Als je je voorbereidt op een vliegreis, is het handig om de bagageregels goed te kennen. Deze regels zijn niet alleen belangrijk om te weten wat je mag meenemen, maar ook om eventuele extra kosten te vermijden. Laten we een kijkje nemen naar wat je kunt verwachten. Stel je voor dat je een reis plant naar Parijs. Je hebt een grote koffer, een American Tourister , een rugzak en een klein handtasje. Hoe ga je om met deze items volgens de bagageregels?

De handbagage

Eerst is er de handbagage, die je mee aan boord neemt. De meeste luchtvaartmaatschappijen, zoals Air France of British Airways, hebben regels over de grootte en het gewicht van deze bagage. Je rugzak zou hier perfect voor zijn. Deze moet meestal passen in de afmetingen van ongeveer 55 x 40 x 20 cm, met een gewichtslimiet van rond de 7 tot 10 kilogram. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je geen scherpe voorwerpen in je handbagage mag stoppen. Dus, die Zwitserse zakmes moet in je ingecheckte bagage. Vloeistoffen zijn een ander aandachtspunt. Elk flesje moet kleiner zijn dan 100 ml, het liefst ongeopend, en ze moeten allemaal in een doorzichtige, hersluitbare zak van maximaal 1 liter passen. Geloof me, dat lijkt simpel maar je staat voortdurend je af te vragen of je wel voldoende mee zal hebben.

De ruimbagage

Dan is er de ruimbagage, die je incheckt. Je grote koffer valt hieronder. Luchtvaartmaatschappijen hanteren vaak een gewichtslimiet van 20 tot 25 kilo per stuk bagage. Als je een economy ticket hebt, mag je meestal één koffer meenemen, maar dit varieert per maatschappij en tickettype. Stel dat je een extra koffer wilt meenemen omdat je niet alles in één koffer kwijt kunt. In dat geval moet je mogelijk extra betalen. De kosten hiervoor kunnen aanzienlijk variëren. Wees slim en weeg je koffer altijd van te voren. Je wil niet bij de incheck balie staan en dan een deel er uit moeten halen om niet meer mee te kunnen nemen. En ja, ruzie maken werkt al helemaal niet.

Speciale bagage

Er zijn ook speciale overwegingen voor bepaalde items. Neem bijvoorbeeld muziekinstrumenten. Als je een gitarist bent en je wilt je gitaar meenemen, dan moet je vaak vooraf regelingen treffen met de luchtvaartmaatschappij. Soms kun je het als handbagage meenemen, mits het past binnen de toegestane afmetingen en gewicht. In andere gevallen moet het wellicht als ruimbagage worden ingecheckt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de sportfietsen en kinderwagens. Sterker nog, een backpack rugzak wordt ook soms gekwalificeerd als speciale bagage.

Tip

Vergeet ook niet je bagage altij te labelen met je naam en contactgegevens. Dit is vooral belangrijk voor je ingecheckte bagage, zodat de luchtvaartmaatschappij je kan bereiken als je bagage ergens verloren gaat.

Door je aan deze regels te houden, zorg je voor een soepele start van je reis. Of je nu naar Parijs vliegt voor een romantisch weekendje weg of voor een zakelijke trip, goed voorbereide bagage (met de juiste koffers) maakt je reis een stuk aangenamer!