Verhalen van een werkende moeder
TOP
Zwangerschap

“Het onbekende en vaak onbegrepen verdriet”

Afgelopen december was qua gevoelens een dubbele maand voor mij. Aan de ene kant waren daar alle feestdagen, mijn verjaardag en een al gezelligheid. Aan de andere kant was het de confronterende maand. In december zou ik drie maal een mijlpaal behaald hebben in de zwangerschappen. Ik zou of net bevallen zijn, of net de twintig weken zijn gepasseerd of het eerste trimester uit zijn geweest. Drie mijlpalen die stuk voor stuk niet zijn behaald. Op zich geen ramp ware het niet dat het allemaal vrij pijnlijk werd toen vijf verschillende mensen in een tijdsbestek van twee weken hun zwangerschap aankondigden. En daar begon het probleem.

Toen de vijfde zwangerschap aan mij bekend werd gemaakt, brak ik. Uiteraard was ik ontzettend blij voor de pa en ma die hun tweede telg verwachten, ik kon het alleen niet uiten. Ik zat daar op de bank hard te vechten tegen de tranen, die ik voelde opkomen achter mijn ogen. Een gevecht waarvan ik wist dat ik het ging verliezen. Een paar minuten later liep ik snikkend de kamer uit.

Voor de meeste vrouwen, die één of meerdere miskramen hebben moeten meemaken, is elke nieuwe zwangerschap confronterend. Ineens mist ze de groeiende baby in haar buik nog meer dan anders. Ze denkt aan hoe ver ze in de zwangerschap zou zijn geweest of hoe oud de kleine inmiddels zou zijn. En dan beseft ze ineens dat het allemaal een vervlogen droom is. Je kan het een vorm van jaloezie noemen op de zwangere vrouw en ergens deel ik deze mening ook wel. Toch heeft het verdriet meer te maken met de leegte die de vrouw voelt op dat moment. Het probleem is dat vrouwen, die (gelukkig) nooit zoiets hebben meegemaakt vaak deze droevigheid niet begrijpen en soms verontwaardigd zijn als er niet gelijk uitbundig op hun zwangerschap wordt gereageerd. Misschien dat deze boodschap helpt te begrijpen:

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Wat een ontzettend leuk nieuws en ik hoop dat je over een aantal maanden je kleine wonder in je armen zal houden. Ik ben oprecht blij voor je ook al lijkt het misschien niet zo. Ik ben namelijk ook heel erg verdrietig. Niet omdat jij zwanger bent hoor of omdat ik het je niet gun. Ik ben verdrietig omdat op dit soort momenten weer moet terug denken aan dat sprankje hoop dat eerder ook in mij groeide en de leegte die er nu is. Jouw nieuws bracht oude emoties naar boven en vooral ook immens veel verlangen naar een eigen wondertje. En dat zit er nu nog niet in. Ik begrijp dat je niet weet hoe ik mij voel en hopelijk hoef je het ook nooit mee te maken. Ik ben echt blij voor je, maar ik ben nou eenmaal een mens en heb gevoelens. Vergeet dat niet.

 

Facebook Comments

«

»

22 COMMENTS
 • Sharon

  3 jaar ago

  Het geeft juist aan dat je erg blij bent met het wondertje wat groeit in iemand anders juist omdat je het jezelf ook erg gunt. Eerlijk is eerlijk, het is zelfs zo mooi dat iedereen met een kinderwens zo emotioneel zou reageren.

 • jodi - liefthuis

  3 jaar ago

  Heel mooi geschreven. Een dubbele maand, een heftige maand en dat mag er zijn.

 • Marijke

  3 jaar ago

  Mooi verwoord Miriam!
  Volgende keer dat het je overkomt, dit stukje even neerleggen!

 • Nicole

  3 jaar ago

  Dat is dus precies waar ik aan dacht toen ik het je vertelde. Ik wist ook wel dat je heel blij voor me zou zijn maar ook dat je verdriet zou hebben dat het jou nog steeds niet gegund is een derde kindje erbij. Ik weet gelukkig niet hoe het voelt maar kan me er een klein beetje een voorstelling van maken en het lijkt me zooo moeilijk. Dikke knuffel en echt heel goed dat je dit op papier zet!

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR
 • Charlotte

  3 jaar ago

  ♥♥♥

 • Linda

  3 jaar ago

  Mooi verwoord en heel herkenbaar. Ik begreep het eerder ook niet, heb ook lang geen kinderwens gehad. Tot ik het zelf meemaakte.
  Hopelijk wordt 2017 wel een ons jaar! ❤️

 • Merel

  3 jaar ago

  Echt heel mooi geschreven!

 • Heel mooi geschreven. Heel erg herkenbaar nu ik zelf onlangs een.miskraam heb gehad en we het met kerst graag hadden willen vertellen. Hopelijk word 2017 een fantastisch en vruchtbaar jaar.

 • Linda

  3 jaar ago

  Super hie je dit onder woorden hebt gebracht als je geen midkraam hebt gehad heb je inderdaad geen idee hoe het voelt. 2017 wordt jullie jaar toch?

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   We gaan ervoor!!

 • MetMirjam

  3 jaar ago

  Ik begrijp precies wat je bedoelt, wat heb je het mooi gezegd! x

 • Marguerita

  3 jaar ago

  Mooi geschreven Miriam. Ik kan me inderdaad niet inleven of snappen waarom. Goed dat je het even uitlegt. Gelukkig is mijn kinderwens vervuld.

 • Lynn

  3 jaar ago

  Ik heb (gelukkig) zelf nog geen miskraam gehad maar ben ondertussen al een hele tijd aan het ‘proberen’ dus ik begrijp wat je voelt! Elke confrontatie met een nieuwe zwangerschap doet pijn. Het is voor mij ook heel moeilijk om met zwangere collega’s/ vriendinnen over hun zwangerschap te praten. Ik hoop met je mee op positief nieuws!

 • Lot

  3 jaar ago

  Hoi Miriam,

  Via Anuja kwam ik op je blog. Toevallig dat ook voor mij de kerstvakantie een moeilijke periode was. Op 29 dec 2015 bleek de echo (16 weken) van ons derde kindje in mijn buik niet goed. Op 2 januari moest ik bevallen. Het was voor mij de vijfde miskraam. Ik ken je lege gevoel en de wens.
  Ik weet ook hoe het is om miskramen te hebben voordat ik moeder was. Dat is inderdaad op een andere manier heftig. De toekomst is dan zo onzeker. Maar het maakt het bij een derde kindje echt niet minder verdrietig. Misschien juist ook wel omdat je het oersterke moedergevoel al zo intens kent. Het is best lastig dat je weet dat anderen zonder deze nare ervaring het nooit helemaal kunnen invoelen. Dat maakt dat je je alleen voelt als je verdrietig bent. Ik geloof dat vrouwen moeder worden zo gauw er een kindje groeit en dat mannen pas vader worden als het kindje geboren wordt. Het is zoals het is. Het zal altijd bij je blijven horen, en het speelt op op zulke momenten. Dat is ongeacht of mensen dat echt begrijpen. Je hebt mooi geschreven hoe anderen jouw verdriet moeten zien. Zo is het precies. En deze woorden maken dat je verdriet de juiste gevoelens op kunnen roepen bij anderen, waardoor ze je kunnen steunen en ze je kunnen zeggen dat ze je niet veroordelen, zodat het echt om jouw verdriet gaat.

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   Wat een verdrietig bericht. Heel veel sterkte!

 • Leonie van Mil

  3 jaar ago

  Heel herkenbaar. Toen ik mijn miskraam had gehad leek het wel of de hele wereld ineens in verwachting was. Zelfs mijn beste vriendin. Het heeft twee dagen geduurd voordat ik oprecht blij voor haar kon zijn. Laatst kreeg ik van die vriendin ook een berichtje over weer een andere vriendin die ook al 6 jaar bezig is en een miskraam heeft gehad. Ze verweet haar dat ze wat positiever in het leven moest staan dan zou het vanzelf wel goed komen. Uhm ja,, zo werkt het dus niet. Ik liep er toen heel erg tegen aan dat het heel lastig is om mensen uit te leggen die zoiets niet hebben meegemaakt, dat blij zijn voor anderen heel lastig is. Je gunt het iedereen, maar inderdaad, je word gewoon weer even geconfronteerd met het feit dat het jou niet gegund werd.

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   Ik kreeg te horen dat als ik het minder graag wilde het wel zou blijven zitten. Logica is soms ver te zoeken!

 • Rory

  3 jaar ago

  Tranen in mijn ogen Miriam. Mooi, open, helder en duidelijk omschreven. Ik heb geen miskramen gehad, maar ik heb wel heel lang op ons wondertje gewacht (op mijn 41ste bevallen van lieve Mila) en alle jaren daarvoor was het regelmatig zó moeilijk om alle zwangerschappen van lieve collega’s, vriendinnen en familie op een goede manier mee te maken en te reageren. Alle, alle begrip van mijn kant.

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   Dankjewel!

 • Cato

  3 jaar ago

  Verdriet voor jezelf en blijdschap voor een andere mogen naast elkaar bestaan. Hoewel ik niet weet hoe het is om een miskraam te krijgen, heb ik een lang ziekenhuistraject gehad om zwanger te mogen worden. De pijn die jij ervaart en voelt, heb ik nooit ervaren. Wel vond ik het ook ontzettend moeilijk om mensen te horen praten over hun blijde nieuws, want hoe zet je blijdschap voor een ander naast je eigen verdriet? Ik wens je onwijs veel sterkte en troost. Weet dat het naast elkaar mag bestaan. Je bent een kanjer door dit zo open te delen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Lees mee #11: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings on januari 3, 2017
 • Instagram
  • Vond ik deze ineens tussen mijn foto’s 😂 #selfie
  • Me and minime
  • Even geen schoolwerk, want het is weekend. Maandag gaan we er weer fris tegenaan. We blijven positief! #Corona #thuisonderwijs #quarantine #scholendicht #mamaisjuf
  • Mijn heerlijke bollie 😍
  • Even tussendoor wat uitwaaien
  • Zou dit een voorbode voor de rest van het onderwijs zijn? #corona #thuisonderwijs #scholendicht
  • Was een heerlijke middag met @mamasliefste en @lisetteschrijft bij @dekoperenkat in #Delft.
  • Lekker in dromenland 😍. Mijn mooie dochter. En ja, ze heeft berg op haar hoofdje en een ooievaarsbeet op haar ogen, maar ik vind haar nog steeds prachtig.

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  Een terugblik op 2016 en een kleine blik vooruit

  Wat is 2016 snel voorbij gegaan! Er is zoveel gebeurd ...

  Sluiten