De laatste tijd hoor ik mezelf vaak tegen de kleuter zeggen dat ze moet stoppen met haar pulkjes opeten. Ik vind het een ranzig gezicht en kon mij niet voorstellen dat het goed was voor je. Maar wat als ik je vertel dat snotjes eten eigenlijk helemaal niet zo slecht voor je is en zelfs voordelen kan hebben voor je gezondheid? Klinkt gek, maar er zit misschien meer achter dan je denkt.

Je immuunsysteem wordt sterker

Snot is niet alleen een kloddertje slijm dat uit je neus komt. Het bevat eigenlijk bacteriën en virussen die je lichaam al heeft gevangen voordat ze verder je lijf in konden. Door een snotje op te eten, stel je je immuunsysteem bloot aan een kleine hoeveelheid van die bacteriën. Hierdoor wordt je lichaam getraind om antistoffen aan te maken zonder dat je meteen ziek wordt. Een beetje zoals een natuurlijke vaccinatie dus. Hoewel er nog niet veel onderzoek naar is gedaan, zijn er wetenschappers die zeggen dat deze “snoeperij” voor je immuunsysteem je uiteindelijk meer weerbaar kan maken tegen ziektes.

Goede bacteriën uit snot

Ons lichaam zit vol met bacteriën en veel van die bacteriën zijn goed voor ons. In je snot zitten van die goede bacteriën die helpen om de balans in je mond en darmen gezond te houden. Wanneer je snot eet, komen die bacteriën in je mond en uiteindelijk in je darmen terecht. Dit kan je spijsvertering en algehele gezondheid een kleine boost geven.

Snot bevat ook stoffen zoals lysozym, een enzym dat de slechte bacteriën kan afbreken. Dit enzym zit ook in je speeksel en helpt je lichaam om zich te verdedigen tegen infecties. Dus wie weet, misschien krijg je met dat snotje wel een beetje extra bescherming tegen ziektes.

Minder kans op allergieën

Er is een theorie die zegt dat snotjes eten je ook kan helpen om minder gevoelig te worden voor allergieën. In snot zitten namelijk kleine deeltjes stof en pollen die je lichaam anders misschien als gevaarlijk zou zien. Door regelmatig in aanraking te komen met zulke stofjes, kan je lichaam leren er minder heftig op te reageren, waardoor je minder last hebt van allergieën. Wellicht een idee om al in de babymaanden ermee te beginnen? (jakkes).

Dit idee past binnen de zogeheten “hygiënehypothese”, die zegt dat we tegenwoordig misschien té schoon leven. Doordat we onze omgeving zo steriel houden, krijgen onze lichamen minder kans om zich te wapenen tegen onschuldige allergenen. Een beetje blootstelling aan “vuil” kan dus juist goed zijn voor onze gezondheid. Dus de volgende keer dat je kind betrapt wordt met een vinger in de neus, is het misschien geen slecht idee. Alhoewel het nog steeds een onsmakelijk gezicht blijft.

https://mamasliefste.nl/lifestyle/5-tips-hooikoorts-klachten/ of https://mamasliefste.nl/lifestyle/rhino-horn

Wie had ooit gedacht dat iets wat we vies vinden, eigenlijk best een paar verrassende voordelen kan hebben?