Verhalen van een werkende moeder
TOP
Wat ik nog meer kwijt wil

“Wat verandert er voor de aanstaande ouders in 2017?”

Vergoedingen verzekeraar
Vorige week zei ik tegen manlief dat er één voordeel was van het dit jaar pas zwanger zullen worden. Inmiddels ben ik namelijk 36 jaartjes jong en wordt de combinatietest vergoed. Nou, die illusie was van korte duur. Blijkbaar is er vorig jaar een wijziging doorgevoerd bij bijna alle verzekeraars wat betreft de onderzoeken tijdens zwangerschappen en er wordt bijna niets meer vergoed tenzij er een medische indicatie voor is. Een 36 jarige vrouw heefr blijkbaar tegenwoordig  geen verhoogd risico meer op kinderen met een gen afwijking of het syndroom van down. Ook de NIPT test zal op eigen kosten moeten gebeuren. Er zijn maar een handjevol verzekeraars die het wel nog aanbieden in een aanvullend pakket, maar uiteraard niet de mijne. Misschien had ik dit vorige maand moeten uitzoeken en niet in januari wanneer er geen overstap meer mogelijk is. Nou ja, alvast sparen dan maar.

Ik zal waarschijnlijk niet de enige zijn, die niet altijd even goed geïnformeerd is over zaken die in de toekomst van belang kunnen zijn. Daarom heb ik even bij de overheid gesnuffeld en kwam ik twee wijzigingen tegen, die misschien wel interessant kunnen zijn voor als je een kinderwens hebt.

Verlof van de vader
Goed nieuws voor alle aanstaande papa’s. In plaats van twee dagen krijgen zij nu vijf dagen betaald verlof.  Dus eindelijk die andere drie dagen ook betaald. De overheid hoopt hiermee dat een vader meer betrokken zal zijn bij de opvoeding. Persoonlijk vind ik dat een enthousiaste gedachte om voor elkaar te krijgen in drie extra dagen, maar het idee is leuk. Deze nieuwe wetgeving gaat per 1 juli 2017 van kracht. Als je voor die tijd uitgerekend bent is het dus spijtig genoeg maar twee dagen met een mogelijkheid tot verlenging naar vijf, maar wel onbetaald.

Aangifte doen
Die extra dagen bevallingsverlof voor de vader zijn wel erg handig, want de termijn waarbinnen aangifte gedaan moet worden van de geboorte van de baby is ingekort. Eerst was het binnen drie werkdagen en sinds kort is dit veranderd naar drie dagen. Als het niet mogelijk is door een feestdag of weekend, dan moet het op de eerstvolgende werkdag gebeuren. Ben je te laat? Dan riskeer je een boete. Als je meer wilt weten over aangifte doen kan je hier klikken.

Het zijn geen drastische wijzigingen, maar toch wel even iets om bij stil te staan. Hopelijk heb je er wat aan!

Facebook Comments

«

»

3 COMMENTS
 • Nicole

  3 jaar ago

  Oh natuurlijk.. per 1 juli.. Grrrrrr

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   Sorry!

 • Vlijtig Liesje

  3 jaar ago

  Fijn voor de vaders! En natuurlijk ook voor de moeders en de baby’s die extra dagen!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Die voetjes 😍
 • Borstvoeding! Het blijft iets bijzonders. Ik wil het weer minimaal een half jaar geven. Zo mooi dat dat kan. #normalizebreastfeeding #borstvoeding #moedermelk #vloeibaargoud #mamaslagroom #metmijntietinjefeed
 • Zusterliefde 😍
 • Mijn rijkdom 😍
 • Dit zijn mijn oudste boefjes. Vanavond komt er een artikel online over hun bekentenissen 😂
 • Even een selfie in het zonnetje, want dat doe ik niet zo vaak. Ik maak liever foto’s van anderen. Vooral omdat ik bijna nooit een foto van mezelf echt leuk vind. @rvgpr vroeg mij wat over mijzelf te vertellen na hun eerste online paneldag met producten van @karchernl @zoedt_nl @dutchdeluxes @asmodeenl en Cobi. Ik vond het wel een leuk idee. Leren jullie ook gelijk wat meer over mij.
.
Ik ben dus Miriam en mama van vier heerlijke meiden. In het dagelijkse leven werk ik als juriste en blog ik op meervanmir.eu. Samen met manlief woon ik in de omgeving van Den Haag. Ik ben dol op gezelligheid met mijn familie en vriendinnen. Op mijn site vertel ik over alles wat ik als moeder van 4 tegenkom qua opvoeding en producten. Ik voer een Jan Steen huishouden, dus je zal geen picture perfect aantreffen. Wel gewoon eerlijkheid. Ik heb toch geen tijd voor Photoshop en filtertjes? Dus als je een kijkje in mijn hectische leventje wil, weet je waar je zijn moet.
.
Nu ben ik ook nieuwsgierig naar jullie leven, dus...
 • She’s rockin’ it 😂
 • Samen kijken we naar de blogpanelvideo van @rvgpr . Sofieke vond het erg rustgevend 😂. Ik ben vooral weer enthousiast geworden!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Het onbekende en vaak onbegrepen verdriet

Afgelopen december was qua gevoelens een dubbele maand voor mij. ...

Sluiten