Laatst scrollde ik door mijn oude foto’s heen en zag ik ineens een foto van Noor in het ziekenhuis. Het was de zomer dat ze heet thee water over zich heen gekregen had en daardoor diepe tweedegraads brandwonden was opgelopen. Het had nog erger kunnen zijn als we niet adequaat gereageerd hadden. Ik heb ooit een EHBO cursus gedaan en wist mij te herinneren dat brandwonden altijd gekoeld moeten worden met lauw water en niet koud. De dame van de ambulance beaamde dat en zei dat veel ouders dat helaas verkeerd doen. Net zoals het optillen van je jonge kind nadat hij of zij gevallen is. Je moet ze eigenlijk altijd zelf op laten staan, zodat je goed kan zien of ze dat nog kunnen en of er iets mis is. Of dat je 112 moet bellen als je kind iets verkeerds gedronken heeft. Bij 112 hebben ze een lijst met giftige stoffen en hoe je bij elke substantie handelen moet. Dit kan nog wel eens verschillen. Allemaal kleine dingen, die ik heb geleerd tijdens mijn EHBO cursus, die elk uiteindelijk best belangrijk zijn.

Een leuke kennismaking met Sandra

Een paar maanden terug ontmoette ik Sandra van Sandoen.nl. Ik besprak met haar hoe fijn ik het vond ooit een EHBO cursus te hebben gedaan. Zij verzorgt immers dit soort cursussen. Toen vroeg ze of ik mijn kinderen er ook ooit eentje had laten doen. Ik wist niet eens dat dat een optie was! Maar toen ze het zo zei, vond ik het wel logisch. Waarom zouden kinderen bij de lichte verwondingen ook niet gewoon moeten weten wat ze moeten doen? Dat vond Sandra ook en daarom had ze Amley en Woko ontwikkeld. Een manier voor kinderen om spelenderwijs kennis te maken met de eerste beginselen van de Eerste Hulp bij Ongelukken.

Amley en Woko

Het concept is vrij simpel en daardoor juist effectief. Als eerste is er Amley. Het is geen echt dier en een tikkie lastig te omschrijven. Het lijkt op een olifant en konijn tegelijkertijd, maar identificeert zich niet met één daarvan. Dat is vrij aan de verbeelding van je kind om te bepalen. Net zoals dat Amley ook geen duidelijke hij of zij is. Amley is gewoon het lijdend voorwerp in deze EHBO kit. Dan is er Woko, het koffertje met alle attributen om Amley te verzorgen. Woko deed mij een beetje denken aan de rugzak van Dora waar ook altijd de juiste benodigdheden in te vinden zijn. Maar dat terzijde. Als laatste is er het boekje. Er zijn inmiddels 3 delen (het 4e deel is nu in de maak) en elk bevat zijn eigen verwonding: kleine snijwond, kneuzing aan de hand en schaafwond op de knie. Allemaal ongelukjes, die elk kind wel eens overkomt.

In elk boekje beleef je een avontuur met Amley waarin hij iets pijnlijks over komt. Gedurende het verhaal leert je kind hoe Amley daarmee om gaat en hoe Woko de spulletjes voor de verzorging van de verwonding verzorgt. Wat je dus moet doen als er bijvoorbeeld een kneuzing aan de hand is. Als het aan mijn kinderen zou liggen, zou er namelijk een pleister op gaan. We weten allemaal dat dat weinig effect heeft bij een kneuzing. Door samen de boekjes van Amley en Woko te lezen, weten de kinderen wat wél zou helpen in zulke situaties.

Amley en Woko leren kinderen de eerste EHBO

Waarom een succes?

Het zijn 3 simpele verwondingen waar je de verzorging van leert. Maar waarom is het dan toch een fijn idee om hierbij de assistentie van Amley en Woko te hebben? Voor mij waren dat twee dingen. Als eerste vond ik het belangrijk dat de kinderen meer bewust werden van hun pijntjes op dat moment en hoe daar mee om te gaan. Vooral ook dat ze al zelf konden reageren en een plan konden maken hoe ze hun verwonding wilden verzorgen. Als tweede, en zeker niet minder belangrijk, was het een manier om het verdere gesprek te openen. Wat doe je als bijvoorbeeld mama ineens op de grond ligt? Weet je wat 112 is en hoe je die moet bellen? Naar wie ren je als de situatie wat ernstiger is dan de voorbeelden van Amley en Woko? Gedurende het spel kon ik ze beetje bij beetje wat punten uit mijn eigen EHBO cursus bijbrengen. En geloof me, ze vonden het machtig interessant om allemaal te leren.

Tip van flip

Het is een kleine investering, maar Amley en Woko zijn het waard om in huis te hebben. Het is een opstapje naar verder onderwijs wat betreft eerste hulp bij ongelukjes. En ouders, zorg ervoor dat je zelf die cursus ook gewoon doet. Meestal wordt dit vergoed via je zorgverzekering. Nog leuker is je kind met Amley en Woko aan de slag te laten gaan terwijl je zelf een cursus doet! Worden jullie beiden wat meer wegwijs in wat te doen met ongelukjes. En geloof me, die kennis is echt super handig om paraat te hebben en kan erger voorkomen.

Voor meer informatie over de producten kan je hier klikken.