Het is alweer even geleden dat ik over de ontwikkeling van de mini heb verteld. Er is ook zoveel gebeurd de laatste maanden dat het mij even aan tijd ontbrak. Ik zal proberen je een beetje bij te praten.

Misschien weet je nog dat de kinderarts in september ons liet weten dat alles onderzocht moest worden wat betreft de zintuigen van onze kleine meid. Het had al geresulteerd in een brilletje, maar ook de oortjes moesten nog nader onderzocht worden. Er was dus een afspraak bij de KNO arts ingepland. Deze was zeer kort, omdat hij niet zoveel kon zien en het testen van het gehoor door een verpleegkundige zou worden uitgevoerd. Op ons verzoek kregen we direct een doorverwijzing naar het audiologisch centrum te Leiden. Dit omdat de eerste gehoortesten vlak na de geboorte ook al niet gelukt waren. De KNO arts kon zich daar wel in vinden en drie maanden later mochten we ons melden in het ziekenhuis in Leiden.

Ze konden niks meten

Het was echt een heel kort bezoekje. Puur omdat er nog niet zoveel gezegd kon worden. De mini reageerde nagenoeg niet op geluid en de eerste testen gaven ook een negatief resultaat. Dit betekent niet gelijk dat er sprake is van een slecht gehoor, maar alleen maar dat er niet goed gemeten kon worden. Aangezien de kleine dame weer eens snipverkouden was, werd besloten om ook eens na te gaan of er vocht achter haar trommelvlies zat. En inderdaad, in beide oren werd er vocht gemeten. Op dit moment hoort ze dus met reden onvoldoende. Voor nu moeten we dus dagelijks gaan druppelen in de hoop dat het het probleem zal oplossen. Zo niet, dan moeten de trommelvliezen wellicht doorgeprikt worden of moeten we buisjes overwegen. Deze ellende heb ik vroeger ook eindeloos gehad, dus ze lijkt wat betreft haar oren op haar moeder.

De BERA test

Maar los van het vocht achter de trommelvliezen hebben wij het vermoeden dat ze gewoon echt onvoldoende hoort. Of er moet al maanden een vochtprobleem zijn. Dit heb ik ook besproken met de audioloog en hij wilde het eerst een jaar aanzien. Maar ja, dat was niet de instructie van de kinderarts. We moesten doorpakken, dus ik heb hem verzocht met een beter plan te komen. Gelukkig begreep hij de noodzaak hiervan wel en kwam er een nieuw voorstel. In februari of maart zal ons meisje een uitgebreide gehoortest ondergaan, de zogeheten BERA test (Brainstorm Evoked Response Audiometry). Hiervoor wordt ze onder lichte narcose gebracht. Ze mag dan niet verkouden zijn, aldus de audioloog. Tja, dat wordt nog een uitdaging want in 2018 waren haar niet verkouden zijn dagen op één hand te tellen. Maar we zullen ons best doen! Zoals altijd, het wordt vervolgd!