Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gastblog Lisette

“Gastblog Lisette: onzekerheid, ook ik had er last van”

De zwangerschap en bevalling, die zou ik wel even doen. Ik had tenslotte alle verstand van deze zaken als verloskundige in opleiding. Ook de kraamperiode viel volledig binnen mijn kennisgebied. Borstvoeding, hechtingen, geel zien… ik zou de relaxte moeder zijn die overal raad mee wist.

Nou, dat viel toch tegen. In de kraamperiode begon de onzekerheid al. Mijn zoon kon zich niet goed op temperatuur houden, ondanks dat het begin juli was. Ik durfde zijn muts nooit af te doen, zelfs niet voor een foto. Wat als hij onderkoeld zou raken? De eerste twee weken heeft niemand zijn kapsel gezien.

Als het aan mij lag bleef ik zijn temperatuur opmeten, het liefst drie keer per dag. En hoewel ik dat al honderden keren gedaan had, was ik bij mijn eigen baby ineens bang dat ik de thermometer te ver naar binnen zou doen. Wat als de baby een darmperforatie zou krijgen? Tja, misschien wist ik wel teveel.

Ook de borstvoeding vond ik spannend. Bij elke voeding vroeg ik me af of de kleine wel iets binnenkreeg. Ik wist dat wegen voor en na de voeding geen betrouwbare methode is om te kijken wat erin gaat, toch kon ik de verleiding bijna niet weerstaan. En hoewel we de baby hoorden slikken tijdens het drinken, en hij zeker groeide, zagen we nooit melk. De kleine was geen spuger en knoeide niet met drinken. Fijn, maar het zorgde bij mij alleen maar voor meer onzekerheid.

Ik had de kraamverzorgster dus meer dan nodig. Om me gerust te stellen, om me te vertellen dat dit er allemaal bij hoorde. Ik was nu geen verloskundige in opleiding, maar gewoon een onzekere moeder. Net als elke andere moeder die haar eerste kind krijgt.

Ook na de kraamtijd dacht ik nog vaak aan de adviezen van de kraamverzorgster. Bij elk onzeker moment greep ik het kraamdossier, waar ook een hele hoop informatie in blijkt te staan. Over krampjes, voeding en nageltjes vijlen bijvoorbeeld.

De babytijd ging voorbij, de onzekerheid bleef. Is dat hoestje niets ernstigs? Komt dat gehuil van tandjes of buikpijn? Hoort en ziet hij alles wel goed? Ik verslond boeken als ‘oei, ik groei’ Nog later werd het: is hij wel sociaal genoeg? Kan hij wel meekomen op school? Moet ik helpen met huiswerk of het hem zelf uit laten zoeken?

Inmiddels zijn we toe aan de middelbare school. En daar hoort ook onzekerheid bij. Maken we de juiste keuze? Zal hij het aankunnen? Is het wel veilig om alleen te fietsen of moet hij met de bus? Gelukkig heb ik in al die jaren als moeder geleerd dat de meeste dingen vanzelf goed komen. En anders is er altijd internet, of vraag ik hulp van ervaren moeders.

Bij het tweede en derde kind ben ik een stuk relaxter. Zo lang ze groeien en lachen zijn de belangrijkste doelen behaald. Af en toe vraagt een nieuwbakken moeder mij advies. ‘Ach meid’, zeg ik dan, ‘het komt vanzelf goed’.

Ik ben Lisette, 33 jaar en moeder van drie kinderen. Voor MeervanMir beschrijf ik een aantal zaken die mij opvielen tijdens mijn eerste zwangerschap, tien jaar geleden. Omdat ik in die tijd studeerde voor verloskundige was ik mijn eigen proefkonijn ;). Je kunt meer van mij lezen op mijn eigen blog: www.lisetteschrijft.nl 

Facebook Comments

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
  • We mochten even knuffelen!
  • De kleine is afgelopen donderdag geboren, maar ligt helaas sindsdien op de IC. Op mijn blog leg ik uit wat er aan de hand is. Maar ben dus wat stiller voor nu.
  • Sanne zes jaar geleden. Onherkenbaar gewoon!
  • #40weekspregnant #duedate #expectinganydaynow
  • Jep. Nog steeds zwanger #linkinbio
  • Vandaag de grootste moeite mij van de bank af te krijgen. Nergens zin in. Moe. Klaar met de inwoning. Gewoon een offday denk ik.
  • #tipvanflip
  • #39weekspregnant #duurtlang #hetisnuwelmooigeweest #babygirl #daughter

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Online tv kijken is bijna een must in een jong gezin huishouden

Hoe vaak hoor je wel niet dat vroeger alles beter ...

Sluiten