We gaan weer even terug naar Disneyland Paris, want er is zoveel over te vertellen. Nog veel meer dan het Disney Music Festival van deze zomer. We waren er uiteraard met het hele gezin. Dus ook met Noor, onze zorgintensieve dochter. En nou vraag je je vast af hoe dat verlopen is en hoe de inclusie in Disneyland Paris geregeld is. Vandaag neem ik je daar in mee. Eerst de relevante informatie en daarna ons vermaak.

Rolstoeltoegankelijkheid in Disneyland Paris

Ook al konden wij zelf alles te voet doen, ik lette deze trip extra op hoe rolstoeltoegankelijk Disneyland Paris is. Temeer omdat Noor natuurlijk gewoon in de aangepaste buggy zit en niet hele grote afstanden lopend kan afleggen. En ik hoop ermee ook andere moeders met zorgen hierover gerust te kunnen stellen. Het viel me op dat het park echt rolstoelvriendelijk is ingericht. Bijna alle gebieden en attracties hebben vlakke toegangen of oprijplaten, dus met een rolstoel of scootmobiel (of kinderwagen) kom je praktisch overal. Ik zag dat bij de meeste attracties aparte ingangen of gates zijn voor gasten met een rolstoel of een speciale pas, zodat je niet door de drukkere draaipoortjes hoefde. Het staat overal goed aangegeven, dus echt zoeken hoef je niet.

Overal in de parken zijn aangepaste faciliteiten: ruime invalidentoiletten (met verschoontafels, ook handig voor ons moeders), en bij de EHBO-posten kun je altijd even terecht als er iets is. Bovendien kun je bij de ingang een rolstoel huren als dat nodig is (ongeveer €25 per dag). Ik vond het fijn om te merken dat gezinnen met een rolstoel niet buiten de boot vallen. Er zijn zelfs speciale plekken gereserveerd voor rolstoelgebruikers om parades en avondshows te bekijken, meestal vooraan met goed zicht. Tijdens de avondshow bij het kasteel zag ik zo’n rolstoelvak waar een paar families rustig stonden te kijken zonder gedrang. Als je met een familielid in een rolstoel gaat, zou ik aanraden om direct bij binnenkomst even bij City Hall of Studio Services te melden voor alle informatie die je nodig hebt voor een zeer inclusief verblijf in Disneyland Paris. Maar nog belangrijker om van te voren te regelen, is de priority card.

Priority Card aanvragen en voordelen

Wat ik vooraf heb uitgezocht is dat Disneyland Paris een speciale pas heeft voor bezoekers met een beperking: de zogeheten Priority Card (ook wel Priority Access Card of in de volksmond Priority Pass Disneyland genoemd). Een vriendin tipte me hierover omdat haar zoontje autisme heeft en zij met die voorrangspas een veel relaxtere dag had. En ja, Noor is nooit zo van heel lang wachten in de rijen. En na een krijsende dochter is deze mama ook wel eens overprikkeld waar de andere meiden dan ook weer last van hebben. De Priority Card kun je gelukkig gratis aanvragen. Het is bedoeld voor gasten die officieel geregistreerd gehandicapt zijn of een langdurige medische aandoening hebben. Je moet ter plaatse (bijvoorbeeld bij City Hall in het Disneyland Park) of van tevoren online met je account bewijzen dat je er recht op hebt. Denk aan het laten zien van een gehandicaptenparkeerkaart, doktersverklaring of een andere officiële medische pas. Dan krijg je een prachtig pasje mét foto waardoor je in de snellere en vaak aangepaste rijden kan staan. Een nadeel, is dat er maar 4 extra mensen mee mogen op de kaart. Dat is in ons geval net eentje te weinig. Gelukkig was dat voor enkele ritjes geen probleem en begrepen ze dat we moeilijk de kinderen alleen konden laten gaan. Zo hebben we toch veel samen kunnen doen.

Voor meer informatie over de Priority Card klik je hier.

Disney Newport Bay Club

Als moeder van een zorgintensief kind is het altijd even spannend om te zien waar we terecht gekomen qua slapen. Noor moet gefixeerd slapen, zoals dat heet, hetgeen betekent dat er speciale bedden moeten zijn. Of ruimte om onze cloudcuddle op te zetten. In Disney Newport Bay Club kan je wel bedrekken aanvragen, maar voor Noor is dat onvoldoende. Dan weet je zeker dat ze midden in de nacht er uit klimt en op onderzoek uit gaat. Gelukkig konden we prima haar slaaptent provisorisch opzetten in het stapelbed.

Zo sliep zij bij ons op de kamer en de andere 3 meiden hadden de geschakelde kamer naast ons. En geweldig dat ze het vonden! Denk dat het vooral bijzonder was, omdat het echt in Disney magie gestyled was. Met een nautisch tintje dan. Oh ja, kleine tip: als je de geschakelde kamer van binnen naar de gang op slot doet, zorg dan wel ervoor dat je de sleutel van de andere kamer meeneemt. Anders kom je niet meer binnen. (ja, ik was niet zo snugger).

Het hotel straalt met zijn maritieme Disney-thema een warme, gastvrije sfeer uit en er is duidelijk aan families gedacht. De kinderen vermaakten zich op de speelplaats en in de kleine arcadehal vol videospelletjesen tot hun blijdschap kwamen er in de lobby Disneyfiguren langs voor een gezellige meet & greet. De locatie van Newport Bay Club is overigens ook ideaal. Na ongeveer tien minuten wandelen langs Lake Disney sta je al bij de ingang van het park. Of je neemt gewoon de gratis shuttlebus. die regelmatig voor het hotel stopt. Het hele hotel is bovendien uitstekend toegankelijk. Met de aangepaste buggy konden we overal komen. En ja, zelfs ook een verdwaald in het hotel! Dankzij de vriendelijke service en alle gezinsvriendelijke voorzieningen voelde Disney Newport Bay Club echt als een zorgeloze, comfortabele thuisbasis tijdens onze Disneyland Paris-trip. Leuk nieuwtje: de sleutel van je kamer mag je mee naar huis nemen als souveniertje!

Voor meer informatie over de NewPort Bay Club klik je hier.

Onze leukste ritjes

Als je ooit met kinderen (of gewoon met jezelf, want toegegeven: wij volwassenen zijn ook fanatiek) door de poorten van Disneyland Paris bent gelopen, weet je dat het niet zomaar een attractiepark is. Het is een complete bubbel van glitters, gejuich en lichte paniek als je moet kiezen welk ritje je als eerste doet. Daarom neem ik je mee door onze leukste ritjes in Disneyland Paris en dus ook in beide parken!

Het klassieke Disneyland Park

We starten in het hart van de magie: het Disneyland Park. Hier vind je vijf themagebieden en een bonte verzameling aan attracties die variëren van knuffelbaar tot ‘houd-je-tas-maar-goed-vast’. Dit is overigens ook de plek waar het bekende kasteel staat en waar alle muzikaliteiten overdag zijn.

We starten met Adventureland waar we het spookhuis meerdere keren hadden gedaan. De inclusie ingang was bij de uitgang van het ritje. Toen wij er waren leek de drukte enorm mee te vallen, want we hebben hooguit 5 minuten gewacht. Is het echt eng? Voor een volwassene niet zo. Voor kinderen kan het wel spannend zijn. Voor mij was het even lekker kunnen zitten en genieten van het enthousiasme van mijn kroost. Maar ook voor dit ritje geldt: het is leuk om gewoon gedaan te hebben, maar zou er niet een uur voor in de rij gaan staan.

Verder was bij uitstek onze favoriet in Adventureland de Pirates of the Caribbean. Je denkt een rustig boottochtje, maar er zaten toch wat verrassende watervalletjes in. Uiteraard is het ook gewoon wiegend in een bootje langs skeletten en schatkisten. De inclusie is hier zeer goed aanwezig. Via een andere ingang kom je aan de andere kant van de boten. Daar kan je de wagen ook laten staan en we mochten met het hele gezin er in. Wachttijd was maximaal 10 minuten in deze rij.

@meervanmir.eu

In #disneylandparis is er een attractie genaamd de Pirates of the Caribbean. Het is leuk om met het gezin te doen en om even Jack Sparrow te kunnen bewonderen. Voor ons zeker de moeite waard geweest! ❤️ #uitgenodigd #meervanmiroppad #piratesofthecaribbean

♬ origineel geluid – Miriam Goudsmit (MeerVanMir)

In Fantasyland hebben we onder andere Peter Pan’s Flight en Dumbo, Mad Hatter’s Tea Cups, Pinocchio, Alice’s Curious en Labyrinth gedaan. Alles is zeker te doen met de rolstoel of kinderwagen. Bij Dumbo was het wachten nog het langst (in de volle zon). Helaas was daar ook geen ruimte voor een 6e persoon. In de andere ritjes was dat geen probleem gelukkig. Peter Pan’s Flight en Pinocchio zijn redelijke rustige ritjes waar je vooral van het sprookje geniet. Alice’s Curious en Labyrinth is een doolhof waar je met elkaar doorheen loopt om uiteindelijk in het kasteel van de koningin te komen. Deze kan je overigens ook beklimmen, wat zeker de moeite waard is. Je kijkt dan uit over een gedeelte van het park. Met de rolstoel kan dit helaas niet.

It’s a Small World konden we uiteraard niet overslaan en behoorde toch wel tot één van de favorieten van Noor. Deze mama kon er ook wel van genieten, want het was even een moment van wat rust in een verder zeer druk park. De rij voor inclusie is zeer goed geregeld. En duurt ook niet lang. De rolstoel kan er prima blijven staan. We moesten Noor wel in de boot tillen, maar dat is geen probleem. Bij het weer uitstappen was het een keer meer een dingetje, omdat de mensen toen blijkbaar zeer ongeduldig waren en mij praktisch eruit duwde toen druk bezig was met Noor. Gelukkig werden ze er op aangesproken.  It’s a Small World is alles wat ik dacht en hoopte dat het zou zijn en vooral ook voor mijn twee jongste meiden. Gewoon magisch!

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7502536995265088790?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7504572051527042592

Walt Disney Studios: voor dappere durfals en filmfans

Dan hop, naar het naastgelegen Walt Disney Studios Park. Kleinere opzet, maar zeker niet minder spectaculair.

In het gloednieuwe Worlds of Pixar was Ratatouille: The Adventure (3D en op muizenschaal) onze favoriet en ook meest getipt door anderen. Zodra je instapt krimp je als het ware tot de grootte van Remy, het koksmuisje uit de film. Wat volgt is een razendsnelle, hyperrealistische tocht door Gusteau’s keuken. Denk aan dampende pannen, rollende karretjes en reusachtige hakmessen die nét niet op je af komen. Wat dit ritje zo bijzonder maakt? Alles beweegt. Niet alleen jij in je karretje, maar ook de hele ruimte om je heen. Dankzij 3D-beelden, bewegende decors, geuren (ja echt, je ruikt de soep!) en een karretje dat geen vast spoor volgt, voelt het alsof je zélf midden in de film zit. Je duikt onder keukenkasten, glijdt over de vloer, wordt bijna geplet door een oven en ontsnapt door het restaurant, terwijl Remy je de weg wijst. Het voelt allemaal heel echt! De kinderen vonden het geweldig. Ik zelf kan niet zo goed tegen 3D en heb dus wijselijk mijn ogen dicht gehouden. Maar met stiekem gluren af en toe zag ik wel hoe goed opgezet dit was.

De inclusie wachtrij was hier beduidend wat langer dan bij andere attracties. Noor vond het wachten ook niet altijd heel relaxed. Soms lieten mensen ons daarom ook voor. Al met al hebben we 20 minuten maximaal gewacht. En het was het zo waard! De wagen konden we gewoon achterlaten en die stond na het ritje klaar voor ons bij het uitstappen. Geen enkel moment stress ervaren.

In het park vind je ook de Spider-Man W.E.B. Adventure. Deze interactieve attractie is een garantie voor spierpijn in je armen. Je neemt plaats in een futuristisch karretje met grote schermen voor je zonder pistooltjes of knopjes. Niks in je handen. Je gebruikt je armen, net als Peter Parker, om webben te slingeren. Hoe? Door simpelweg met je armen te zwaaien alsof je écht webben afvuurt. En het werkt verbazingwekkend goed. Je karretje volgt een parcours door verschillende ruimtes waar de kleine spinnetjes flink huishouden. En ondertussen probeer jij ze allemaal uit de lucht te meppen. Het systeem registreert nauwkeurig waar je mikt en hoe vaak. Dat betekent dus een score aan het einde. Recept voor rivaliteit uiteraard. Is het inclusief? Die vind ik lastig om te beoordelen. Het was behoorlijk lang wachten voor Noor. Denk wel nergens zo lang als hier. En ja, had ze wat aan het ritje? Niet echt, want de bril hield ze niet op en het zwaaien met de armen deed ze uiteraard ook niet. Maar ja, dat wisten we en zo is de Spider-Man W.E.B. Adventure nou eenmaal. Niet alles kan honderd procent inclusief gemaakt worden en als zorgintensieve ouder kan je dat ook gewoon accepteren.

@meervanmir.eu

Sofieke die spinnen “schiet” in Spider-Man W.E.B. Adventure. Geinig genoeg scoorde ze er nog punten mee ook! ❤️ #disneylandparis #uitgenodigd #spidermanwebadventure #spidermanshooter #meervanmiroppad #vrride

♬ origineel geluid – Miriam Goudsmit (MeerVanMir)

Over de kop…

Vlabij Spiderman vind je de Avengers Assemble Flight Force. Van buiten lijkt het een beetje op een geheim high-tech hoofdkwartier, compleet met glimmende panelen en een imposant Iron Man-standbeeld dat je welkom heet. Maar geloof me, binnen is het een heel ander verhaal. Wij dachten dat het een rustig ritje zou zijn, omdat er gewoon geen enkele rij stond. Dat onze jongste er nog niet in mocht, deed geen alarmbelletje rinkelen bij ons. Vreemd genoeg! Het verhaal? Iron Man en Captain Marvel hebben jouw hulp nodig om buitenaardse dreiging uit de ruimte te stoppen. Dus je wordt in een speciale Stark Industries-jet gestopt en… BAM! Nog voordat je “Tony Stark” kunt zeggen, word je met een keiharde lancering achterover je stoel in geslingerd.m Deze achtbaan is donker, snel en intens. Denk aan loopings, kurkentrekkers en flinke g-krachten. Alles gebeurt in een binnenruimte, dus het voelt alsof je door de ruimte raast met flitsende effecten, kosmische gevechten en de stemmen van de Avengers die door je karretje schallen. Manlief vond het leuk, de drie meiden niet. Ik heb alleen maar gelachen van het idee van Noor die ineens in een looping zat.

Onze echt favoriet was toch wel de Coast Crusher. Nou ja, eigenlijk heet het Crush’s Coaster, maar wij noemen het anders. Je stapt in een ronddraaiende schildpad-schelp en begint rustig aan een kleurrijke darkride langs Nemo, Squirt en zelfs de enge haai Bruce. Ik dacht wederom een rustig ritje. Maar op het moment dat je omhoog getakeld wordt, weet je stiekem wel beter. En ineens trek je volle bak de Oost-Australische Zeestroom in en begint het echte werk. Snelheid, onverwachte spins en flitsende duisternis zorgen voor een verrassend intense rit die nét spannend genoeg is voor kinderen, maar ook volwassenen moeiteloos laat giechelen. Mijn jongste vond het de eerste keer doodeng, maar uiteindelijk geweldig. Ik hoopte vooral dat Noor niet zou besluiten haar bril ineens af te gooien. Ik denk dat we de Coast Crusher elke dag wel 2 keer hebben gedaan.

Er is een inclusie rij, maar dit ritje is zo populair dat ook deze wachtrij enorm is. Als je enigszins mobiel bent, pak dan de single rider of Premier Access (tegen betaling). Manlief heeft Noor op alle trippen getild in onze Premier Acces rij. Wachttijd was ongeveer een kwartier waar de normale rij ruim een uur was. Wachten voor dit ritje is het sowieso waard. Je kan en mag deze gewoon niet overslaan.

Conclusie van de inclusie

De grote vraag is natuurlijk hoe inclusief Disneyland Paris dus is. In onze mening helemaal top. Je moet alleen wel gewoon realistisch zijn. Noor kan gewoon niet alles doen wat een normaal persoon wel kan. Je kan dan niet verwachten dat een park zich daar volledig op aanpast. Op de een of andere manier is dat wat men tegenwoordig wel verwacht. Voor de wel voor haar geschikte ritjes was er goede gelegenheid om in te stappen en wat rustiger te staan. En ja, soms leek de Premier Acces een betere oplossing. Als je dat gewoon elke keer opnieuw afweegt, kan je het verblijf in Disneyland Paris voor je gezin heel leuk maken. Wij hebben in ieder geval intens genoten en hopen ooit weer terug te kunnen gaan. Vooral omdat het Elsa gedeelte in het park volgend jaar opent. Let us gooooooo……