Mijn oudste heeft sinds begin dit schooljaar een telefoon. Een oude iPhone. Ik dacht dat deze in haar hand vastgelijmd zou worden, maar ze is het vaker kwijt dan rijk. Blijkbaar was de magie er al snel van af. Toch weet ik dat het vanzelf weer terug komt als ze zo in de brugklas zit. De regels zijn dus wel al van toepassing. Gisteren ook een voorstelling hierover gezien, dus heb mijn dochter er aan herinnerd dat ouderlijk toezicht voorlopig nog van toepassing is. Gelukkig biedt Apple een scala aan mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, zodat ik controle kunt houden over wat mijn kinderen doen op hun apparaat. Ik zal ze wat nader toelichten.

Schermtijd: de kern van ouderlijk toezicht

Schermtijd is dé tool van Apple voor ouderlijk toezicht en biedt een uitgebreid overzicht van het gebruik van de iPhone. Hiermee kun je niet alleen zien hoe lang je kind apps gebruikt, maar ook beperkingen instellen voor bepaalde apps en categorieën. Zo kun je bijvoorbeeld limieten instellen voor social media, games of entertainment-apps. Daarnaast kun je een dagelijkse limiet instellen voor de totale schermtijd, zodat je kind niet langer dan een bepaalde tijd per dag op zijn of haar iPhone zit.

Schermtijd biedt ook de mogelijkheid om specifieke apps of functies volledig te blokkeren tijdens bepaalde tijden, bijvoorbeeld tijdens huiswerkuren of na bedtijd. Dit wordt “Downtime” genoemd en zorgt ervoor dat alleen door jou goedgekeurde apps toegankelijk zijn tijdens deze perioden.

Beperkingen voor inhoud en privacy

Naast het beheren van schermtijd, kun je met de inhouds- en privacybeperkingen van de iPhone de toegang tot bepaalde soorten inhoud beperken. Dit is vooral handig om te voorkomen dat je kind ongepaste content ziet of bepaalde apps gebruikt die je liever niet hebt. Je kunt bijvoorbeeld het downloaden van nieuwe apps beperken, toegang tot expliciete inhoud in Safari blokkeren of de mogelijkheid om aankopen binnen apps te doen uitschakelen.

Daarnaast kun je ook locatievoorzieningen beheren, zodat je kunt bepalen welke apps toegang hebben tot de locatie van je kind. Dit helpt niet alleen om de privacy van je kind te beschermen, maar kan ook nuttig zijn om ervoor te zorgen dat je altijd weet waar je kind is.

Familiedeling en ‘Vraag om te kopen’

Met Familiedeling kun je eenvoudig het gebruik van apps, aankopen en abonnementen beheren voor alle gezinsleden, waaronder je kinderen. Een van de meest handige functies binnen Familiedeling is ‘Vraag om te kopen’. Wanneer je kind een nieuwe app wil downloaden of een aankoop wil doen in de App Store, moet jij als ouder eerst toestemming geven. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan als het gaat om ongewenste uitgaven.

Bovendien kun je met Familiedeling locatiegegevens delen, zodat je de locatie van je kinderen kunt volgen via de ‘Zoek mijn’-app. Dit is vooral handig wanneer je zeker wilt weten dat je kind veilig op school is aangekomen of op weg naar huis is.

Apps van derden

Naast de ingebouwde opties van Apple zijn er ook diverse apps van derden beschikbaar die extra functionaliteiten bieden. Apps zoals Qustodio, Net Nanny en Norton Family geven je nog meer controle en bieden vaak gedetailleerdere rapporten, mogelijkheden om real-time alerts in te stellen en zelfs om de internetverbinding op specifieke apparaten op afstand uit te schakelen. Deze apps kunnen een goede aanvulling zijn als je op zoek bent naar meer geavanceerde opties voor ouderlijk toezicht.

Al met al zijn er dus voldoende mogelijkheden om voorlopig nog enigszins zicht te hebben op de online activiteiten van mijn dochter. Was het maar ethisch verantwoord om ze te chippen. Dan waren mijn zorgen nog een stuk minder. Leuk hoor, kinderen…