Creatieve rust voor kleine handen

Als moeder van vier dochters weet ik als geen ander hoe druk en chaotisch een huis kan zijn. Speelgoed overal, stemmen die altijd nét wat harder klinken dan je aankan en de vraag ‘mam wat gaan we doen?’ die elke vijf minuten voorbij komt. Maar er is ietst wat voor een soort oase van rust kan zorgen: origami. En dan bedoel ik niet dat ik zelf stil in een hoekje zit te vouwen (al doe ik dat stiekem ook wel eens) maar dat mijn kinderen het juist doen. Er zit iets magisch in dat simpele papiertje dat verandert in een kraanvogel of een kikker. Hun drukke handjes zijn bezig, hun hoofdjes focussen zich op de vouwlijnen en plots is daar… stilte. Nou ja, een soort stilte. In ieder geval geen gegil en gestoei.

Wat ik mooi vind, is dat origami niet alleen maar een knutselproject is, maar ook een lesje geduld. Mijn jongste van vijf vouwt vol trots haar scheve “hartjes”, terwijl de oudste van twaalf fanatiek nieuwe figuurtjes uitprobeert. Ze was er zelfs zo gefascineerd door, dat ze haar spreekbeurt eerder over papier heeft gedaan en de hele klas heeft laten vouwen.

Origami als leerzame quality time

Ik merk dat het samen vouwen niet voelt als ‘moeten spelen’. Ze leren van elkaar, helpen elkaar en soms hoor ik de oudste haar zusje rustig uitleggen hoe ze een vouwlijn beter recht kan maken. Dat is voor mij stiekem een klein feestje, want het zijn juist die momenten dat ik zie dat ze niet alleen creatief bezig zijn, maar ook samenwerken en geduldig zijn met elkaar. Origami is zo’n fijne manier om spelenderwijs nieuwe vaardigheden te leren. Fijne motoriek, concentratie en een tikkeltje doorzettingsvermogen. Allemaal verborgen in een simpel vierkantje papier.

Wat hier thuis sinds kort een hit is, is het boek Stap voor stap Origami. Geen ingewikkeld gedoe, maar stap voor stap plaatjes en uitleg. Ik hoef niet constant te helpen, wat betekent dat zij zich groot voelen én ik ondertussen even een kop thee kan drinken zonder dat er iemand ‘mam kijk!’ roept.

Stap voor stap Origami

Kleine kunstwerkjes, groot plezier

Het mooiste is misschien nog wel dat uiteindelijk hun kunstwerkjes een eigen plekje in huis krijgen. Een plank vol gevouwen kraanvogels, kikkers die rondhuppen in de vensterbank en bloemen die nooit verwelken zie ik al helemaal voor mij. Ze moeten alleen nog wat meer oefenen, dus het boek Stap voor stap Origami kan dan heel praktisch voor ze zijn. Dus als je kinderen hebt die soms net iets teveel energie hebben of moeite hebben om zich te concentreren: probeer het eens. Zet een stapel papier klaar, open dat fijne boek en laat ze vouwen tot hun vingers er rozig van worden. Heb jij misschien ook gelijk een rustmomentje.

Winactie

Het leek me leuk om er een klein cadeautje van te maken voor één van jullie. Ik mag namelijk een exemplaar van Stap voor stap Origami weggeven! Hoe leuk is dat? Zo kun je zelf ontdekken hoe heerlijk het is als je kids even zoet zijn met hun eigen papiertjes, zonder dat jij honderd keer hoeft uit te leggen hoe die ene kraanvogel ook alweer moet. Meedoen is simpel. Laat in een reactie onder deze blog weten waarom jouw kinderen wel wat vouwrust kunnen gebruiken en wie weet ligt dat boek straks bij jou op de keukentafel. Vouw je gezellig mee?