Verhalen van een werkende moeder
TOP
Mama

“Ben ik te overbezorgd of niet?”

Er zijn bepaalde trekjes, die je onbewust van je ouders over neemt. Sommige zijn leuk en sommige zijn ronduit vervelend. In die laatste categorie heb ik de overbezorgdheid van mijn moeder overgenomen. Toen wij nog klein waren zag ze overal gevaar in. Als je een vol kauwgompakje gevonden had moest dat direct de prullenbak in, want er had iemand met een spuit drugs ingespoten kunnen hebben. Als we net gegeten hadden, mochten we een uur lang niet zwemmen, omdat we anders kramp konden krijgen en konden verdrinken. Dit hebben we overigens jarenlang voor waar aangenomen. Mijn broertje is er in zijn studententijd behoorlijk om uitgelachen.

Die overbezorgdheid zit er bij mij ook best in. Het liefst hield ik non-stop het handje van Sanne vast als ze ergens op klimmen wilde. Hetzelfde geldt nu voor Veerle. Zij is wat meer onbezonnen en gaat gerust met het hoofd eerst de trap af naar beneden. Uiteraard grijp ik daar wel in. Verder probeer ik haar toch los te laten om zelf dingen te ontdekken en te leren vallen en opstaan. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Vorige week was mijn overbezorgdheid even flink aanwezig. We gingen kamperen met mijn schoonouders en Veerle sliep in een campingbedje in de voortent. De eerste avond heb ik echt even wakker gelegen met de angst dat ze het koud had. Uiteindelijk heb ik toch maar een extra slaapzakje over haar heen gelegd. Het moge duidelijk zijn dat ik vervolgens weer wakker lag met de gedachte dat ze eronder kon “verdwijnen” en in ademnood zou komen. Gelukkig is er niets gebeurd.

Overal op de camping zag je caravans staan met tentjes ernaast waar de kinderen in sliepen. Gelukkig zijn de Muppets toch echt nog te klein daarvoor, want ik zou geen oog meer dicht doen als ze zo van ons weg lagen. Manlief vertelde dat hij vroeger ook gewoon in een tentje naast de sleurhut lag net zoals zijn zus. Blijkbaar was het weer mijn overbezorgdheid die aan het piepen was. Totdat we vandaag het nieuws op de radio hoorden. Op een Franse camping is een achtjarig Nederlands meisje midden in de nacht verkracht. Een vreemde man was haar tentje in geslopen en heeft haar misbruikt. De ouders werden wakker van het gegil van het arme meisje. Dit is toch je ergste nachtmerrie?

Nou vraag ik mij dus af: als ik de Muppets nou dus niet meer in een tentje naast de caravan laat slapen. Ben ik dan nog steeds overbezorgd of niet?

Facebook Comments

«

»

7 COMMENTS
 • Lodi

  3 jaar ago

  Pff nou hier precies zo een overbezorgde moeder hoor. Nou gaat het absoluut beter nu ze ouder worden. Ik liet ze op de camping zelfs alleen naar de speeltuin gaan ( maar check dus wel elke keer) , maar dat slapen in de tent, heb ik precies t zelfde. Wij hebben een tent met 4 slaapplaatsen. ( 2 om 2). De oudste ging dit jaar smorgens zelf even naar de wc. Ik bleef dan wakker liggen tot hij terug was want ik weet nog dat verhaal van die jongen die bij een andere tent er in was gedoken en zijn opa en oma maar zoeken. Dusss ik begrijp je helemaal en het zal echt beter worden, maar ze helemaal loslaten gaat hier niet gebeuren.

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   En ik had nog goede hoop

   • Lodi

    3 jaar ago

    Haha 😉 jij kan dat.

 • Tamara TS

  3 jaar ago

  Ik ben geen moeder, maar ik was een meisje in een tentje. Jaren achter elkaar, 6 weken lang op onze vaste camping, vanaf mijn 7e.
  Het lijkt nu zo akelig om een kind in een tentje te laten slapen, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Zo vaak gebeurt het niet dat een meisje in een tent verkracht wordt. In het dagelijks leven komt het veel vaker voor en is de dader meestal ook nog een bekende. Als die dader dat meisje in het tentje niet had gepakt, dan had hij haar wel een badhokje bij het zwembad in gesleurd. Daar wil ik je niet bang mee maken, ik wil alleen maar zeggen dat het heus niet aan het tentje heeft gelegen. Het heeft eraan gelegen dat sommige mensen ziek in hun hoofd zijn en als ze de gelegenheid niet hebben, dan creëren ze hem wel.

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   Je hebt helemaal gelijk!

 • Merel

  3 jaar ago

  Herken het ook,inclusief een eigen moeder die overbezorgd is. Laat inmiddels makkelijker los (in elk geval doe ik alsof, tegenover dochters), want ik merkte dat mijn oudste het ook begon over te nemen. En dat vond ik best kwalijk, het beperkt je toch in je ontwikelingsruimte als je overal gevaar ziet. Nu ben ik dus overbezorgd in stilte

 • Marjo

  3 jaar ago

  Ik ben niet zo bang uitgevallen maar slapen naast de caravan gaat mij ook te ver, gelukkig kunnen wij met z’n vijven in de caravan. Terwijl de oudste bijna zeven graag in de alaapkabine wil ik heb gezegd volgend jaar denk ik erover !

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Complete surrender 😍
 • Kijk eens wie er wakker is 😍 #nogwelaandezuurstof #langewegtegaan #zekomterwel
 • Zo dol op dit meisje 😍
 • We mochten even knuffelen!
 • De kleine is afgelopen donderdag geboren, maar ligt helaas sindsdien op de IC. Op mijn blog leg ik uit wat er aan de hand is. Maar ben dus wat stiller voor nu.
 • Sanne zes jaar geleden. Onherkenbaar gewoon!
 • #40weekspregnant #duedate #expectinganydaynow
 • Jep. Nog steeds zwanger #linkinbio

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
De schuldige van omvallende kasten

Soms vraag ik me af of sommige mensen gewoon niet ...

Sluiten