zo’n voorstelling voor kinderen. Ik smelt gewoon als ik al die kinderlachjes hoor schateren om de capriolen van de twee buurtjes. Er wordt ook luid geroepen als er een vraag wordt gesteld. Voor de papa’s en mama’s was het ook zeker leuk om te zien en vooral enkele 18+ grapjes werden erg gewaardeerd. Er had wat mij betreft net nog wat meer geklust worden in de show. Immers staan de buurmannen daar bekend om en viel het nog best mee. Zeker ten opzichte van de vorige voorstellen was het een stuk minder. Gelukkig maakte het de show er niet minder om en kan ik het iedere Buurman & Buurman fan aanraden. Heerlijk even genieten met het gezin van een uur lang Pat en Mat en hun tripje naar de maan.

Kaartjes koop je hier