Wat verandert er voor de aanstaande ouders in 2017?


Vergoedingen verzekeraar
Vorige week zei ik tegen manlief dat er één voordeel was van het dit jaar pas zwanger zullen worden. Inmiddels ben ik namelijk 36 jaartjes jong en wordt de combinatietest vergoed. Nou, die illusie was van korte duur. Blijkbaar is er vorig jaar een wijziging doorgevoerd bij bijna alle verzekeraars wat betreft de onderzoeken tijdens zwangerschappen en er wordt bijna niets meer vergoed tenzij er een medische indicatie voor is. Een 36 jarige vrouw heefr blijkbaar tegenwoordig  geen verhoogd risico meer op kinderen met een gen afwijking of het syndroom van down. Ook de NIPT test zal op eigen kosten moeten gebeuren. Er zijn maar een handjevol verzekeraars die het wel nog aanbieden in een aanvullend pakket, maar uiteraard niet de mijne. Misschien had ik dit vorige maand moeten uitzoeken en niet in januari wanneer er geen overstap meer mogelijk is. Nou ja, alvast sparen dan maar.

Ik zal waarschijnlijk niet de enige zijn, die niet altijd even goed geïnformeerd is over zaken die in de toekomst van belang kunnen zijn. Daarom heb ik even bij de overheid gesnuffeld en kwam ik twee wijzigingen tegen, die misschien wel interessant kunnen zijn voor als je een kinderwens hebt.

Verlof van de vader
Goed nieuws voor alle aanstaande papa’s. In plaats van twee dagen krijgen zij nu vijf dagen betaald verlof.  Dus eindelijk die andere drie dagen ook betaald. De overheid hoopt hiermee dat een vader meer betrokken zal zijn bij de opvoeding. Persoonlijk vind ik dat een enthousiaste gedachte om voor elkaar te krijgen in drie extra dagen, maar het idee is leuk. Deze nieuwe wetgeving gaat per 1 juli 2017 van kracht. Als je voor die tijd uitgerekend bent is het dus spijtig genoeg maar twee dagen met een mogelijkheid tot verlenging naar vijf, maar wel onbetaald.

Aangifte doen
Die extra dagen bevallingsverlof voor de vader zijn wel erg handig, want de termijn waarbinnen aangifte gedaan moet worden van de geboorte van de baby is ingekort. Eerst was het binnen drie werkdagen en sinds kort is dit veranderd naar drie dagen. Als het niet mogelijk is door een feestdag of weekend, dan moet het op de eerstvolgende werkdag gebeuren. Ben je te laat? Dan riskeer je een boete. Als je meer wilt weten over aangifte doen kan je hier klikken.

Het zijn geen drastische wijzigingen, maar toch wel even iets om bij stil te staan. Hopelijk heb je er wat aan!

Facebook Comments